ΕΣΤΙΑΣΗ - DELIVERY

Νέα εγκύκλιος για επιχειρήσεις διανομής φαγητού

Η Ένωση Εξοχικών Εστιατορίων & Συναφών Αττικής συνιστά στα μέλη της να είναι σε ετοιμότητα για την εφαρμογή των νέων κανονισμών της υπό έκδοση εγκυκλίου για τα delivery.

 

Η επιστολή έχει ως εξής:

 

Αγαπητά μέλη,

 

Σύμφωνα με τη νέα εγκύκλιο, μετά από μία μεγάλη επεξεργασία για το τι προβλέπει ο νόμος, όπως ανέφερε ο Γ. Γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας κος Ανδρέας Νεφελούδης, η οποία θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες, θα προσδιορίζει – ξεκαθαρίζει τις υποχρεώσεις που έχει ο εργοδότης στα καταστήματα που έχουν delivery στην εστίαση. Παράλληλα, εκτίμησε ότι «θα βοηθήσει πάρα πολύ στη διαδικασία, κυρίως, του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), για να ξέρει τι ελέγχει και βεβαίως το να μαζευτεί το «σύστημα, αυτό με τους τραμπουκισμούς και τις παραβατικότητες».

 

 

Η εγκύκλιος που θα εκδοθεί αναμένεται να αναφέρει ότι:

 

  • Είναι υποχρεωμένος ο εργοδότης να παρέχει τον εξοπλισμό εργασίας, στον οποίο συμπεριλαμβάνεται και το μηχανάκι, με την υποχρέωση να το συντηρεί.
  • Πρέπει κάθε επιχείρηση να συντάσσει την γενική έκθεση επαγγελματικού κινδύνου, που παρομοιάζει με έκθεση δράσης για το ποιες υποχρεώσεις αναλαμβάνει για την ασφάλεια και την υγεία ο κάθε εργοδότης. Όταν δεν το έχει ή όταν δεν το τηρεί υπάρχει αιτία για πρόστιμο.
  • Πρέπει η επιχείρηση να παρέχει τα Μέσα Ατομικής Προστασίας εκτός από το κράνος, γιατί αυτό υπόκειται στην οδική ασφάλεια και είναι ευθύνη του οδηγού.

 

 

Σημειώνεται ότι το σωματείο των εργαζομένων οδηγών δικύκλου έχει ως πάγια αιτήματα:

 

  • Εταιρικό μηχανάκι
  • Ένσημα βαρέα και ανθυγιεινά
  • Μέσα ατομικής προστασίας
  • Ενιαία ειδικότητα

 

Το Σωματείο μας παρακολουθεί το θέμα με ιδιαίτερη προσοχή και μέσα στις

επόμενες ημέρες θα κάνει τις ανάλογες προτάσεις στο Υπουργείο Εργασίας.