Ξεκινά η αποπληρωμή των οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες

Το πως ακριβώς θα γίνει η αποπληρωμή και ποιοι ιδιώτες θα προηγηθούν, διευκρίνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χ. Σταϊκούρας.


Το πως ακριβώς θα γίνει η αποπληρωμή και ποιοι ιδιώτες θα προηγηθούν, διευκρίνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χ. Σταϊκούρας.


Σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του υπουργού, μέχρι τέλος του έτους θα έχει καταβληθεί ένα μεγάλο ποσό από όσα οφείλει το δημόσιο σε ιδιώτες. Σήμερα, το σύνολο των χρεών του φτάνει τα 9,3 δις ευρώ, από τα οποία τα 7 δις ευρώ αφορούν οφειλές του 2011, ενώ τα υπόλοιπα 2,3 δις ευρώ είναι χρέη που προέκυψαν μέσα στο 2012.
Η εξόφληση θα ξεκινήσει άμεσα, θα γίνει σταδιακά και θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2013.
Η αρχή των πλρωμών θα γίνει με την καταβολή των οφειλών που δημιουργήθηκαν έως και το 2011. Θα προηγηθούν οι καταβολές των εφάπαξ για 40.229 δημοσίους υπαλλήλους που έχουν συνταξιοδοτηθεί και που ανέρχεται σε 1,384 δις ευρώ. Σειρά θα πάρουν οι οφειλές προς τις φαρμακευτικές εταιρίες που αγγίζουν τα 2 δις ευρώ, αλλά και οι επιστροφές φόρων που υπολογίζονται σε περίπου 740 εκατ ευρώ. ευρώ.
Όταν ολοκληρωθεί η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του 2011, θα ξεκινήσει η εξόφληση των χρεών που αφορούν το 2012.
Αυτό που περιμένει πλέον το οικονομικό επιτελείο για να ξεκινήσει τη διαδικασία αποπληρωμής, είναι η εκταμίευση της δόσης όπως αποφασίστηκε στο Eurogroup.