Μικρή αύξηση των δανείων προς τις επιχειρήσεις

Στο 10% κυμαίνεται αυτή η αύξηση, σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Τραπεζών.

Στο 10% κυμαίνεται αυτή η αύξηση, σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Τραπεζών.

Τα στοιχεία της αύξησης της ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας παρουσιάστηκαν μετά την συνάντηση της ΕΕΤ με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη.

Πιο συγκεκριμένα, σε διάστημα ενός μηνός (στο τέλος Απριλίου σε σχέση με το τέλος Μαρτίου) οι εγκρίσεις δανείων αυξήθηκαν κατά 10% και διαμορφώθηκαν σε 1,65 δισ. ευρώ, από 1,5 δισ. τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι εκταμιεύσεις ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ.

 

Από την έναρξη εφαρμογής των συγκεκριμένων προγραμμάτων χρηματοδότησης των επιχειρήσεων (πρόκειται για προγράμματα του ΕΤΕΑΝ, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και Κοινοτικών πρωτοβουλιών όπως το Jeremie) μέχρι τον Ιούνιο του 2013 είχαν εκταμιευθεί μόλις 100-150 εκατ. ευρώ. Δηλαδή οι εκταμιεύσεις σχεδόν δεκαπλασιάστηκαν σε διάστημα ενός έτους.

 

Σύμφωνα με τον Κωστή Χατζηδάκη, «κάτι έχει ξεκινήσει να κινείται στην τραπεζική αγορά, περισσότερο σε σχέση με τα χρηματοδοτικά εργαλεία του υπουργείου».

 

Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ακόμη ότι:

 

– Ως το τέλος Ιουνίου τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων θα έχουν φθάσει στα 900 εκατ. ευρώ από 1,44 δισ. που είναι διαθέσιμα.

 

Από τα δύο προγράμματα που χρηματοδοτούνται μέσω της ΕΤΕπ το ένα (με εγγύηση του Δημοσίου, ύψους 440 εκατ. ευρώ) έχει εξαντληθεί και από το δεύτερο (με εγγύηση κεφαλαίων του ΕΣΠΑ, ύψους 1 δισ. ευρώ) εκτιμάται ότι ως το τέλος Ιουνίου θα έχουν συμβασιοποιηθεί περίπου τα μισά.

 

– Εντός του Ιουνίου θα έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις με το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο για τη στήριξη των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Πρόκειται για το πρώτο ταμείο, που δημιουργήθηκε με συμμετοχή του Δημοσίου και της γερμανικής KfW, για τη χρηματοδότηση των ΜμΕ.

 

Από την πλευρά της Ένωσης Τραπεζών ο πρόεδρος Γ.Ζανιάς χαρακτήρισε πολύ θετικό το γεγονός ότι παγιώνεται ανοδική τάση της χρηματοδότησης της οικονομίας. «Αν προστίθενται 150- 200 εκατ. κάθε μήνα, είναι πολύ σημαντικό» ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Πηγές της ΕΕΤ ανέφεραν ακόμη ότι τόσο η ζήτηση όσο και η προσφορά δανείων κινούνται ανοδικά, δεδομένου ότι οι τράπεζες τον προηγούμενο μήνα αύξησαν τα κεφάλαιά τους κατά 8,3 δισ. ευρώ.

Τέλος, στη συνάντηση συμφωνήθηκε μεταξύ υπουργείου και ΕΕΤ να πραγματοποιηθεί το επόμενο διάστημα ημερίδα για τα θέματα ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην οποία θα κληθούν οι δευτεροβάθμιες οργανώσεις του χώρου.