tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Η εργατική Πρωτομαγιά και οι μικρομεσαίοι

Είναι γνωστό ότι κατά κανόνα οι εργαζόμενοι και οι μικρομεσαίοι (αυτοαπασχολούμενοι, επαγγελματίες, βιοτέχνες μικρο-έμποροι) αποτελούν δύο συνεχόμενες τάξεις ανθρώπων της παραγωγής πλούτου.  Τα όρια μεταξύ τους δεν είναι πάντα διακριτά τόσο σε εργασία όσο και σε εισόδημα και είναι σύνηθες φαινόμενο η εναλλαγή θέσεων μεταξύ των ανθρώπων που τις αποτελούν. Στην ουσία η μία είναι σάρκα από τη σάρκα της άλλης.

Από το δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1910, όταν σχηματίσθηκαν οι διακριτές συνδικαλιστικές οργανώσεις τους ΓΣΕΕ και ΓΣΕΒΕ ήταν φανερό ότι πορεύονταν σε παράλληλες πορείες τις περισσότερες φορές. Οι διαφορές τους ποτέ δεν ξεπερνούσαν τις κοινές διαφορές που είχαν είτε με τις κυβερνήσεις είτε με τις μεγάλες επιχειρήσεις. Τα κοινά προβλήματα πολλά.

Η καλή και συνεργατική αυτή σχέση άντεξε πάνω από έναν αιώνα και συνεχίζει και σήμερα. Αρκεί να δούμε τις γενικές θέσεις του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και της ΓΣΕΒΕΕ για να το καταλάβουμε.

Το ΕΕΑ

Πάγια θέση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών απέναντι στους εργαζόμενους ήταν πως, παρά τη διαφορετική θέση από τους εργοδότες, ήταν εξίσου συστατικό της στοιχείο στην επιχείρηση και τους ενδιέφερε εξ ίσου η καλή πορεία της και γενικότερα η καλή πορεία της οικονομίας. Η θέση αυτή παρήγαγε σειρά από ανάλογες θέσεις των επαγγελματιών, και των μικρομεσαίων, απέναντι στους εργαζόμενους, οι οποίες αφορούσαν στην αρμονική συνεργασία, στον αξιοπρεπή και δίκαιο εργατικό μισθό, στην κοινωνική ασφάλιση, στην προστασία των εργαζομένων με μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, στην εκπαίδευση, στο ανθρώπινο ωράριο εργασίας κ.α.

Για το βασικό θέμα της εργασιακής αμοιβής, η αντίληψη του Ε.Ε.Α. ήταν να υπάρχει αναλογικότητα του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους με την προσφερόμενη εργασία και σε κάθε περίπτωση να υπάρχει ένα κατώφλι μισθού για την εξασφάλιση του βιοτικού επιπέδου και της παραγωγικής ικανότητας των εργαζομένων.

Η Πολιτεία αντί να ακολουθεί πολιτικές συρρίκνωσης της αμοιβής των εργαζομένων θα πρέπει να ασκήσει άλλο μείγμα πολιτικής που θα στηρίζεται σε ένα, πολιτικά και κοινωνικά συναινετικό εθνικό σχέδιο ανάπτυξης το οποίο θα μειώσει τις δαπάνες, θα κτυπήσει τη διαφθορά και την παραοικονομία, θα επανεκινήσει τις επιχειρήσεις, θα αυξήσει την απασχόληση και κυρίως θα υπάρξει, σε αντίθεση με τις πολιτικές αναδιανομών της φτώχειας, παραγωγή νέου πλούτου, ο οποίος είναι και το μοναδικό μέσο οικονομικής ανάπτυξης και ομαλών εργασιακών σχέσεων στις επιχειρήσεις.

Η ΓΣΕΒΕΕ

Με ανακοίνωσή της η ΓΣΕΒΕΕ αναφέρει τα εξής επ’ ευκαιρία της εργατικής Πρωτομαγιάς περιγράφοντας και τις σχέσεις των μικρομεσαίων με την εργατική τάξη:

Το δικαίωμα στην εργασία αποτελεί ύψιστο κοινωνικό αγαθό, το οποίο η πολιτεία οφείλει να προστατεύει και να προασπίζεται σε κάθε εποχή, σε κάθε πολιτική και οικονομική συγκυρία. Ο συμβολισμός της ημέρας της Εργατικής Πρωτομαγιάς αποκτά βαρύνουσα σημασία μέσα στην δίνη των όσων καλούμαστε όλοι να  αντιμετωπίσουμε στις νέες συνθήκες που  έχουν διαμορφωθεί.

Οι μικρομεσαίοι  επαγγελματίες, βιοτέχνες, έμποροι και αυτοαπασχολούμενοι  είχαν πάντα και συνεχίζουν να έχουν  σημαντικούς και άρρηκτους  δεσμούς με την εργατική τάξη και τους εργαζόμενους καθώς στην πορεία των χρόνων πολλές φορές βρέθηκαν σε κοινούς αγώνες.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ αφουγκραζόμαστε  τις αγωνίες και τη θέση των εργαζομένων  και στεκόμαστε αρωγοί  στα αιτήματα  τους. Άλλωστε για τους  μικρούς και πολύ μικρούς εργοδότες η σχέση με τους εργαζόμενους ήταν πάντα και συνεχίζει να είναι  μια από τις βασικές παραμέτρους που κρίνουν την επιτυχία και την πρόοδο μιας επιχείρησης.

Η Εργατική Πρωτομαγιά είναι ημέρα μνήμης και τιμής, αφιερωμένη σε εκείνους που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν διεκδικώντας αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας. Μετά από πολλά χρόνια κρίσης και  οικονομικής αβεβαιότητας, καλούμαστε  τώρα όλοι μας,  Κυβέρνηση, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι  να διαχειριστούμε με σοβαρότητα  τις όποιες επιπτώσεις υπάρχουν,  να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των εργαζομένων και να αναλάβουμε πρωτοβουλίες  για  να δημιουργήσουμε από κοινού καλύτερες συνθήκες για το μέλλον της κοινωνίας και της οικονομίας.

Σε μια εποχή που οι προκλήσεις αυξάνονται και οι συνθήκες αλλάζουν συνεχώς  ο αγώνας για  μείωση της ανεργίας  και την αντιμετώπιση της οικονομικής ύφεσης και της λιτότητας είναι πιο επίκαιρος πάρα ποτέ.

Οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες, βιοτέχνες, έμποροι και αυτοαπασχολούμενοι είχαν πάντα και συνεχίζουν να έχουν σημαντικούς και άρρηκτους  δεσμούς με την εργατική τάξη και τους εργαζόμενους, γιατί στην πορεία των χρόνων πολλές φορές βρέθηκαν σε κοινά μετερίζια και αγώνες.Σήμερα περισσότερο από ποτέ, οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες, βιοτέχνες, έμποροι και αυτοαπασχολούμενοι αφουγκράζονται τις αγωνίες και τη θέση των εργαζομένων στην οικονομία και στην κοινωνία και στέκονται αρωγοί  στα αιτήματα  τους  γιατί  μόνο έτσι μπορεί να  υπάρξει οικονομική σταθερότητα και κοινωνική συνοχή.

 

 

 

Β