tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Ξεκινά νέος γύρος διαπραγματεύσεων με τους δανειστές

Με επίκεντρο το ασφαλιστικό και τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, η κυβέρνηση ετοιμάζεται για το νέο γύρο διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.

Με επίκεντρο το ασφαλιστικό και τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, η κυβέρνηση ετοιμάζεται για το νέο γύρο διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών αναμένεται να φτάσουν στην Αθήνα στις 8 Ιανουαρίου.

 

Μάλιστα, όπως αναφέρουν Τα Νέα της Τρίτης, δεν αποκλείεται να μείνουν στην Αθήνα πάνω από δύο εβδομάδες, ώσπου να λυθούν τα τρία καυτά θέματα: Ασφαλιστικό, κόκκινα δάνεια και δημοσιονομικό.

 

Για το ασφαλιστικό, η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε περικοπές των κύριων συντάξεων και η επίσημη πρόταση της είναι η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών της τάξης του 1%.

 

Κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η τρόικα να αποδεχθεί τελικώς αυτήν τη λύση, ωστόσο από το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνουν ότι «το ΔΝΤ εμφανίζεται αδιαπραγμάτευτο θεωρώντας διαστρεβλωτική την όποια αύξηση των εισφορών, ακόμη κι αν μοιραστεί στους εργοδότες και στους εργαζομένους».

 

Πάντως ακόμη κι αν η πρόταση της κυβέρνησης για τις εισφορές απορριφθεί, το υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζεται για το εναλλακτικό σχέδιο που θέλει την επιβολή ενός μικρού φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές άνω των 1.000 ευρώ.

 

Εξαιρετικά κρίσμο ζήτημα για την πορεία των διαπραγματεύσεων, είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

 

Ανώτατη πηγή του υπουργείου Οικονομικών, που επικαλούνται Τα Νέα της Τρίτης, δεν κρύβει ότι υπάρχει ανησυχία και για τις τρεις κατηγορίες των δανείων -στεγαστικά, καταναλωτικά και μικρομεσαίων επιχειρήσεων- διευκρινίζοντας ότι υπάρχουν κενά στη διαπραγμάτευση που θα πρέπει αμέσως να καλυφθούν, ώστε να αποτραπούν περιπτώσεις όπως π.χ. ένας μικρομεσαίος επιχειρηματίας να χάσει το σπίτι του επειδή το έβαλε ως εγγύηση για τη λήψη επιχειρηματικού δανείου.

 

Για το Μαξίμου το πρόβλημα στα κόκκινα δάνεια προκύπτει όμως και από τη στάση της ΕΚΤ, η οποία επιθυμεί να επιλυθεί το θέμα γνωρίζοντας ποια θα είναι η ωφέλεια (με αριθμούς) των συστημικών τραπεζών από τη διευθέτηση του ζητήματος συνολικά.

 

Πηγή : www.in.gr