tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Ώθηση από την ΤτΕ να δώσουν οι τράπεζες νέα δάνεια

 

Η Τράπεζα της Ελλάδος, χορηγώντας στις τράπεζες μηδενικό Risk Weighted Asset για τα ανοίγματά τους έναντι της ΕΑΤ, ουσιαστικά παρέχει ώθηση προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να δώσουν νέα δάνεια στις επιχειρήσεις μέσω των χρηματοδοτικών προγραμμάτων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

 

Όπως αναφέρει το Capital.gr, με απόφαση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, τα ανοίγματα των πιστωτικών ιδρυμάτων έναντι της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας είναι εγγυημένα από το Ελληνικό Δημόσιο και αντιμετωπίζονται ως ανοίγματα έναντι της κεντρικής κυβέρνησης. Κατά συνέπεια, ουδεμία διαφορά κινδύνου υφίσταται μεταξύ των ανοιγμάτων έναντι της ΕΑΤ και των ανοιγμάτων έναντι του Ελληνικού Δημοσίου.

 

Η χορήγηση της μηδενικής στάθμισης κινδύνου στις τράπεζες για τα δάνεια που θα χορηγήσουν μέσω των προγραμμάτων της Αναπτυξιακής Τράπεζας έρχεται μετά την πρόσφατη τηλεδιάσκεψη του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και των αρμόδιων υπουργών με τους τραπεζίτες και τον Διοικητή της ΤτΕ. Στην τηλεδιάσκεψη αυτή, ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τις τράπεζες να χορηγήσουν άμεσα και με λιγότερη γραφειοκρατία την αναγκαία ρευστότητα στις επιχειρήσεις προκειμένου η Οικονομία να απορροφήσει ταχύτερα τους κραδασμούς από την κρίση του κορονοϊού. Από την πλευρά τους, οι τράπεζες διατύπωσαν ενστάσεις ως προς τον δανεισμό, με χαλαρότερα κριτήρια,  ευρείας μάζας επιχειρήσεων, καθώς αυτό θα οδηγήσει σε αυξημένη ανάληψη κινδύνου για το τραπεζικό σύστημα. Δήλωσαν, πάντως, έτοιμες να διοχετεύσουν στις επιχειρήσεις ρευστότητα τουλάχιστον 16 δισ. ευρώ φέτος.

 

Τις ανησυχίες των τραπεζών έρχεται να μετριάσει η απόφαση του Διοικητή της ΤτΕ, με την οποία τα ανοίγματα των τραπεζών προς την Αναπτυξιακή Τράπεζα εξομοιώνονται με τα ανοίγματά τους προς το Ελληνικό Δημόσιο.

 

Όπως εξηγούν στελέχη τραπεζών στο Capital.gr, αν η Τράπεζα της Ελλάδος δεν χορηγούσε μηδενικό Risk Weighted Asset για τα ανοίγματά τους έναντι της ΕΑΤ, τότε οι τράπεζες θα έπρεπε να αντισταθμίσουν το ρίσκο της χρηματοδότησης επιχειρήσεων με χαμηλή πιστοληπτική ικανότητα, με κεφάλαια που θα έβαζαν στην άκρη για την κάλυψη του αναλαμβανόμενου κινδύνου. Τα κεφάλαια που θα χρειαζόταν να βάλουν στην άκρη για κάθε δανειοδότηση, θα ισούνταν με τον κίνδυνο της δανειοδοτούμενης επιχείρησης (Risk Weight Factor), ο οποίος θα ήταν τόσο μεγαλύτερος όσο χαμηλότερη θα ήταν η πιστοληπτική αξιολόγηση της επιχείρησης Χ τον κεφαλαιακό δείκτη της τράπεζας Χ την ονομαστική αξία της συναλλαγής (ύψος δανείου).

