tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Καταργείται η υποχρεωτικότητα αναγραφής χώρας προέλευσης στο γάλά :

Ενα βασικό πλεονέκτημα χάνουν οι έλληνες κτηνοτρόφοι και οι επιχειρήσεις εφόσον επαληθευθούν οι πληροφορίες

Πλήγμα για τους Ελληνες κτηνοτρόφους και την εγχώρια γαλακτοβιομηχανία, που επί χρόνια «επένδυε» στην ελληνικότητα του γάλακτος, αναμένεται να προκαλέσει η κατάργηση της αγορανομικής διάταξης η οποία προέβλεπε την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης της πρώτης ύλης στις συσκευασίες.

Οι ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες -μέλη της οποίας έχουν αρχίσει να ανακινούν το θέμα όταν είδαν ότι η περιβόητη διάταξη καταργήθηκε από τους νέου κανόνες ΔΙΕΠΠΥ που δημοσιεύτηκαν σε ΦΕΚ στο τέλος Αυγούστου- χάνουν έτσι από τις αρχές του 2014 ένα σημαντικό πλεονέκτημα στη μάχη του ανταγωνισμού με τις πολυεθνικές και τους εισαγωγείς, που πλέον θα μπορούν να προωθούν ευκολότερα στην αγορά εισαγόμενα προϊόντα χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να αναφέρουν τη χώρα εισαγωγής.

Το δίχτυ προστασίας που προστάτευε τα τελευταία χρόνια τις εγχώριες επιχειρήσεις και τους παραγωγούς αποσύρεται κατ’ απαίτηση των ευρωπαϊκών αρχών Ανταγωνισμού, που από το 2010 έχουν ζητήσει να ισχύουν ίδιοι κανόνες σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στη σχετική ψηφοφορία το ελληνικό μέτρο είχε απορριφθεί από την επιτροπή Τροφίμων και Ποτών με το αιτιολογικό ότι παραβιάζεται η αρχή της αναλογικότητας, αφού η εφαρμογή του θα επηρεάσει και εταιρείες οι οποίες δεν χρησιμοποιούν ως εργαλείο προώθησης των προϊόντων τους την προέλευση του γάλακτος. Η Ελλάδα είχε πετύχει ωστόσο να διατηρήσει το ευνοϊκό για τους εγχώριους παραγωγούς και τη βιομηχανία καθεστώς, αξιοποιώντας ως επιχείρημα την ορθή ενημέρωση του καταναλωτή (τη διαπραγμάτευση είχε αναλάβει ο τότε γενικός γραμματέας Καταναλωτή Δ. Σπυράκος).

Παρ’ όλα αυτά το σημερινό σύστημα σε καμία περίπτωση δεν προστατεύει τον καταναλωτή από κρούσματα παραπλάνησης, καθώς ελλείψει ελέγχων και δεδομένου ότι οι τιμές του ελληνικού γάλακτος είναι ακριβότερη ως και 25-30% έναντι του μέσου ευρωπαϊκού όρου (44 λεπτά το λίτρο) τίποτα στην πραγματικότητα δεν εμποδίζει τη γαλακτοβιομηχανία να κερδοσκοπεί αναμειγνύοντας ελληνικά και εισαγόμενα γάλατα.

Το υπουργείο Ανάπτυξης υποστηρίζει πως κάνει αγώνα δρόμου να αντικαταστήσει το υφιστάμενο καθεστώς της υποχρεωτικής αναγραφής χώρας προέλευσης, με τη δημιουργία εγκεκριμένου σήματος ελληνικού προϊόντος, ώστε να διατηρήσει το πλεονέκτημα της «ελληνικότητας» των γαλακτοκομικών.

Η χρήση του σήματος θα είναι προαιρετική και θα τοποθετείται στα προϊόντα με πρωτοβουλία των ίδιων των βιομηχανιών, εφόσον όμως τηρούν συγκεκριμένους όρους πιστοποίησης ως προς την προέλευση των προϊόντων.

Η αρμόδια επιτροπή που μελετά το θέμα δεν έχει οριστικοποιήσει ακόμη τις προτάσεις, έχει ωστόσο συμφωνήσει σε κάποια συγκεκριμένα κριτήρια που θα ισχύουν για όλα τα γαλακτοκομικά όπως:

1. Να αναγράφεται υποχρεωτικά η ελληνική προέλευση της πρώτης ύλης σε όλα τα συνοδευτικά έγγραφα των επιχειρήσεων που διακινούν και παράγουν γαλακτοκομικά και λαμβάνουν το ειδικό σήμα

2. Να τηρείται αρχείο με τους προμηθευτές και τις εισερχόμενες ποσότητες σε όλα τα στάδια

3. Να διασφαλίζεται η ιχνηλασιμότητα σε όλα τα στάδια από τον παραγωγό στον έμπορο και αντίστροφα

4. Το γάλα να παράγεται αποκλειστικά σε μονάδες που είναι εγκατεστημένες στην Ελλάδα

5. Παρομοίως οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας και συσκευασίας να βρίσκονται στην Ελλάδα

                                                                                      Πηγή www.capital.gr