tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Πιέσεις για μείωση του αφορολόγητου στα 5.900 ευρώ;

Mείωση του αφορολόγητου στα 5.900 ευρώ και κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς» ζητούν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές.

Mείωση του αφορολόγητου στα 5.900 ευρώ, κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς» στις συντάξεις και υλοποίηση όλου του σκληρού πακέτου για τα εργασιακά, ζητούν οι δανειστές, σύμφωνα με δημοσίευμα του ιστότοπου Euro2day.gr.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η μείωση του αφορολογήτου, στα επίπεδα των 5.900 ευρώ, με αλλαγή συντελεστών κατά τη συνταγή του ΔΝΤ έχει μετρηθεί ότι αποδίδει 1% του ΑΕΠ ή περίπου 1,8 δισ. ευρώ, ενώ επιπλέον 1% του ΑΕΠ – επιπλέον 1,8 δισ. ευρώ- εκτιμάται ότι αποδίδει η μείωση των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων, μέσω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς.

Τα μέτρα αυτά, κατά τη συνταγή των θεσμών θα έπρεπε να ψηφιστούν τώρα για να εφαρμοστούν από το 2019, στο βαθμό όπου οι προβλέψεις της κυβέρνησης για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ δεν επιβεβαιώνονταν το 2018 και οι εξελίξεις έφερναν πιο κοντά στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα τις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Τσακαλώτος: "Το Δ.Ν.Τ. θα πρέπει να πάρει γρήγορα μία απόφαση"

Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, συνομιλώντας με δημοσιογράφους για την τοποθέτηση του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι "το ΔΝΤ στην ουσία δεν ενδιαφέρεται για το μέγεθος του πλεονάσματος το 2019, αλλά το χρησιμοποιεί για να σπρώξει την Ελλάδα σε μεταρρυθμίσεις για το αφορολόγητο και το συνταξιοδοτικό. Κι αυτό όταν το περασμένο καλοκαίρι η Ελλάδα ολοκλήρωσε δυο σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και στο φορολογικό".

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε, επίσης, ότι το Δ.Ν.Τ. χρησιμοποιεί πολύ αμφισβητήσιμες μελέτες για να ισχυροποιήσει τη θέση του. Αναφέρθηκε, συγκεκριμένα στον αστήρικτο, όπως είπε, ισχυρισμό του Ταμείου ότι στην Ελλάδα το 40% έως το 50% του πληθυσμού δεν πληρώνει φόρο εισοδήματος και πρόσθεσε ότι εάν το Δ.Ν.Τ. χρησιμοποιούσε την ίδια μεθοδολογία για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, θα ήξερε ότι το ποσοστό αυτό είναι γύρω στο 12%. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η ιδέα που επαναλαμβάνει ο Πωλ Τόμσεν ότι οι Γερμανοί συνταξιούχοι είναι το ίδιο εύποροι με τους Έλληνες. "Είναι να γελάει κανείς και τον έχω καλέσει να έρθει στην Ελλάδα κα μετά να πάμε στη Γερμανία και να κάνουμε την σύγκριση", ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

"Το Δ.Ν.Τ. θα πρέπει να πάρει γρήγορα μία απόφαση για το τι θέλει να κάνει" υπογράμμισε ο κ. Τσακαλώτος και τόνισε ότι "αν θέλει να συμμετέχει στο πρόγραμμα θα πρέπει να σέβεται τις προσπάθειες ολόκληρου του ελληνικού λαού τα τελευταία χρόνια, και το θεσμικό πλαίσιο της Ευρώπης για τα εργασιακά.

Αν θέλει να πιέσει, ας πιέσει τις χώρες εκείνες, που δεν δέχονται να έχει η Ελλάδα πιο λογικά πρωτογενή πλεονάσματα" πρόσθεσε. Αναφερόμενος στην πορεία της διαπραγμάτευσης είπε ότι "καλώς κρατάμε κάποια πράγματα στο τέλος της διαπραγμάτευσης, γιατί έτσι κάνουν όλοι οι διαπραγματευτές, σε όλες τις εποχές, για όλα τα πλαίσια διαπραγμάτευσης και φθάνει ένα σημείο που τίποτε δεν κλείνει έως ότου κλείσουν όλα".

Ο κ. Τσακαλώτος εμφανίστηκε, πάντως, αισιόδοξος για το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης, καθώς, όπως ανέφερε, όλοι κατανοούν ότι είναι πολλά τα ζητήματα και οι περιορισμοί, λόγω των επικείμενων εκλογικών αναμετρήσεων σε ευρωπαϊκές χώρες και προβλημάτων όπως το μεταναστευτικό.

"Οι καιροί είναι δύσκολοι για ένα Grexit", επισήμανε και υπογράμμισε ότι "όλοι προσπαθούν για να βρεθεί μια λύση. Με λίγη καλή θέληση και βούληση από όλες τις πλευρές μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία πολύ γρήγορα". "Διαπραγματευόμαστε σκληρά" υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών και τόνισε πως "η διαπραγματευτική ομάδα δεν έχει λάβει λευκή επιταγή και πάντοτε το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης απορρέει από συλλογικές αποφάσεις".