 

Πλέον, με την εξίσωση των δανείων που θα χορηγήσουν σε επιχειρήσεις εν μέσω της κρίσης του κορονοϊού, με δάνεια προς το Δημόσιο, οι τράπεζες δεν θα έχουν κεφαλαιακή επιβάρυνση, αν και στην πράξη αναλαμβάνουν αυξημένο ρίσκο για μη αποπληρωμή μεγάλου μέρους των δανείων αυτών.

 

Σημειώνεται ότι για τη διευκόλυνση των τραπεζών να διοχετεύσουν ρευστότητα στην πραγματική Οικονομία, ήδη ο SSM έχει χαμηλώσει τις απαιτήσεις για τα κεφαλαιακά “μαξιλάρια” (buffers) των τραπεζών, μειώνοντας τον ελάχιστο απαιτούμενο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 11,50% και απελευθερώνοντας έτσι κεφάλαια για νέες χρηματοδοτήσεις.

 

Μέσα στο προσεχές διάστημα οι τράπεζες αναμένουν να ανακοινωθεί το “βαρύ πυροβολικό” των χρηματοδοτικών προγραμμάτων της Αναπτυξιακής Τράπεζας, οι κρατικές εγγυήσεις για νέο κεφάλαιο κίνησης στις επιχειρήσεις.

 

Το Ταμείο Εγγυοδοσίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών ρευστότητας των επιχειρήσεων λόγω της επιδημίας του Covid-19 θα παρέχει κρατική εγγύηση στο 80% του δανείου που θα χορηγούν οι τράπεζες στις επιχειρήσεις. Οι εγγυημένες χρηματοδοτήσεις θα απευθύνονται σε όλες οι επιχειρήσεις ανεξαρτήτως μεγέθους και θα καλύπτουν ανάγκες για κεφάλαιο κίνησης τακτής λήξης, συμπεριλαμβανομένων των ομολογιακών δανείων.

 

Το ποσό χρηματοδότησης μπορεί να είναι:

 

– έως το διπλάσιο του ετήσιου μισθολογικού κόστους της επιχείρησης ή

 

– το 25% του συνολικού κύκλου εργασιών ή

 

– να καθορίζεται μετά από τεκμηρίωση και βάσει αιτιολόγησης και σχεδίου που καθορίζει τις ανάγκες ρευστότητας της επιχείρησης.

 

Σημειώνεται ότι εδώ και τέσσερις εβδομάδες, η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει για τις πληττόμενες επιχειρήσεις πρόγραμμα επιδότησης των τόκων για τρεις μήνες. Προϋπόθεση είναι, η ανήκουσα στους ΚΑΔ που έχει ανακοινώσει το Υπουργείο Οικονομικών επιχείρηση, να έχει επιχειρηματικό δάνειο το οποίο ήταν ενήμερο έως 31/12/2019.

 

Επιπλέον, μέσω του προγράμματος ΤΕΠΙΧ ΙΙ, οι τράπεζες προσφέρουν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν υποστεί αναστολή ή περιορισμό της λειτουργίας τους εξαιτίας της πανδημίας Covid-19, 100% άτοκη χρηματοδότηση για τα πρώτα δύο χρόνια. Πρόκειται για παροχή κεφαλαίου κίνησης για κάλυψη δαπανών που σχετίζονται με τα λειτουργικά έξοδα και το συναλλακτικό κύκλωμα της επιχείρησης.

 

Όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης, η ανταπόκριση στο νέο πρόγραμμα του ΤΕΠΙΧ ΙΙ ήταν πολύ μεγάλη από άποψη αιτήσεων στο σύστημα, και ενώ το πρόγραμμα ανερχόταν στο 1,3 δις ευρώ, οι αιτήσεις ξεπέρασαν τα  5 δις ευρώ. Για τον λόγο αυτόν, σταμάτησε η αποδοχή αιτήσεων προκειμένου να ξεμπλοκάρει το σύστημα και να συνεχίσει το ίδιο προϊόν, με το ίδιο κεφάλαιο, πάλι από τις 20 Μαΐου.

 

Πηγή: capital.gr