tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Η ανάπτυξη εξαρτάται από τις πολιτικές εξελίξεις, σύμφωνα με το ΚΕΠΕ

Η έκθεση των ερευνητών του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, για τον Σεπτέμβριο, καταγράφει θετικές εξελίξεις για την ελληνική οικονομία.

Η έκθεση των ερευνητών του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, για τον Σεπτέμβριο, καταγράφει θετικές εξελίξεις για την ελληνική οικονομία.

Επισημαίνει όμως ότι η ανάκαμψη εξαρτάται εν πολλοίς από την επόμενη αξιολόγηση της τρόικας, τη συζήτηση για το ελληνικό χρέος, αλλά και τις εξελίξεις στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό. Ειδικά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών φαίνεται να προβληματίζει.

Οπως αναφέρεται στην έκθεση του ΚΕΠΕ, ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, για το 2ο τρίμηνο του 2014, παρουσίασε μείωση κατά -0,3%, σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2013.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, η κατανάλωση παρουσιάζει σημάδια σταθεροποίησης και σημαντική παρουσιάζεται η συμβολή της εξαγωγικής δραστηριότητας. Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με τα ιδιαιτέρως θετικά στοιχεία για την πορεία του τουρισμού, αλλά και τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενδέχεται να συνδράμουν καθοριστικά στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Παρά τις θετικές εξελίξεις, θέματα όπως η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, η συζήτηση για το ελληνικό χρέος, αλλά και οι εξελίξεις στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό, παραμένουν ανοιχτά.

Τα δημοσιονομικά μεγέθη φαίνεται να έχουν σταθεροποιηθεί σημαντικά, ενώ η ελληνική οικονομία σταδιακά ανακτά την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών, κάτι που αντανακλάται και στα spreads των ελληνικών ομολόγων.

Σαφείς προτεραιότητες, σύμφωνα με την έκθεση, θα πρέπει να είναι ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης, ο περιορισμός της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς, η μείωση του διοικητικού κόστους και των λοιπών βαρών και η αναβάθμιση της δικαιοσύνης, για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία της.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι βασικότεροι ανασταλτικοί παράγοντες για την επιχειρηματικότητα και τη δραστηριοποίηση στην Ελλάδα, φαίνεται να είναι η πρόσβαση στη χρηματοδότηση, η αναποτελεσματική λειτουργία δημοσίων φορέων-γραφειοκρατία, η φορολογική νομοθεσία, η συνεχής αναθεώρηση των εφαρμοζόμενων πολιτικών, οι φορολογικοί συντελεστές, η διαφθορά και η περιοριστική εργασιακή νομοθεσία.

 

Πηγή : ΕΘΝΟΣ On Line