tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Μέρκελ: Δεν είχα σκεφτεί ποτέ τόσο πολύ για την Ελλάδα

"Σε όλη μου τη ζωή δεν είχα σκεφτεί ποτέ τόσο πολύ για την Ελλάδα", δήλωσε η Άγκελα Μέρκελ μιλώντας στο πλαίσιο της καθιερωμένης ετήσιας συνέντευξης Τύπου για τους ξένους ανταποκριτές στο Βερολίνο

“Σε όλη μου τη ζωή δεν είχα σκεφτεί ποτέ τόσο πολύ για την Ελλάδα”, δήλωσε η Άγκελα Μέρκελ μιλώντας στο πλαίσιο της καθιερωμένης ετήσιας συνέντευξης Τύπου για τους ξένους ανταποκριτές στο Βερολίνο, σημειώνοντας ωστόσο πως δεν διαχωρίζει την ανησυχία για την Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία ή τη Γερμανία διότι “είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα”. Ερωτηθείσα σχετικά με την κρίση στην ευρωζώνη, η Μέρκελ είπε ότι το θέμα την έχει απασχολήσει όσο κανένα άλλο από την ενοποίηση της Γερμανίας.
Η Ευρώπη αποτελεί ζήτημα “εσωτερικής” πολιτικής για τη Γερμανία, τόνισε η καγκελάριος.
“Είμαι με όλο μου το είναι Ευρωπαία”, πρόσθεσε απαντώντας στο ερώτημα, αν επιδιώκει και με την καρδιά της την ευρωπαϊκή ενοποίηση. “Χρησιμοποιώ συνεχώς την καρδιά μου για να διεγείρω τη σκέψη μου”, συμπλήρωσε.
Μια ακόμα μνεία στην Ελλάδα έκανε, ερωτηθείσα σχετικά με την αποτυχία του συμφώνου περί αναδρομικής φορολόγησης των γερμανών φοροφυγάδων που έχουν μεταφέρει τα χρήματά τους στην Ελβετία. “Λυπάμαι για την αποτυχία, το κράτος μας θα χάσει έτσι πολλά φορολογικά έσοδα. Και να σκεφτείτε, ότι είχα ενθαρρύνει τους Έλληνες να κάνουν παρόμοιο σύμφωνο, που βρίσκεται τώρα μάλιστα σε ένα αποφασιστικό στάδιο των διαπραγματεύσεων”, τόνισε.
Η Μέρκελ επανέλαβε ότι η διαδικασία αποκατάστασης των δομικών σφαλμάτων της νομισματικής ένωσης θα διαρκέσει χρόνια και τόνισε ότι η Γερμανία, ως βιομηχανική χώρα που διοχετεύει το 60% των εξαγωγών της στην Ευρώπη, ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την κατάσταση και τους εταίρους της. Επισήμανε δε ότι το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η ανεργία των νέων και ανέδειξε ως στόχο για τα επόμενα δέκα έως είκοσι χρόνια την εξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης από εσωτερική αγορά σε κοινή αγορά εργασίας. Σε αυτή την κατεύθυνση, τόνισε, είναι σημαντική η εκμάθηση ξένων γλωσσών και η μεταρρύθμιση των κοινωνικών συστημάτων.