tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Ο Μάριο Ντράγκι είπε όχι στο «κούρεμα» καταθέσεων

Ο πρόεδρος της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας υποστήριξε ότι το «κούρεμα» δεν θα βοηθούσε στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας υποστήριξε ότι το «κούρεμα» δεν θα βοηθούσε στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Μάλιστα, μιλώντας σε εκπροσώπους του τύπου αμέσως μετά την συνεδρίαση του δς της ΕΚΤ, αποκάλυψε πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ήταν αυτή που απέτρεψε την συμμετοχή των καταθετών στο πρόγραμμα διάσωσης των τραπεζών, στην συζήτηση που έγινε κατά τη διάρκεια του Eurogroup, αμέσως μετά το δημοψήφισμα του Ιουλίου. Δηλαδή η ΕΚΤ απέτρεψε και τότε το «κούρεμα» στις καταθέσεις που υπάρχουν στις ελληνικές τράπεζες.

Παράλληλα ο Μάριο Ντράγκι ζήτησε από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης εκτός από τις καταθέσεις να μην κουρευτούν ούτε οι κάτοχοι ομολόγων πρώτης διαβάθμισης (senior bonds).

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ εξήγησε ότι ενδεχόμενο κούρεμα «θα ήταν αντιπαραγωγικό για την ανάπτυξη, θα έπληττε την οικονομία. Θα χτυπούσε χιλιάδες καταθέτες αλλά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις» και συμπλήρωσε ότι «δεν υπάρχουν αντίστοιχες ανησυχίες για τους κατόχους ομολόγων».

 

Σε ερώτηση για το πότε θα επαναφέρει το waiver (κάτι που θα επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να δανείζονται απευθείας από την ΕΚΤ και να μη βασίζονται αποκλειστικά στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας – ELA) απάντησε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία του προγράμματος. «Η Ελλάδα έχει μια συμφωνία και πρέπει να δείξει αποφασιστικότητα με ισχυρή 'ιδιοκτησία' και εφαρμογή». Με βάση τις εξελίξεις, το επόμενο διάστημα θα πάρουμε και την απόφαση για το waiver, σημείωσε.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι υπάρχουν τρεις προϋποθέσεις για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης:

α) Δεν μπορούν να γίνουν αγορές τίτλων όσο διαρκεί η αξιολόγηση.

β) Πρέπει να δούμε το θέμα των ορίων που θέτει στις αγορές η ΕΚΤ (ανά έκδοση και εκδότη).

γ) Πρέπει να υπάρχει η ανάλυση για τη διαχειρισιμότητα του χρέους.

Ο κ. Ντράγκι δήλωσε πως το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης εξελίσσεται καλά, τονίζοντας ωστόσο ότι η ανάκαμψη της οικονομίας συνεχίζεται, αλλά με… μικρότερο ρυθμό. Επεσήμανε ότι το πρόγραμμα έχει θετικό αντίτυπο στο κόστος, αλλά και στη διαθεσιμότητα των πιστώσεων για τις εταιρείες και για τα νοικοκυριά.

 

Πηγή : ΕΘΝΟΣ On Line