«Καλωσήλθε το δολάριο»

Τετ-α-τετ του Α.Τσίπρα με τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου, με φόντο την "απόβαση" αμερικανικών κολοσσών στη ΔΕΘ

«Είναι μεγάλη χαρά που βλέπω την κατάσταση να γυρίζει και την οικονομία να βελτιώνεται. Βλέπω ότι υπάρχει ένα πολύ θετικό μομεντουμ για την Ελλάδα», δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Γ. Ρος στη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά το αμερικανικό ενδιαφέρον για την επόμενη ημέρα της Ελλάδας και τις επενδυτικές ευκαιρίες που δημιουργούνται.

Τι ψάχνουν άραγε οι αμερικανικές εταιρίες, εκπρόσωποι των οποίων δεσπόζουν στο σούπερ περίπτερο της ΔΕΘ; Μια και μόνο ματιά στον κατάλογο των αμερικανικών κολοσσών που δίνουν το παρών μπορεί να πείσει και τον πλέον δύσπιστο ότι οι Αμερικανοί δεν θέλουν να αφήσουν ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία να βάλουν «πόδι» σε μια περιοχή, όπου ήδη η κινεζική παρουσία είναι έντονη, ενώ εντείνονται οι προσπάθειες να απεξαρτηθεί η Δυτική και Κεντρική Ευρώπη από το ρωσικό μονοπώλιο ενέργειας, με την Ελλάδα να αποκτά κομβικό ρόλο.

Microsoft, Cisco, IBM, Facebook, Google, Oracle είναι εταιρίες με πολυετή παρουσία (και) στην Ελλάδα αλλά δείχνουν ότι οι Αμερικανοί θέλουν να έχουν τον πρώτο λόγο στο πεδίο της υψηλής Τεχνολογίας, σε μια αγορά όπως η ελληνική που μόλις έχει αρχίσει να αναπτύσσεται. Περαιτέρω σχόλια για την εταιρία οπλικών συστημάτων Lockheed Martin δεν χρειάζονται, ενώ η παρουσία της Exxon Mobil αποδεικνύει το αμερικανικό ενδιαφέρον για το στρατηγικό πεδίο της Ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή. Pfizer και P&G είναι γνωστές και μη εξαιρετέες, ενώ η Aria Hotels και η Caesars Ent. φανερώνουν το ενδιαφέρον για τον Τουρισμό υψηλού επιπέδου αλλά και για την αναπτυσσόμενη αγορά των καζίνο.