tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

K.Χατζηδάκης:Σταθερή επιλογή είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας

Διϋπουργική Επιτροπή με θέμα την βιομηχανία

Συνεδρίασε σήμερα η Διϋπουργική επιτροπή για τη βιομηχανική πολιτική υπό την προεδρία του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστή Χατζηδάκη και με συμμετοχή των Υπουργών Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη, Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννη Βρούτση των Υφυπουργών Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Θανάση Σκορδά, ΠΕΚΑ Ασημάκη Παπαγεωργίου, των Γενικών Γραμματέων Βιομηχανίας Γιώργου Στεργίου, Έρευνας και Τεχνολογίας Χρήστου Βασιλάκου, ΠΕΚΑ Κωνσταντίνου Μαθιουδάκη και του Προέδρου του ΣΕΒ Δημήτρη Δασκαλόπουλου.

Αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Διϋπουργικής επιτροπής ακολούθησαν δηλώσεις:

Κ. Χατζηδάκης:

"Σταθερή επιλογή της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Διότι η επιχειρηματικότητα είναι ο μοχλός για να δημιουργηθούν καινούργιες θέσεις απασχόλησης. Αυτός είναι και ο λόγος της σύστασης της Διϋπουργικής Επιτροπής για τη βιομηχανική πολιτική, για να υπάρχει συντονισμός μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων.

Σήμερα στη Διϋπουργική Επιτροπή συζητήθηκαν τρία θέματα:

                Πρώτον, η στρατηγική για την έρευνα, την τεχνολογική ανάπτυξη και την καινοτομία. Είναι κομβικής σημασίας η σύνδεση των ερευνητικών κέντρων και των πανεπιστημίων με την παραγωγή, με τη βιομηχανική δραστηριότητα στη χώρα.

                Δεύτερον, συζητήθηκε ο νόμος πλαίσιο για τις αδειοδοτήσεις επιχειρήσεων. Πλησιάζει η στιγμή της κατάθεσης του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή και στόχος της κυβέρνησης είναι μέχρι τα τέλη Απριλίου περίπου ο νόμος πλαίσιο αυτός να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή. Πρόκειται για μια δραστική απλοποίηση της διαδικασίας των αδειοδοτήσεων. Πρόκειται για ένα μήνυμα στην επιχειρηματική κοινότητα, ότι η στάση της δημόσιας διοίκησης απέναντι στην επιχειρηματικότητα αλλάζει. Απλουστεύεται ριζικά το σύστημα αδειοδοτήσεων στην Ελλάδα.

                Μετά τις πρόσφατες αλλαγές που περάσαμε μέσω του πολυνόμου με την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και τις παρεμβάσεις που έγιναν στο επίπεδο του ανταγωνισμού, ο νόμος αυτός συμπληρώνει τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης σε σχέση με την επιχειρηματικότητα.

                Τρίτον, συζητήθηκε ακόμη μια φορά το θέμα της ενέργειας. Έγινε ενημέρωση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής σε σχέση με την εφαρμογή των πρωτοβουλιών που έχουν αναληφθεί για τη μείωση του ενεργειακού κόστους. Παρουσιάστηκε η πρόοδος που έχει επιτευχθεί και το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των προσπαθειών σε συνεργασία φυσικά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το Υπουργείο Ενέργειας διαβεβαίωσε ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν ομαλά."