tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

“Οχι” Λαφαζάνη στην αύξηση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό

Εμπόδια στην αύξηση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα μπορεί να φέρει ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης

Εμπόδια στην αύξηση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα μπορεί να φέρει ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος εμφανίζεται κατά του μέτρου.

Στο περιθώριο της συνάντησης που είχε με την επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρετσού, ο υπουργός φέρεται να δήλωσε ότι δεν υπάρχει πιθανότητα αύξησης του ΦΠΑ στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού, γιατί κάτι τέτοιο θα επιβάρυνε τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις.

Η θέση αυτή όμως έρχεται σε αντίθεση με τις πληροφορίες που θέλουν την ελληνική πλευρά να έχει καταθέσει πρόταση για αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα κατά μία μονάδα, από το 13% στο 14%, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, την ώρα μάλιστα που αυτοί ζητούν τη μετάταξη του συντελεστή στο 23%.

Αρμοδιότητα
Το ύψος της φορολογίας στο ηλεκτρικό ρεύμα δεν ανήκει στην αρμοδιότητα του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, ωστόσο πρέπει να αναμένονται με ενδιαφέρον οι αντιδράσεις του στο όλο θέμα.

Ο κ. Λαφαζάνης εξ αρχής είχε ταχθεί υπέρ της μείωσης του ενεργειακού κόστους και κατά της υπερφορολόγησης στην ενέργεια.

Ομως οι περισσότεροι από τους φόρους που επιβαρύνουν σήμερα τα ενεργειακά τιμολόγια περιλαμβάνονται στις συμφωνίες με τους δανειστές και η όποια τροποποίησή τους απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη τους. Εν τω μεταξύ, η εισήγηση της Επιτροπής, που είχε συστήσει ο κ. Λαφαζάνης για τη Μείωση του Ενεργειακού Κόστους στη Βιομηχανία, με κορυφαίο το θέμα της «διακοψιμόητας» ακόμα δεν έχει εκδοθεί.

Η διακοψιμότητα αφορά στη δυνατότητα του Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρισμού (ΑΔΜΗΕ) να περικόπτει ή να διακόπτει τα φορτία προς τους μεγάλες ενεργοβόρες βιομηχανίες έναντι μίας αμοιβής, όποτε κρίνει απαραίτητο για την ευστάθεια του συστήματος.

Διάψευση
Ο υπουργός κ. Λαφαζάνης διέψευσε χθες με ανακοίνωσή του δημοσιεύματα περί σύγκρουσης με τους εργαζομένους στις χαλυβουργίες για τη «διακοψιμότητα», με αφορμή την επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Μετάλλου (ΠΟΕΜ) προς τον γενικό γραμματέα Βιομηχανίας Γιάννη Τόλιο. Μάλιστα ο υπουργός παρέθεσε επιστολή της ΠΟΕΜ προς τον ίδιο, σύμφωνα με την οποία τα δημοσιεύματα δεν απηχούν το ύφος της πρώτης επιστολής, στην οποία εκφραζόταν ανησυχία για την εφαρμογή της «διακοψιμότητας».

Ας σημειωθεί ότι για το μέτρο, υπέρ του οποίου τάσσονται οι βιομηχανίες, καθώς θα μειώσει το ενεργειακό τους κόστος, εκφράζουν την κάθετη αντίθεσή τους οι φορείς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

Σύμφωνα με το σχέδιο που είχε συμφωνηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το κόστος της διακοψιμότητας θα καλυφθεί από ένα τέλος στον τζίρο των παραγωγών ηλεκτρισμού. Όμως οι ηλεκτροπαραγωγοί από ΑΠΕ δεν μπορούν να μετακυλίσουν το κόστος αυτό στους πελάτες τους, αφού πληρώνονται με εγγυημένες τιμές.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Επιτροπή εξετάζει την περίοδο αυτή διάφορα σενάρια για το πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί το μέτρο με τις λιγότερες επιπτώσεις στους παραγωγούς ηλεκτρισμού. Ωστόσο η όποια αλλαγή από το εγκεκριμένο σχέδιο, θα απαιτούσε νέα συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση και άρα καθυστέρηση στην εφαρμογή.

Πηγή www.imerisia.gr