tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Πρόταση μομφής κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Η συζήτηση ξεκινά μεσάνυχτα 07/11

Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης με αφορμή την αστυνομική επέμβαση στην ΕΡΤ κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Την ανακοίνωση έκανε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην ολομέλεια της Βουλής.

Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης με αφορμή την αστυνομική επέμβαση στην ΕΡΤ κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Την ανακοίνωση έκανε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην ολομέλεια της Βουλής.

Η κυβέρνηση πρότεινε η συζήτηση να ξεκινήσει αύριο Παρασκευή στις 12.00, πρόταση η οποία έγινε αποδεκτή από την Ολομέλεια. Η συζήτηση θα κρατήσει τρεις ημέρες και τα μεσάνυχτα της Κυριακής θα γίνει ονομαστική ψηφοφορία.

Η πρόταση αιφνιδίασε τα επιτελεία των δυο κυβερνητικών εταίρων καθώς δεν περίμεναν σε αυτή τη χρονική στιγμή να προβεί σε αυτή την κίνηση η ηγετική ομάδα της Κουμουνδούρου. Για το λόγο αυτό καθυστέρησε επί μια ώρα να ξεκαθαριστεί πότε θα ξεκινήσει η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή.

Σύμφωνα με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ το κόμμα τους εξέταζε εδώ και καιρό να προβεί σε αυτή την κίνηση στην περίπτωση, λένε, που φαινόταν ότι η κυβέρνηση δεν πήγαινε να διαπραγματευτεί ουσιαστικά με την τρόικα. Τις τελευταίες ημέρες, κατά τους ίδιους, αυτή η αίσθηση έγινε πεποίθηση, ενώ η εκκένωση του Ραδιομεγάρου της πρώην ΕΡΤ επιτάχυνε τις εξελίξεις.

Παρά το γεγονός ότι η αριθμητική πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ είναι ικανή, τα ίδια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκλείουν καθόλου το ενδεχόμενο να «τραυματιστεί» η κυβερνητική συνοχή. Εστιάζουν επίσης στη στάση των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ καθώς επισήμως το κόμμα τους τάχθηκε εναντίον και του «λουκέτου» στην ΕΡΤ (σ.σ. αυτή άλλωστε ήταν και η αφορμή που αποχώρησε η ΔΗΜΑΡ από την τρικομματική κυβέρνηση τον Ιούνιο) όσο και τη σημερινή αστυνομική επιχείρηση.

Κατά τις επίμονες πληροφορίες ωστόσο υπάρχουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που εγείρουν ενστάσεις για το αποτέλεσμα μιας πρότασης μομφής εναντίον της κυβέρνησης και μάλιστα σε αυτή τη χρονική στιγμή. Προς το παρόν κανένα από αυτά τα στελέχη δεν έχει προβάλει δημοσίως τη διαφωνία του με την πρόταση.

Κατά μια εκδοχή που σε αυτή τη φάση "ψιθυρίζεται" από αιφνιδιασμένους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης η πρόταση έγινε σε αυτή τη χρονική στιγμή ώστε να αποκλειστεί οποιαδήποτε ανάλογη κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ στο άμεσο μέλλον που θα μπορούσε πράγματι και με βεβαιότητα να οδηγήσει σε πτώση της κυβέρνησης. Και αυτό διότι σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής δεν μπορεί να κατατεθεί δεύτερη πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης πριν περάσουν έξι μήνες από την κατάθεση της προηγούμενης. Δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να επαναλάβει την πρότασή του πριν την… Πρωτομαγιά.

Τυπικά η κυβέρνηση είχε το χρονικό περιθώριο να ξεκινήσει η τριήμερη συζήτηση για την πρόταση μομφής εντός 48 ωρών από τη στιγμή που κατατέθηκε το αίτημα. Επέλεξε ωστόσο να ξεκινήσει αμέσως η συζήτηση, δηλαδή αύριο, έτσι ώστε να μην σέρνεται το θέμα.

