tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Η απάντηση του υπ. Οικονομίας για τον κίνδυνο απώλειας πόρων του ΕΣΠΑ

Το υπ. Οικονομίας, μέσω δήλωσης του αρμόδιου υφυπουργού Α. Χαρίτση, ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα για απώλεια κοινοτικών κονδυλίων.

Το υπ. Οικονομίας, μέσω δήλωσης του αρμόδιου υφυπουργού Α. Χαρίτση, ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα για απώλεια κοινοτικών κονδυλίων.

 

Ακολουθεί η γραπτή δήλωση του υφυπουργού:

“Τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποίησε αυτή την εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δικαιώνουν πλήρως το Υπουργείο μας και διαψεύδουν ισχυρισμούς συντηρητικών κύκλων στο εξωτερικό και των εγχώριων υποστηρικτών τους, οι οποίοι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν επιδοθεί σε ένα μπαράζ κινδυνολογίας για «απώλεια πόρων» του ΕΣΠΑ .

Σύμφωνα με αυτά, η Ελλάδα κατατάσσεται πρώτη με βάση το ποσοστό απορρόφησης όσον αφορά στα προγράμματα της περιόδου 2007-13. Πρόκειται για τη δεύτερη πρωτιά μέσα σε λίγες ημέρες, καθώς προ ημερών η Ελλάδα έγινε η πρώτη χώρα της ΕΕ που έχει εγκεκριμένο το Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου για το σύνολο των προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ 2014-20. Είναι, έτσι, το μόνο κράτος μεταξύ των 28 μελών της ΕΕ που μπορεί, ήδη πριν εκπνεύσει το 2015, να υποβάλλει αιτήματα πληρωμής για όλα τα προγράμματα της νέας περιόδου.

Οι παραπάνω πολύ σημαντικές εξελίξεις για την ελληνική οικονομία είναι αποτελέσματα της επιτυχούς διαπραγμάτευσης του Υπουργείου μας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που οδήγησε στις ευνοϊκές ρυθμίσεις, οι οποίες εγκρίθηκαν τον Οκτώβριο από το Ευρωκοινοβούλιο (αύξηση κοινοτικής χρηματοδότησης στο 100% για την περίοδο 2007-2013 και διπλασιασμό της προκαταβολής για την περίοδο 2014-2020), καθώς και της πολύ εντατικής δουλειάς που πραγματοποιήθηκε το τελευταίο χρονικό διάστημα για την ενίσχυση της απορρόφησης των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων.

Προφανώς και δεν εφησυχάζουμε, ώστε μέχρι την 31η Δεκεμβρίου να έχουμε απορροφήσει κάθε διαθέσιμο κοινοτικό πόρο. Μπορούμε, όμως, ήδη να διαπιστώσουμε με ασφάλεια ότι ο ορθός σχεδιασμός και η σκληρή δουλειά αποδίδουν πολύ θετικά αποτελέσματα, βελτιώνοντας το οικονομικό κλίμα και βοηθώντας μας να ξεπεράσουμε εμπόδια και προβλήματα που μας κληροδότησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις”.