tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

“Πάνω” τα έσοδα – μείωση στις δαπάνες φέρνει ο προυπολογισμός του 2014

Το προσχέδιο του προυπολογισμού, σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να προβλέπει αύξηση του συνόλου των εσόδων (φορολογικά και μη) ταμειακά κατά 2,5 δισ. ευρώ το 2014.

.Το προσχέδιο του προυπολογισμού, σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να προβλέπει αύξηση του συνόλου των εσόδων (φορολογικά και μη) ταμειακά κατά 2,5 δισ. ευρώ το 2014. Τα έσοδα εμφανίζονται αυξημένα -σύμφωνα με πληροφορίες- και λόγω της καθυστέρησης στην είσπραξη πολλών φόρων, όπως το τέλος μέσω της ΔΕΗ. Αναμένεται να προβλέπει και περικοπή δαπανών ύψους 2,7 δισ. ευρώ κυρίως από ασφαλιστικά ταμεία, από την υγεία, αλλά και τις ΔΕΚΟ, τις επενδύσεις, μισθούς και συντάξεις και τους ΟΤΑ.

Μεγαλύτερο πλεόνασμα το 2013

Για το 2013 αναμένεται να καταγράφει πρωτογενές πλεόνασμα λίγο πάνω από τα 300 εκατ. ευρώ, και έλλειμμα γενικής κυβέρνησης σε εθνικολογιστική βάση κάτω από το 3% του ΑΕΠ. Η ύφεση υπολογίζεται στο 4% (έναντι πρόβλεψης για 4,2% προηγουμένως).

Σημειώνεται ότι το μνημόνιο έκανε λόγο για μηδενικό πλεόνασμα και για έλλειμμα σημαντικά υψηλότερο. Η κυβέρνηση «ποντάρει» στα θετικά στοιχεία για το 2013, μαζί με τα ευνοϊκά δεδομένα για το κυκλικά προσαρμοσμένο πλεόνασμα (στο 6,3% του ΑΕΠ) στην πολιτική διαπραγμάτευση που έχει ξεκινήσει για τον τελικό προϋπολογισμό του 2014 και το νέο μεσοπρόθεσμο «χωρίς νέα μέτρα» και που στην καλύτερη περίπτωση αναμένεται να λήξει τον Οκτώβριο – Νοέμβριο.

Τότε θα κλείσουν και οι κωδικοί εσόδων και δαπανών του 2014 που αδρά αναμένεται να καταγράφονται στο σημερινό Προσχέδιο. Βασίζεται σε ανάκαμψη 0,6% και θέτει ως στόχο πρωτογενές πλεόνασμα στα 2,8 δισ. ευρώ περίπου, διατηρώντας κάτω από το 3% το δημοσιονομικό έλλειμμα.

Δεν δέχεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι υπάρχει δημοσιονομικό κενό, αν και οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα -και από απόσταση- συνεχίζονται σε δύο βασικά πεδία: στον νέο φόρο ακινήτων και στα ασφαλιστικά ταμεία στα οποία πριν «φύγει» από την Αθήνα έβλεπε «τρύπα» πάνω από 1,5 δισ. ευρώ…

«Ευελπιστούμε να πείσουμε ότι διαθρωτικές παρεμβάσεις επαρκούν μαζί με την αυξημένη εισπραξιμότητα φόρων λόγω της ανάκαμψης» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. Το προσχέδιο πάντως σήμερα παρουσιάζεται βάσει συνταγματικής υποχρέωσης (σημ. πρέπει να κατατίθεται στη Βουλή έως την 1η Δευτέρα του Οκτωβρίου) και όχι γιατί το 2014 έχει «κλείσει»…

Η επόμενη «πράξη» θα πρέπει να περιμένει -εκτός απροόπτου- τον ορισμό Γερμανικής κυβέρνησης και την επανεκκίνηση της επίσημης διαπραγμάτευσης με την τρόικα…

                                                                              Πηγή www.capital.gr