tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

“Ψήνονται” οι Ισραηλινοί για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Μηδενική ανοχή στον νεοναζισμό, θα εξαφανίσουμε την Χρυσή Αυγή από την πολιτική ζωή του τόπου» διακήρυξε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στο ελληνο-ισραηλινό επιχειρηματικό φόρουμ στην Ιερουσαλήμ.

Μηδενική ανοχή στον νεοναζισμό, θα εξαφανίσουμε την Χρυσή Αυγή από την πολιτική ζωή του τόπου» διακήρυξε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στο ελληνο-ισραηλινό επιχειρηματικό φόρουμ στην Ιερουσαλήμ.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το «νεοναζιστικό κόμμα ντροπή για οποιαδήποτε χώρα» και για την Ελλάδα που έχασε το 10% του πληθυσμού της κατά την διάρκεια της κατοχή.

Πρόσθεσε ότι η ηγεσία της Χρυσής Αυγής είναι στην φυλακή, πολλά στελέχη της έχουν συλληφθεί, και υπογράμμισε πως «η Δημοκρατία με σεβασμό στους νόμους είναι ισχυρότερη από τον εξτρεμισμό». Απέδωσε δε τον λαϊκισμό και τον εξτρεμισμό στις συνέπειες της οικονομικής κρίσης.

Ο κ. Σαμαράς μίλησε για την στρατηγική σχέση μακράς πνοής που οικοδομούν τα τελευταία χρόνια Ελλάδα και Ισραήλ, μία σχέση που βασίζεται στις κοινές αξίες, στην μακρά ιστορία των δύο χωρών αλλά και στο ότι αποτελούν πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Ειδική αναφορά έκανε στις μεγάλες ενεργειακές πηγές που υπάρχουν στις δύο χώρες και που μπορούν να αποτελέσουν την βάση για κοινή εκμετάλλευση στην παραγωγή και στην διακίνησή τους.

Ο κ. Σαμαράς θύμισε ότι στις αρχές της δεκαετίας του '90 η Ελλάδα έκανε ένα τολμηρό βήμα αναγνωρίζοντας το Ισραήλ όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών.

Πρώτα η Ελλάδα σταθεροποιήθηκε οικονομικά και πολιτικά, ακολούθως η Ελλάδα από πρόβλημα έγινε σημείο σταθερότητας. Μέχρι πέρυσι πολλοί μιλούσαν για έξοδο από την ευρωζώνη. Τώρα κανείς δεν μιλά για έξοδο, όλοι μιλούν για επιστροφή στην ανάκαμψη τους πρώτους μήνες του 2014 μετά από έξι χρόνια ύφεσης. «Είδα και στην Αμερική αυτό που βλέπω κι εδώ, έναν βαθύ σεβασμό για μία χώρα που κάνει θυσίες για να διατηρήσει την θέση της στην Ευρώπη» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ακολούθως αναφέρθηκε στις απώλειες της κρίσης. Η Ελλάδα έχασε το 25% του ΑΕΠ της, η ανεργία εκτοξεύτηκε στο 27% και το βιοτικό επίπεδο έπεσε κατά 40%. Παράλληλα όμως υπάρχουν θετικά στοιχεία, η Ελλάδα είχε το μεγαλύτερο κούρεμα χρέους που έχει γίνει ποτέ χωρίς χρεοκοπία. Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα στο τέλος του 2013 και ότι η έξοδος από την κρίση μπορεί να αρχίσει οποιαδήποτε στιγμή. Από το 2009 μείωσε το έλλειμμα κατά δεκαπέντε μονάδες.

Ο πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση στους Ισραηλινούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα υπογραμμίζοντας ότι το επενδυτικό κλίμα αλλάζει και η χώρα γίνεται φιλική στην επιχειρηματικότητα όπως δείχνει και το γεγονός ότι μία σειρά μεγάλες εταιρείες από την IBM μέχρι την Nestle δραστηριοποιούνται στην χώρα μας.

«Αδράξτε την ευκαιρία και επενδύστε στην Ελλάδα» είπε προς τους Ισραηλινούς επιχειρηματίες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος αναφέρθηκε στην βελτίωση των δεικτών της ελληνικής οικονομίας σημειώνοντας ότι έχει πετύχει τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή στην Ευρώπη και ότι έχει κάνει σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές. Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι η σχέση Ελλάδας – Ισραήλ δεν είναι βραχυπρόθεσμη αλλά βασίζεται σε ιστορικά δεδομένα και κοινές αξίες.

Στο φόρουμ απευθύνθηκε και ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ Σιλβάρ Σαλόμ ο οποίος έκανε εκτεταμένη αναφορά και συνεχάρη την ελληνική κυβέρνηση για τις πρωτοβουλίες της σχετικά με την εξάρθρωση της Χρυσής Αυγής. Κάλεσε επίσης τους Ισραηλινούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Ο κ. Σαλόμ είπε ότι είχε πρόσφατα συνάντηση με τον Ιταλό πρωθυπουργό ο οποίος του είπε να περάσει ο αγωγός που θα μεταφέρει το ισραηλινό αέριο στην Ευρώπη από την Τουρκία. «Δεν τον θέλω μέσω Τουρκίας αλλά μέσω Ελλάδας, ο αγωγός θέλουμε να περάσει μέσα από την Ελλάδα στην Ιταλία και στην Ευρώπη» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαλόμ χειροκροτούμενος από το ακροατήριο.

Νετανιάχου: Ο έξυπνος μάνατζερ πηγαίνει τώρα στην Ελλάδα

Τη δέσμευσή τους να εργαστούν για την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών υπογράμμισαν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και του Ισραήλ, Αντώνης Σαμαράς και Βενιαμίν Νετανιάχου, μετά τη συνάντηση που είχαν.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, οι δύο πρωθυπουργοί υπέγραψαν και κοινή δήλωση ενώ ο κ. Σαμαράς στις δηλώσεις του χαρακτήρισε ιστορική τη στιγμή. Ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε για την ανάπτυξη στρατηγικής σχέσης μακράς πνοής μεταξύ της Ελλάδας και του Ισραήλ. Έκανε αναφορά στο ότι οι δύο λαοί υπέφεραν από τον ναζισμό και επανέλαβε «ποτέ ξανά φασισμός». Τα δύο κράτη, είπε ο πρωθυπουργός, είναι δεσμευμένα για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής.

Σημείωσε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος μπορούν να βοηθήσουν στο να αποτελέσουν κρίκο του Ισραήλ με την Ευρωπαϊκή Ένωση και υπογράμμισε ότι οι τρεις χώρες διαθέτουν ενεργειακά αποθέματα που μπορούν να αποτελέσουν τη βάση συνεργασίας. Οι τρεις χώρες, επισήμανε, μπορούν επίσης να δώσουν την εικόνα της ειρήνης, της ανάπτυξης, της δικαιοσύνης και της ασφάλειας για την περιοχή. Έκλεισε λέγοντας ότι «υπάρχουν πολλά ακόμη να κάνουμε, είναι μόνον η αρχή».

Ιδιαίτερα θερμά λόγια είπε ο κ. Νετανιάχου, ο οποίος συνεχάρη τον Έλληνα πρωθυπουργό για τον τρόπο που χειρίστηκε την οικονομική κρίση. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ήθελε ηγεσία, κουράγιο και δύναμη, όμως οι αγορές καταλαβαίνουν πως κάτι καινούριο συμβαίνει στην Ελλάδα, ενθαρρύνω τους Ισραηλινούς να επενδύσουν στην Ελλάδα. Ο έξυπνος μάνατζερ πηγαίνει τώρα στην Ελλάδα, αύριο θα πηγαίνουν όλοι». Συνεχάρη επίσης τον κ. Σαμαρά για την αντιμετώπιση των νεοναζιστών.

Ο κ. Νετανιάχου είπε ακόμη ότι η Ελλάδα και το Ισραήλ έχουν μακρά ιστορία. Η Αθήνα και η Ιερουσαλήμ είναι οι κοιτίδες του δυτικού πολιτισμού, σήμερα όμως είναι δύο σύγχρονες δυτικές δημοκρατίες που μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν βελτιωθεί το τελευταίο διάστημα στους τομείς της ενέργειας, της τεχνολογίας, της ασφάλειας και του τουρισμού.

Πάντως έκανε και μια εκτεταμένη αναφορά στο θέμα του Ιράν και στην ανάγκη να αντιμετωπιστεί το πυρηνικό του οπλοστάσιο, εκτιμώντας ότι οι κινήσεις που κάνει η χώρα αυτή είναι υπεκφυγές για να κερδίσει χρόνο.

Τα πρωτόκολλα συνεργασίας

Μετά τις συναντήσεις των υπουργών υπογράφηκαν συμφωνίες και πρωτόκολλα συνεργασίας:
– Πρωτόκολλο συνεργασίας για τη Ναυτική Εκπαίδευση μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ υπέγραψε ο αρμόδιος υπουργός Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

– Συμφωνία Τουριστικής συνεργασίας η Όλγα Κεφαλογιάννη.

– Δύο συμφωνίες για αντιμετώπιση του εγκλήματος και την πολιτική προστασία ειδικά στην πυρόσβεση ο Νίκος Δένδιας.

– Κοινή διακήρυξη για συνεργασία στον τομέα της Ενέργειας ο Γιάννης Μανιάτης.

– Διακήρυξη για συνεργασία στον τομέα του Αθλητισμού ο κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος.

– Διακηρυξη για συνεργασία στη Ναυτική Εκπαίδευση ο κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

– Πρόγραμμα εκπαιδευτικής συνεργασίας υπέγραψε ο αντιπρόεδρος Ευάγγελος Βενιζέλος.

– Συνεργασία για παραγωγή ταινιών υπέγραψε ο Πάνος Παναγιωτόπουλος με τον Βενιαμίν Νετανιάχου ως υπουργό Εξωτερικών.

                                                                                              Πηγή www.eurotoday.gr