tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

ΟΟΣΑ: Οριακή ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2015

Συστάσεις του Οργανισμού για μεταρρυθμίσεις σε Δημόσιο και φορολογία

Συστάσεις του Οργανισμού για μεταρρυθμίσεις σε Δημόσιο και φορολογία

 

Συστάσεις για μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα διατυπώνει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στην έκθεση για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές που έδωσε σήμερα Τετάρτη στη  δημοσιότητα. Ο ΟΟΣΑ αναθεωρεί από το 1,8% στο 0,1% το στόχο για την ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2015, ενώ εκτιμά πως ο ελληνικός προϋπολογισμός θα εμφανίσει δημοσιονομικό έλλειμμα 3,4%.

Ο Οργανισμός διατυπώνει απαισιόδοξες προβλέψεις για τις μακροοικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας το 2015. Συγκεκριμένα, προβλέπει ανάπτυξη 0,1% εφέτος  και 2,3% το 2016. Προβλέπει έλλειμμα για τον προϋπολογισμό 3,4% φέτος και 2,8% το 2016. Εκτιμά πως η ανεργία θα κινηθεί στο 25,7% φέτος και στο 24,7% το 2016. Προβλέπει αποπληθωρισμό 1,4% το 2015 και πληθωρισμό 0,3% το 2016. Στην ίδια βάση τοποθετεί το δημόσιο χρέος στο 180% του ΑΕΠ.

Ειδικά για το χρέος η έκθεση σημειώνει ότι το βάρος του παραμένει πολύ υψηλό και παρά το ότι το κόστος εξυπηρέτησης είναι σχετικά μικρό οι πληρωμές που πρέπει να γίνουν βραχυπρόθεσμα αποτελούν ρίσκο για τη μακροοικονομική σταθερότητα.

Ο ΟΟΣΑ σημειώνει πως οι επενδύσεις και η κατανάλωση στην Ελλάδα υπονομεύονται από την επιδείνωση των συνθηκών σε ό,τι αφορά στις πιστώσεις και τη χαμηλή εμπιστοσύνη. Θεωρεί δε πως εξαιτίας της έλλειψης δομικών μεταρρυθμίσεων τα οφέλη στην ανταγωνιστικότητα από τη μείωση του εργατικού κόστους δεν επαρκούν αρκετά για να δώσουν αφενός μεγάλη ώθηση στις εξαγωγές αφετέρου για να περιορίσουν τους φραγμούς σε εμπόριο και επενδύσεις.

Ο Οργανισμός τονίζει πως οι μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν τη δημόσια διοίκηση μπορούν να βελτιώσουν τα δημόσια οικονομικά και παράλληλα να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη, ενώ χαρακτηρίζει απαραίτητη τη φορολογική μεταρρύθμιση ώστε να περιορισθεί η φοροδιαφυγή και να αυξηθούν τα έσοδα. Στην ίδια βάση προτείνει αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα που θα περιορίσουν τα ειδικά καθεστώτα που απολαμβάνουν ορισμένες επαγγελματικές ομάδες και ταυτόχρονα θα μειώσουν τις αδικίες.

«Η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να στοχεύει σε μικρό πρωτογενές πλεόνασμα. Οι μεταρρυθμίσεις του φορολογικού συστήματος και της είσπραξης φόρων είναι αναγκαίες για την αύξηση των εσόδων, ενώ περαιτέρω μεταρρυθμίσεις για τις συντάξεις θα βοηθούσαν να συγκρατηθούν οι δαπάνες», επισημαίνει η έκθεση.

Ο ΟΟΣΑ υποστηρίζει πως αν η Ελλάδα δεν αντιμετωπίσει το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων οι συνθήκες σε ό,τι αφορά στις πιστώσεις μπορεί να χειροτερέψουν, μειώνοντας τις επενδύσεις και την ανάκαμψη της κατανάλωσης.

Η παγκόσμια οικονομία

Ρυθμό ανάπτυξης 1,4% φέτος και 2,1% το 2016 αναμένεται να καταγράψουν οι οικονομίες της ευρωζώνης, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΟΟΣΑ, κάτι που αποδίδει στο φθηνότερο πετρέλαιο, το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και την άνοδο στην συναλλαγματική ισοτιμία του δολαρίου.

Παράλληλα, ο ΟΟΣΑ αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία φέτος, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι οι χαμηλότερες τιμές πετρελαίου αναμένεται να διασφαλίσουν την σταδιακή ανάκαμψη, ακόμα και αν οι αδύναμες επενδύσεις παραμένουν παράγοντας ανησυχίας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του οργανισμού, ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας αναμένεται στο 3,1% από το 3,7% που ήταν η πρόβλεψη τον περασμένο Νοέμβριο.

Παράλληλα, είπε ότι αναμένει αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 3,8% το 2016, με το ρυθμό ανάπτυξης στην Κίνα να διαμορφώνεται στο 6,8% φέτος και στο 6,7% το 2016 από 7,4% πέρυσι. Η ανάπτυξη στις ΗΠΑ, που επιβραδύνθηκε σημαντικά στις αρχές του 2015, αναμένεται πλέον στο 2,0% φέτος, σημαντικά χαμηλότερα από το 2,2% πέρυσι, πριν ανέλθει στο 2,8% το 2016.

Ωστόσο ο ΟΟΣΑ, ενώ επιδοκιμάζει τις κινήσεις σε επίπεδο νομισματικής πολιτικής και λέει ότι αναμένει τις τιμές πετρελαίου να προσθέσουν ένα τέταρτο ποσοστιαίας μονάδας στους ρυθμούς ανάπτυξης τόσο το 2015 και το 2016, εκφράζει ανησυχίες.

«Ο βασικός λόγος για την αδυναμία στις επενδύσεις είναι η ίδια η αδύναμη ανάκαμψη και οι αμφιβολίες για τις προοπτικές ισχυρότερης ανάπτυξης» ανέφερε ο ΟΟΣΑ.

ωρεί από το 1,8% στο 0,1% το στόχο για την ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2015, ενώ εκτιμά πως ο ελληνικός προϋπολογισμός θα εμφανίσει δημοσιονομικό έλλειμμα 3,4%.
   
Ο Οργανισμός διατυπώνει απαισιόδοξες προβλέψεις για τις μακροοικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας το 2015. Συγκεκριμένα, προβλέπει ανάπτυξη 0,1% εφέτος  και 2,3% το 2016. Προβλέπει έλλειμμα για τον προϋπολογισμό 3,4% φέτος και 2,8% το 2016. Εκτιμά πως η ανεργία θα κινηθεί στο 25,7% φέτος και στο 24,7% το 2016.

Προβλέπει αποπληθωρισμό 1,4% το 2015 και πληθωρισμό 0,3% το 2016. Στην ίδια βάση τοποθετεί το δημόσιο χρέος για το 2015 στο 180% του ΑΕΠ.

Ο ΟΟΣΑ σημειώνει πως οι επενδύσεις και η κατανάλωση στην Ελλάδα υπονομεύονται από την επιδείνωση των συνθηκών σε ό,τι αφορά στις πιστώσεις και τη χαμηλή εμπιστοσύνη. Θεωρεί δε πως εξαιτίας της έλλειψης δομικών μεταρρυθμίσεων τα οφέλη στην ανταγωνιστικότητα από τη μείωση του εργατικού κόστους δεν επαρκούν αρκετά για να δώσουν αφενός μεγάλη ώθηση στις εξαγωγές αφετέρου για να περιορίσουν τους φραγμούς σε εμπόριο και επενδύσεις.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