Επισημαίνεται ότι με την κατάθεση πρότασης μομφής εναντίον της κυβέρνησης διακόπτονται αμέσως όλες οι συνεδριάσεις της Βουλής τόσο στις επιτροπές όσο και στην ολομέλεια μέχρι να γίνει η ψηφοφορία και να φανεί αν η κυβέρνηση έχει ή δεν έχει την εμπιστοσύνη του Σώματος.

Με αφορμή την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλού δήλωσε: "Το τελευταίο του χαρτί έριξε απόψε ο ΣΥΡΙΖΑ. Υποτίθεται για την ΕΡΤ που ο ίδιος κάποτε κατήγγειλε ως αμαρτωλή. Στην ουσία το κάνει για να συγκρατήσει το κόμμα του που σπαράσσεται μεταξύ ευρώ και δραχμής. Χωρίς βέβαια να νοιάζεται καθόλου ότι η κίνηση αυτή λειτουργεί σα μαχαιριά στη χώρα μας, την ώρα που η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τους δανειστές και θα έπρεπε όλη της η προσοχή να είναι στραμμένη εκεί. Η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί κανονικά και ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει στη Βουλή την πρέπουσα απάντηση.

Το ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του εξέδωσε την εξής ανακοίνωση: "Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Τσίπρα που μας δίνει την ευκαιρία να παρουσιάσουμε τον καθημερινό αγώνα και το στρατηγικό σχέδιο της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ για την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια, καθώς και το απόλυτο αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Πρόεδρος του".

Τι προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής για την πρόταση μομφής

Σύμφωνα με το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής που αναφέρεται στην πρόταση δυσπιστίας:

– H Boυλή μπoρεί, με απόφασή της, να απoσύρει την εμπιστoσύνη της από την Kυβέρνηση ή από μέλoς της ύστερα από πρόταση δυσπιστίας. H πρόταση δυσπιστίας πρέπει να είναι υπoγραμμένη από τo ένα έκτo (1/6) τoυλάχιστoν των Boυλευτών και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα oπoία θα διεξαχθεί η συζήτηση.

– H πρόταση δυσπιστίας υπoβάλλεται στoν Πρόεδρo σε δημόσια συνεδρίαση της Boυλής.

– Aν διαπιστωθεί ότι η πρόταση υπoγράφεται από τoν ελάχιστo απαιτoύμενo αριθμό Boυλευτών, η Boυλή διακόπτει τις εργασίες της για δύo ημέρες, εκτός αν η Kυβέρνηση ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.

– Mε την επιφύλαξη της ευχέρειας πoυ παρέχει η πρoηγoύμενη παράγραφoς στην Kυβέρνηση, η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας αρχίζει δύo ημέρες μετά την υπoβoλή της και τελειώνει τo αργότερo τη δωδεκάτη νυκτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξή της, με oνoμαστική ψηφoφoρία, πoυ διεξάγεται σύμφωνα με την παράγραφo 3 τoυ πρoηγoύμενoυ άρθρoυ.

– H συζήτηση αρχίζει με την oμιλία δύo Boυλευτών από εκείνoυς πoυ υπoγράφoυν την πρόταση δυσπιστίας και oρίζoνται με ανάλoγη εφαρμoγή τoυ άρθρoυ 91 παρ. 5. H εγγραφή των άλλων oμιλητών γίνεται έως τo τέλoς της oμιλίας των δύo Boυλευτών τoυ πρoηγoύμενoυ εδαφίoυ.

Kατά τα λoιπά, η συζήτηση και η ψηφoφoρία διεξάγoνται σύμφωνα με τις παραγράφoυς 3 έως 5 τoυ πρoηγoύμενoυ άρθρoυ.

– Πρόταση δυσπιστίας δεν μπoρεί να υπoβληθεί πριν περάσει εξάμηνo από την απόρριψη πρoηγoύμενης όμoιας πρότασης, εκτός αν υπoγράφεται από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των Boυλευτών.

– Πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή μόνo αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των Boυλευτών.