tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

«Ξαναβλέπει» η κυβέρνηση τη φορολογία στο κρασί

Μετά τις αντιδράσεις και το θόρυβο που προκλήθηκε για το θέμα, ο Τρύφων Αλεξιάδης ανακοίνωσε στη Βουλή ότι θα επαναξεταστεί το μέτρο της φορολόγησης του κρασιού

Μετά τις αντιδράσεις και το θόρυβο που προκλήθηκε για το θέμα, ο Τρύφων Αλεξιάδης ανακοίνωσε στη Βουλή ότι θα επαναξεταστεί το μέτρο της φορολόγησης του κρασιού

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας υποστήριξε πως η κυβέρνηση έχει αποδείξει πως δεν φοβάται τον διάλογο και για αυτό το λόγο δεσμεύτηκε πως στην σημερινή συνεδρίαση ενδεχομένως να βελτιωθεί το συγκεκριμένο μέτρο ώστε να καμφθούν οι αντιρρήσεις και της συγκυβέρνησης.

 

Στο τραπέζι, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η αντικατάσταση του μέτρου από αύξηση της φορολογίας στα «βαρύτερα» – και εισαγόμενα αλκοολούχα ποτά, όπως το ουίσκι, η βότκα και το ρούμι.

 

 

Μετά τις ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτου ότι εξετάζεται η επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης 30 λεπτών σε κάθε φιάλη οίνου, με στόχο πρόσθετα έσοδα -σ.σ. υπολογίζονται στα 111 εκατ. ευρώ- προκειμένου να κλείσει η «τρύπα» για την κατάργηση του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, υπήρξε άμεση αντίδραση των οινοπαραγωγών της χώρας.

 

Ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου κάνει λόγο για μια πρόταση από την ελληνική κυβέρνηση η οποία «δεν εφάπτεται της ελληνικής αλλά ούτε της ευρωπαϊκής πραγματικότητας, καθ' όσον το θέμα επιβολής ΕΦΚ στο κρασί έχει επί μακρόν συζητηθεί επανειλημμένα σε αρμόδια κοινοτικά όργανα αλλά και στο εσωτερικό της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς Οίνου».

 

Σύμφωνα με τους ίδιους, σε κανένα κράτος-μέλος της Ε.Ε. που είναι χώρα παραγωγής οίνου, δεν έχει επιβληθεί ΕΦΚ στο κρασί, ούτε και στη Γερμανία. «Η Ελλάδα είναι χώρα παραγωγός οίνου. Οι χώρες παραγωγοί οίνου είναι σταθερές στην απόφασή τους να κρατήσουν μηδενικό τον ΕΦΚ στο κρασί. Η Ελλάδα έχει ακόμα περισσότερους λόγους να μην επιτρέψει την ειδική φορολόγηση του κρασιού», τονίζουν οι εκπρόσωποι του ΣΕΟ.

 

Σύμφωνα με τους οινοποιούς, το κρασί έχει επιβαρυνθεί δυσανάλογα μέσα σε μία 20ετία αφού από 8% ΦΠΑ το 1992, ο ΦΠΑ έχει φθάσει στο 23%, όταν στα οινοπνευματώδη ο ΦΠΑ από 36% μειώθηκε στο 23% ΦΠΑ.

 

Μάλιστα η επιβάρυνση εκτιμούν οι ίδιοι ότι θα αυξήσει περαιτέρω την παραοικονομία και ότι η τελική επιβάρυνση για τον καταναλωτή θα φτάσει το 1,20 ευρώ ανά φιάλη, κάνοντας ακριβότερο ένα ελληνικό γεωργικό προϊόν η κατανάλωση του οποίου δεν έμεινε ανεπηρέαστη από την οικονομική κρίση.

 

Πηγή : www.euro2day.gr