tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Οι δανειστές ζητούν ή 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική παιδεία ή καθόλου

Oι δανειστές δεν φαίνεται να εγκρίνουν το σχέδιο για επιβολή κλιμακωτού ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση με 6% στα φροντιστήρια και 13% στα ιδιωτικά σχολεία.

Oι δανειστές δεν φαίνεται να εγκρίνουν το σχέδιο για επιβολή κλιμακωτού ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση με 6% στα φροντιστήρια και 13% στα ιδιωτικά σχολεία.

 

 

Στις συζητήσεις που έγιναν αυτές τις μέρες, οι εκπρόσωποι των δανειστών εξέφρασαν ενστάσεις στο σχέδιο αναφέροντας πως η Ευρωπαϊκή Οδηγία για την επιβολή ΦΠΑ δεν προβλέπει την εφαρμογή μειωμένων συντελεστών στην εκπαίδευση.

Άρα όλα φαίνεται να ξεκινάνε και πάλι από το μηδέν καθώς η κυβέρνηση καλείται να διαλέξει την επιβολή ΦΠΑ 23% στις εκπαιδευτικές υπηρεσίες ή να ψάξει και πάλι για νέα ισοδύναμα, ύψους άνω των 300 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται πως την Παρασκευή έληξε η παράταση της μη εφαρμογής του ψηφισμένου μέτρου και η νέα διορία που είχε δώσει το υπουργείο Οικονομικών με ένα απλό δελτίο Τύπου για την αναστολή της επιβολής του φόρου.

Νωρίτερα σε δηλώσεις του ο Νίκος Φίλης για το ζήτημα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση επέμεινε για ακόμη μια φορά στο ότι οι προνομιούχοι πηγαίνουν σ' αυτά. Σε δηλώσεις τους ο υπουργός Παιδείας αναφέρει:

«Δε θέλω να μπούμε στο δίλημμα 23% η 0%. Δεν έχω τέτοιες πληροφορίες από την Τρόικα. Δε μιλάω εγώ για τα οικονομικά μαζί τους. Αν το βάλει θα το δούμε», ανέφερε ο υπουργός, ο οποίος πάντως σημείωσε ότι σε καμία άλλη χώρα της ΕΕ δεν υπάρχει «τόσο εκτεταμένο δίκτυο στην ιδιωτική εκπαίδευση πάσης φύσεως».

Για τις πρόσφατες δηλώσεις του, περί «πενταροδεκάρων» για το ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, ο κύριος Φίλης επανέλαβε ότι επρόκειτο για σχήμα λόγου και ότι πάντως δεν θα το επαναλάμβανε αν ήξερε τι θα επακολουθήσει στα μέσα. «Ουδείς αναμάρτητος – είμαι ειλικρινής όμως. Δεν μ ' αρέσουν οι κομψευόμενες διατυπώσεις αλλά η ουσία» παραδέχτηκε για να διερωτηθεί ωστόσο: «Όταν κάποιος μπορεί να δώσει 7.000 το χρόνο στριμώχνεται για αλλά 500;»

Και επανέλαβε ο υπουργός ότι η ρύθμιση έχει κοινωνικό πρόσημο και τελικά θίγει τους προνομιούχους.

 

 

Πηγή : www.imerisia.gr