Η καινοτομία οδηγός εξόδου προς την ανάπτυξη για την ΕΕ

Η οικονομική προοπτική στην Ευρώπη δέχεται πλήγματα απαισιοδοξίας! Η λύση δεν είναι ο συντηρητισμός αλλά η φυγή προς την καινοτομία με στόχο την ανάπτυξη των επιχειρήσεων και της οικονομίας. Αυτό είναι το ουσιαστικό συμπέρασμα έρευνας της International Business Report (IBR) της Grant Thornton, λίγο πριν από τις ευρωεκλογές. «Σχέδιο η καινοτομία, στόχος η ανάπτυξη» πρέπει να είναι η απάντηση των επιχειρήσεων στην κρίση, κατά την έρευνα.

Όπως αναφέρεται, όντας αντιμέτωπες με μια διάχυτη αβεβαιότητα, οι επιχειρήσεις στην Ευρώπη οχυρώνονται, γεγονός που δεν θα έπρεπε να κρατάει πίσω τους επιχειρηματίες, οι οποίοι περιμένουν να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Για αυτούς που υιοθετούν τις σωστές στρατηγικές, υπάρχουν ακόμα αρκετές ευκαιρίες ανάπτυξης στην αγορά.

Δυστυχώς στην Ευρώπη η αβεβαιότητα δεν εκλείπει, τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Το Brexit, η μειωμένη ζήτηση για εξαγωγές στην Κίνα, το συνεχώς αυξανόμενο κίνημα του λαϊκισμού λίγο πριν από τις Ευρωεκλογές και ο οικονομικός κύκλος που πλέον έχει ξεπεράσει το απόγειό του, περιορίζουν την αισιοδοξία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας International Business Report (IBR) της Grant Thornton, το ποσοστό των ‘καθαρά’ αισιόδοξων Ευρωπαίων επιχειρηματιών, όσον αφορά στα οικονομικά, (ήτοι το ποσοστό των αισιόδοξων μείον των απαισιόδοξων) μειώθηκε κατά 18 ποσοστιαίες μονάδες στο 28% από το δεύτερο τρίμηνο του 2018. Στην ανατολική Ευρώπη, η οικονομική αισιοδοξία βυθίστηκε από το 20% στο -10%.

Παρά το γεγονός ότι η έντονη ανησυχία των επιχειρήσεων φαίνεται λογική, καθώς η αβεβαιότητα είναι πλέον συνυφασμένη με την πραγματικότητα, οφείλουμε να θυμόμαστε πως υπάρχουν ακόμα σημαντικές ευκαιρίες στην αγορά για όσους προσαρμόζουν την στρατηγική τους, με σκοπό να αντιμετωπίσουν τα εμπόδια.

Η Larissa Keijzer, επικεφαλής της Grant Thornton International στην Ευρώπη, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Μπορεί το μέλλον να παραμένει αβέβαιο, ωστόσο οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που έχουν βαθιά κατανόηση των πιθανών αποτελεσμάτων και των κατάλληλων στρατηγικών, θα ξεπεράσουν τον ανταγωνισμό».

Δείτε την κατάσταση των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και τις λύσεις που προτείνονται στην έρευνα.

 

Πηγή: Grant Thornton,

Β