tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Νόμος του κράτους η κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων

Με σοβαρές απώλειες στα άρθρα 16 και 33, ψηφίστηκε τελικά το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης με τίτλο «Κανόνες ρύθμισης της αγοράς προϊόντων και της παροχής υπηρεσιών».

Με σοβαρές απώλειες στα άρθρα 16 και 33, ψηφίστηκε τελικά το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης με τίτλο «Κανόνες ρύθμισης της αγοράς προϊόντων και της παροχής υπηρεσιών». Πιο συγκεκριμένα τα άρθρα 16, 33, 34, 35 και 36 τέθηκαν σε ονομαστική ψηφοφορία. Συνολικά ψήφισαν 96 βουλευτές και για το άρθρο 16 υπήρξαν 52 υπέρ και 44 κατά. Για το άρθρο 33 57 βουλευτές ψήφισαν «ναι» και 39 «όχι». Για το άρθρο 34 78 βουλευτές υπερψήφισαν και 16 βουλευτές καταψήφισαν, ενώ 2 δήλωσαν «παρών». Για το άρθρο 35 78 βουλευτές ψήφισαν υπέρ, 16 κατά και 2 «παρών». Για το άρθρο 36 78 βουλευτές υπερψήφισαν, 16 καταψήφισαν και 2 ψήφισαν λευκό.

Το νομοσχέδιο πέρασε κατά πλειοψηφία και αποτελεί πλέον νόμο του κράτους, μετά και από τις αλλαγές που είχε εντάξει σε αυτό ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, δίνοντας ουσιαστικά την αρμοδιότητα στους αντιπεριφερειάρχες να αποφασίσουν εντός τριμήνου για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές στις περιοχές τους (ή και μέρος τους) και προβλέποντας κυρώσεις σε περίπτωση που δεν το κάνουν, αλλά και μη αλλάζοντας τελικά τίποτα στη λειτουργία καταστημάτων στις τουριστικές περιοχές.

Νωρίτερα δημιουργήθηκε νέα ένταση στο «παρά ένα» της ψηφοφορίας. Αιτία η πρωτοβουλία του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη να κάνει δεκτή και να θέσει σε ψηφοφορία τροπολογία της τελευταίας στιγμής που κατατέθηκε από 25 βουλευτές, ήτοι το ένα τέταρτο της σύνθεσης του πρώτου θερινού τμήματος της Βουλής, σύμφωνα με την οποία οι διατάξεις που αφορούν σε καταστήματα κάτω των 250 τετραγωνικών μέτρων θα μπορούν να ισχύουν και σε καταστήματα «franchising».

Η πρωτοβουλία καταγγέλθηκε από την αντιπολίτευση, και ιδιαιτέρως τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη και των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότη Μαριά. Βασικό επιχείρημα υπήρξε το ότι πρόκειται για μία εκπρόθεσμη τροπολογία που γίνεται δεκτή, ενώ δεν έλειψαν συγκρίσεις με την «τροπολογία Πάχτα» και καταγγελίες για εγκαινίαση σκανδαλωδών διαδικασιών και άνοιγμα πόρτας για λειτουργία πολυκαταστημάτων.
Με την παρέμβαση πάντως του προέδρου της Βουλής Ευάγγελου Μεϊμαράκη και τη διαβεβαίωση ότι ο Κανονισμός της Βουλής επιτρέπει στον υπουργό να κάνει δεκτή μία τέτοια τροπολογία και να την θέσει σε ψηφοφορία, το θέμα έληξε και η διαδικασία της ψηφοφορίας ξεκίνησε.

                                                                                               Πηγή : www.real.gr