tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Ρεκόρ ρυθμίσεων μέσω Εξωδικαστικού το Μάϊο

Ρεκόρ εγκρισιμότητας για τις ρυθμίσεις κόκκινων δανείων επιφυλάσσουν τα στοιχεία Μαΐου, γεγονός που σημαίνει ότι οι πιστωτές πάτησαν “γκάζι” για περισσότερες ρυθμίσεις από ποτέ μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Αυτό αναφέρουν στο Capital.gr πηγές με γνώση των διαδικασιών που αποκαλύπτουν ότι οι ρυθμίσεις, τόσο ως ποσοστό όσο και ως απόλυτος αριθμός, έχουν εκτοξευτεί αυτόν τον μήνα, χωρίς μάλιστα ακόμη να έχει ολοκληρωθεί ο Μάιος.

Σημειώνεται ότι τα ποσοστά έγκρισης των ρυθμίσεων που προτείνει αυτόματα ο αλγόριθμος του εξωδικαστικού μηχανισμού σημείωσαν “βουτιά” τον Απρίλιο, καθώς έγιναν αποδεκτές μόλις 274 νέες ρυθμίσεις έναντι 455 τον Μάρτιο, 573 τον Φεβρουάριο και 623 τον Ιανουάριο.

Αυτή η κάμψη στην πρόοδο των ρυθμίσεων οφειλόταν κυρίως σε αλλαγές στον νόμο του εξωδικαστικού που προκάλεσαν καθυστερήσεις στη λειτουργία της πλατφόρμας, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί “ουρά” από αιτήματα. Για τον λόγο αυτό παραχωρήθηκε από την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους παράταση δύο εβδομάδων στους πιστωτές.

Πηγές με γνώση των διαδικασιών αναφέρουν ότι ένας από τους λόγους που οδήγησαν στο σημερινό ρεκόρ ήταν και η εξέταση των προτάσεων που βρίσκονταν σε εκκρεμότητα λόγω της καθυστέρησης του προηγούμενου μήνα.

Σημειώνεται ότι η εύρυθμη λειτουργία του εξωδικαστικού μηχανισμού βρέθηκε στο επίκεντρο της πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης για αποτελεσματική αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους, με τον προηγούμενο υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα να ασκεί ισχυρές πιέσεις σε τράπεζες και servicers για βελτίωση των επιδόσεών τους.

Την πρόοδο αυτή επισημαίνει και η Κομισιόν στη 2η μεταπρογραμματική έκθεση που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, σημειώνοντας ότι μέχρι τον Μάρτιο είχαν ενταχθεί στον εξωδικαστικό αιτήματα ρύθμισης οφειλών ύψους 7,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων είχαν εξεταστεί αιτήματα που αναλογούν στο 54% αυτών των οφειλών.

Προειδοποιεί, ωστόσο, η Κομισιόν ότι τα δάνεια προς ρύθμιση μέσω του εξωδικαστικού εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν ένα πολύ μικρό ποσοστό των συνολικών μη εξυπηρετούμενων δανείων. Για τον λόγο αυτό, τονίζει, απαιτούνται συντονισμένες δράσεις ενίσχυσης της ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των οφειλετών σχετικά με τα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους για να ρυθμίσουν ολιστικά τα χρέη τους -είτε αφορούν σε τράπεζες και servicers είτε στο Δημόσιο.

Προς αυτή την κατεύθυνση, η ΕΓΔΙΧ λαμβάνει εντατικές πρωτοβουλίες ενημέρωσης τόσο των ίδιων των δανειοληπτών, όσο και των λογιστών και των δικηγόρων, με ενημερωτικά σεμινάρια και ημερίδες ανά τη χώρα.

Πηγή: Capital.gr