tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Πιο αισιόδοξη για την Ελλάδα και η Citigroup

Στροφή 180 μοιρών κάνει η Citigroup καθώς δεν αποτελεί πλέον βασικό της σενάριο η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ το 2014.

Στροφή 180 μοιρών κάνει η Citigroup καθώς δεν αποτελεί πλέον βασικό της σενάριο η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ το 2014.

Σύμφωνα με ανάλυσή της, εξακολουθεί να εκτιμά ότι υπάρχει ένα υψηλό ρίσκο εξόδου της χώρας από το ευρώ τα επόμενα χρόνια, αλλά αυτό δεν αποτελεί πλέον το βασικό της σενάριο με οποιαδήποτε ημερομηνία.

«Αυτό εν μέρει αντανακλά ένα χαμηλότερο ρίσκο εξόδου της χώρας, αλλά επίσης και μία αίσθηση ότι, με τις πιστώτριες χώρες να λαμβάνουν μια πιο χαλαρή γραμμή στους δημοσιονομικούς στόχους και την κυβέρνηση συνασπισμού της Ελλάδας να παραμένει ενωμένη, οι πιθανότητες για ένα Grexit το 2014 έχουν υποχωρήσει σημαντικά», σχολιάζει η Citi.

Τα ακριβώς αντίθετα έλεγε ο οίκος πριν από περίπου ένα μήνα, στις 18 Απριλίου, όταν με ανάλυσή του ανέμενε «βουτιά» του ελληνικού ΑΕΠ το 2014 κατά 11,2%, διατηρώντας ως βασικό σενάριο την υπόθεση της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ το επόμενο έτος.

Επισημαίνει ακόμη ότι «ο κυβερνητικός συνασπισμός μοιάζει λιγότερο ευάλωτος από ό,τι νομίζαμε προηγουμένως, ακόμη και μετά από την προώθηση για περαιτέρω περικοπές θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα, και η κοινωνική αναταραχή παραμένει συγκρατημένη συνολικά μέχρι στιγμής. Η ανάπτυξη είναι ακόμη πιθανό να υποαποδώσει των στόχων φέτος και το επόμενο έτος κατά την άποψή μας, αλλά η βελτίωση των επιτευγμάτων στους στόχους διάσωσης θα κάνουν τους Ευρωπαίους πιο πρόθυμους να χορηγήσουν επιπλέον OSI στην Ελλάδα στο τέλος του 2013 ή το 2014».

Αναμένει πλέον συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ το 2013 κατά 5,5% και το 2014 κατά 4,5%, ενώ εκτιμά ότι η ανεργία θα διαμορφωθεί για το 2013 στο 28,2% και το 2014 στο 31,5%. Σε ό,τι αφορά το χρέος, θεωρεί ότι θα φτάσει το 2013 στο 180,6% του ΑΕΠ και το 2014 στο 196,7% του ΑΕΠ.

Περικόπτει ακόμη τις εκτιμήσεις της για το ΑΕΠ της ευρωζώνης το 2013 στο -0,7% από το -0,6%, αλλά αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις για το 2014 στο +0,0% από το -0,3%. Τονίζει δε ότι η απόφαση της ΕΚΤ στη συνεδρίαση του Μαΐου να μειώσει τα επιτόκια στο ιστορικό χαμηλό του 0,5%, σε συνδυασμό με το ότι ο πρόεδρος Mario Draghi δεν απέκλεισε την πιθανότητα και για άλλη μείωση και την δέσμευση στην πρόβλεψη απεριόριστης ρευστότητας, πιθανότατα έπεισε τους επενδυτές ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει χαλαρή τη νομισματική πολιτική για μια παρατεταμένη περίοδο, σε συνάρτηση με το μεσοπρόθεσμο στόχο της για την διατήρηση του πληθωρισμού «χαμηλότερα αλλά κοντά στο 2%».

 

                                                                  Πηγή : www.capital.gr