tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Η Κομισιόν ενημέρωσε το βράδυ της Παρασκευής ότι έρχεται η τρόικα

Είχε προηγηθεί σύγχυση για το αν και πότε θα έρθουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των δανειστών, προκαλώντας και την έντονη δυσαρέσκεια της ελληνικής πλευράς.

Είχε προηγηθεί σύγχυση για το αν και πότε θα έρθουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των δανειστών, προκαλώντας και την έντονη δυσαρέσκεια της ελληνικής πλευράς.

 

«Λάβαμε σήμερα το βράδι περισσότερες πληροφορίες από την Αθήνα, κάτι που σημαίνει ότι μπορούμε να επιβεβαιώσουμε τα σχέδια της επίσκεψής μας. Επομένως η ομάδα της Κομισιόν θα βρεθεί στην Αθήνα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας». Με αυτή τη δήλωση στις 22.55 το βράδι της Παρασκευής ο Σάϊμον Ο΄Κόννορ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Ολι Ρεν έδωσε τέλος στα όποια σενάρια είχαν «καλλιεργηθεί» σχετικά με την άφιξη της τρόϊκας.

 

Αρχικά το απόγευμα της Παρασκευής, η εκπρόσωπος της Κομισιόν Σαντάλ Χιούζ είχε δηλώσει ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει αυτή τη στιγμή τα ραντεβού της Τρόικας την Τρίτη με εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης στην Αθήνα.

 

Αμέσως μετά, από την Ουάσιγκτον πηγές του ΔΝΤ ανέφεραν ότι η αποστολή του ΔΝΤ και ο επικεφαλής της Πολ Τόμσεν έρχονται κανονικά στην Αθήνα στην αρχή της εβδομάδας. Πάντως στελέχη του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωναν την Παρασκευή το βράδυ ότι η τρόικα έχει ραντεβού στις 12 το μεσημέρι με Στουρνάρα και σις 4 το μεσημέρι με τον κ. Βρούτση.

 

Πάντως το βέβαιο είναι ότι υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες μεταξύ τρόικας και ελληνικής πλευράς σχετικά με το ύψος του δημοσιονομικού κενού το 2014 και ενδεχομένως γι αυτό υπήρξε και το θρίλερ των τελευταίων ημερών για το αν και το πότε ακριβώς θα φτάσουν οι εκπρόσωποι της τρόικας στην Αθήνα.

 

Όπως είναι γνωστό η βασική διαφωνία μεταξύ της Τρόικας και της κυβέρνησης έχει να κάνει με το ύψος του δημοσιονομικού κενού το 2014, όπου οι εκπρόσωποι των πιστωτών το τοποθετούσαν αρχικά στα 2,9 δισ. ευρώ και ζητούσαν από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα.

 

Στη συνέχεια μείωσαν τις απαιτήσεις τους, ωστόσο εξακολουθούν να είναι σαφώς μεγαλύτερες από τα 500 εκατ. ευρώ που θεωρεί το ύψος του δημοσιονομικού κενού η κυβέρνηση. Διαφωνίες υπάρχουν επίσης και σε σχέση με τα προαπαιτούμενα της δόσης τους Ιουλίου, κυρίως την επιμονή των Βρυξελλών να κλείσουν οι δύο από τις τρεις υπό αναδιάρθρωση κρατικές επιχειρήσεις, δηλαδή η ΕΛΒΟ και τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα.