tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Νέα από το e-forologia.gr (27/5/2024)

Άρθρο

Οι αντικρουόμενες φορολογικές προσεγγίσεις των κρυπτονομισμάτων

 

Ερωτήματα

Βραχυχρόνια μίσθωση

Ένα ζευγάρι έχει δύο ακίνητα από 50% ένα διαμέρισμα και μεζονέτα τα οποία τα νοικιάζει μέσω πλατφορμών.

Μέχρι 31/12/2023 είχαμε βγάλει ένα ΑΜΑ για το διαμέρισμα στην γυναίκα και τρεις ΑΜΑ στον άντρα για την μεζονέτα ( ένα για ολόκληρη την μεζονέτα και άλλα δύο ως μερική μίσθωση για τον κάθε όροφο) και στο τέλος της χρονιάς κάναμε οριστικοποίηση του εισοδήματος από 50% στον καθένα σε κάθε ακίνητο.

Από 1/1/2024 κάναμε διακοπή στον άντρα τον ΑΜΑ στην μεζονέτα και τον βάλαμε στην γυναίκα ώστε να έχουν από δύο ΑΜΑ ο καθένας.

Σύμφωνα με αυτή την αλλαγή που κάναμε είναι υπόχρεοι να κάνουν έναρξη;

Αν πρέπει να κάνουν έναρξη, η γυναίκαι ήδη έχει έναρξη με άλλη δραστηριότητα θα πρέπει να δηλωθούν ως υποκατάστηματα το καθένα ή παράλληλη δραστηριότητα;

Επίσης σε περίπτωση έναρξης θα εκπίπτουν κανονικά όλα τα έξοδα και από φορολογία και από ΦΠΑ;

Τέλος θα πρέπει να υπάρχει σήμα λειτουργίας;

 

Απάντηση

Ως προς το θέμα του εισοδήματος που αποκτάται από φυσικά πρόσωπα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 39Α του Ν.4172/2013 [ΚΦΕ] :  α) το εισόδημα από βραχυχρόνιες μισθώσεις  έως δύο [2] ακινήτων θεωρείται εισόδημα από ακίνητη περιουσία [σημ. δεν παρέχονται υπηρεσίες] και β) το εισόδημα από την εκμετάλλευση τριών [3] ακινήτων και πάνω με βραχυχρόνιες μισθώσεις [κατ’ άρθρο 111 του Ν.4446/2016] θεωρείται εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα [παρότι δεν παρέχονται υπηρεσίες], συνεπώς για τον προσδιορισμό του κέρδους  εκπίπτουν οι επιχειρηματικές δαπάνες [άρθρα 21, 22 23 ΚΦΕ] [σημ. και πάλι υπάρχουν θέματα να απαντηθούν από την φορ. διοίκηση]

Η περίπτωση του ερωτήματος, με συνιδιοκτησία σε 2 + 1 = 3 Ακίνητα [4 ΑΜΑ], είναι δύσκολη [μετά την 1/1/2024]. Η εκτίμησή μας είναι ότι προκύπτει υποχρέωση έναρξης εργασιών και για τους δύο συνιδιοκτήτες. Περαιτέρω προτείνουμε να ζητήσετε μέσω του λογαριασμού στην ΑΑΔΕ σχετική διευκρίνιση.

Για την περίπτωση εκμίσθωσης από τον ένα σύζυγο του ποσοστού του στον άλλο σύζυγο, ώστε ο άλλος σύζυγος να εκμεταλλεύεται το 100% του ακινήτου είμαστε επιφυλακτικοί αιτία ότι πρόκειται για συζύγους και ασφαλή απάντηση στο θέμα μπορεί  να αντληθεί μόνο από την φορ. διοίκηση.

σημείωση  : Σύμφωνα με την παρ. 30 της εγκ. Ε.2024/2024 «Προκειμένου να υπάρξει μεταβατική περίοδος για τις ως άνω φορολογικές υποχρεώσεις, δηλώσεις έναρξης / μεταβολών, που υποβάλλονται εντός τριάντα (30) ημερών από την έκδοση της παρούσας, θεωρούνται εμπρόθεσμες και δεν επιβάλλονται τα πρόστιμα του άρθρου 54 του ΚΦΔ ακόμα και αν ανάγονται σε προγενέστερο χρόνο.».

Δείτε ολόκληρη την ερώτηση και την απάντηση εδώ.

 

Δυνατότητα πρόσθετης εργασίας στην μερική απασχόληση

Πώς πρέπει να δηλώνεται η επιπλέον εργασία στην μερική απασχόληση στο σύστημα Εργάνη μέσω του ψηφιακού ωραρίου;

Απάντηση

 

Όταν η μεταβολή των εβδομαδιαίων ωρών ή ημερών εργασίας του μισθωτού, στα πλαίσια της μερικής απασχόλησης, γίνεται έκτακτα και όχι σε σταθερή και μόνιμη βάση, τότε η υποβολή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας θα πραγματοποιείται πάντα πριν την έναρξη δήλωσης της εργασίας.

Δηλαδή στο Ψηφιακό Ωράριο για την ίδια μέρα απαιτείται εάν έχει ξεκινήσει το ωράριο η μεταβολή να εμπεριέχει το αρχικό. Δεν συντάσσεται εν προκειμένω νέα τροποποιητική ατομική σύμβαση εργασίας μερικής απασχόλησης και δεν υποβάλλεται στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη το έντυπο Ε9 «Σύμβαση εργασίας Μερικής Απασχόλησης και Εκ Περιτροπής Εργασίας».

Τέλος δεν υποβάλλεται τροποποιητικός αποδοχών.

Στην περίπτωση αυτή ο μερικώς απασχολούμενος δικαιούται αντίστοιχης αμοιβής με προσαύξηση δώδεκα τοις εκατό (12%) επί της συμφωνηθείσας αμοιβής για κάθε επιπλέον ώρα εργασίας που θα παράσχει. Ειδικότερα στο άρθρο 38, παρ. 11 του Ν.1892/1990 όπως ισχύει ορίζονται τα εξής : 11. Αν παραστεί ανάγκη για πρόσθετη εργασία πέραν της συμφωνημένης, ο εργαζόμενος έχει υποχρέωση να την παράσχει, αν είναι σε θέση να το κάνει και η άρνησή του δεν είναι αντίθετη με την καλή πίστη. Η πρόσθετη εργασία μπορεί να παρασχεθεί, εφόσον συμφωνεί ο εργαζόμενος και κατά ωράριο, που δεν είναι συνεχόμενο σε σχέση με το συμφωνημένο ωράριο της ίδιας ημέρας, υπό την επιφύλαξη των διατάξεων περί ημερήσιας ανάπαυσης.

Σε κάθε περίπτωση, η πρόσθετη αυτή εργασία δύναται να πραγματοποιηθεί κατ’ ανώτατο όριο μέχρι τη συμπλήρωση του πλήρους ημερήσιου ωραρίου του συγκρίσιμου εργαζομένου

Δείτε ολόκληρη την ερώτηση και την απάντηση εδώ.

Πηγή: www.e-forologia.gr