tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Οι όροι της δανειακής πρότασης των θεσμών

το έγγραφο παρουσιάζει μία πλήρη περίληψη των μεταρρυθμίσεων και των νομοθετικών σχεδίων που θα αναλάβει και θα ολοκληρώσει η ελληνική κυβέρνηση

Η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε, στις 30 Ιουνίου με επιστολή που υπογράφει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, διετές δάνειο από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό ESM που θα συνοδεύεται από νέο μνημόνιο (νέα δανειακή σύμβαση, πρόγραμμα και μέτρα).

 

Το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για στήριξη από τον ESM κάνει αναφορά στα άρθρα 12, 13 και 16 της Συνθήκης για την Ίδρυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) ως τα άρθρα που καλύπτουν τους όρους με βάση τους οποίους πρέπει να γίνει ο δανεισμός και το μνημόνιο.

 

Οι νέες προτάσεις της κυβέρνησης είναι απάντηση στο κείμενο των δανειστών το οποίο δεν είχε δημοσιοποιηθεί μεταφραζμένο και ποτέλεσε θέμα πολιτικης αντιπαράθεσης. Για την ενημέρωση των αναγνωστών μας, παραθέτουμε ολόκληρο το κείμενο παρακάτω.

 

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου της κυβέρνησης, η πρόταση των θεσμών αναφέρει:

 

"Αυτό το έγγραφο παρουσιάζει μία πλήρη περίληψη των μεταρρυθμίσεων και των νομοθετικών σχεδίων που θα αναλάβει και θα ολοκληρώσει η ελληνική κυβέρνηση σύμφωνα με τους όρους της Παράτασης της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης της 20ης Φεβρουαρίου. Παρουσιάζεται στους εταίρους της Ελλάδας με στόχο να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της σημερινής δανειακής σύμβασης, ώστε η Ελλάδα και οι εταίροι της να μπορέσουν να προχωρήσουν στην εγκαινίαση μιας νέας εταιρικής σχέσης και ενός νέου κεφαλαίου για την Ελλάδα, που θα παρέχει φως και προοπτική στο λαό, ιδιαίτερα στους νέους και άνεργους.

 

Αυτές οι προτάσεις μεταρρυθμίσεων αποτελούν τμήμα μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης τριών πυλώνων, η οποία περιλαμβάνει μία νέα συμφωνία χρηματοδότησης και υποστήριξη από τους Ευρωπαίους εταίρους, με στόχο την ανάπτυξη και τις επενδύσεις. Σε σχέση με τη χρηματοδότηση, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα ξεκλειδώσει τη βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση, που θα επιτρέψει στην ελληνική κυβέρνηση να ανταποκριθεί στις άμεσες υποχρεώσεις της και θα βοηθήσει έτσι τη σταθεροποίηση της οικονομίας. Θα πρέπει, επίσης, να οδηγήσει σε μία διευθέτηση για μεσοπρόθεσμη χρηματοδότηση, κάτι που θα διευκολύνει την Ελλάδα να αποκτήσει ξανά πρόσβαση στις αγορές με βιώσιμο τρόπο.

 

Δημοσιεύουμε ολόκληρη την πρόταση σε pdf την οποία μπορείτε να διαβάσετε.