tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Ρύθμιση και για τα «κόκκινα» αγροτικά δάνεια

Δυνατότητα εξόφλησης σε 5 έως και 15 χρόνια, με χαμηλό επιτόκιο 3%, για χιλιάδες «υπερχρεωμένους» δανειολήπτες επαγγελματίες αγρότες

Δυνατότητα εξόφλησης σε 5 έως και 15 χρόνια, με χαμηλό επιτόκιο 3%, για χιλιάδες «υπερχρεωμένους» δανειολήπτες επαγγελματίες αγρότες προβλέπει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που πρόκειται να κατατεθεί το απόγευμα της Τετάρτης στη Βουλή.

Η ρύθμιση αφορά το 20% των συνολικών δανείων που είχε χορηγήσει η παλαιά ΑΤΕ, τα οποία δεν μεταβιβάσθηκαν στην Τράπεζα Πειραιώς αλλά παρέμειναν στην «κακή» Αγροτική Τράπεζα η οποία και βρίσκεται υπό εκκαθάριση.

Το νομοσχέδιο, που παρουσίασε  ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρης, προβλέπει ότι η ληξιπρόθεσμη οφειλή του αγρότη θα πρέπει να εξοφλείται εφάπαξ, με καταβολή δηλαδή όλου του ποσού. Διαφορετικά, εντός 2 ετών από την έγγραφη ενημέρωση της τράπεζας, η οφειλή θα θεωρείται ως ένα νέο μεσοπρόθεσμο δάνειο, διάρκειας έως 15 ετών, με επιτόκιο 3%.

Ταυτόχρονα, η υποθήκη περιορίζεται στο 120% της αξίας του δανείου, με βάση και τη διεθνή τραπεζική πρακτική, εφόσον δεν υπερβαίνει το διπλάσιο αυτού. Περιορίζεται στο διπλάσιο αυτού αν είναι ανώτερο, κατά τον χρόνο που θα τεθεί σε ισχύ το παρόν.

Αν η υποθήκη έχει εγγραφεί σε περισσότερα από ένα αγροτικά ακίνητα, τότε θα περιορίζεται στο ακίνητο ή στα ακίνητα που εξασφαλίζουν την απαίτηση της τράπεζας στα παραπάνω όρια.

Εξαιρούνται από την υποθήκευση, άρα και από τους πλειστηριασμούς ακίνητα που χρησιμοποιούνται από τους αγρότες σαν πρώτη κατοικία ή σαν κύρια αποθήκη του παραγωγού.

Εφόσον το αγροτικό ακίνητο, δεν αποτελεί πρώτη κατοικία ή κύρια αποθήκη του αγρότη, στη σύμβαση του δανείου η τράπεζα μπορεί να απαιτήσει το δικαίωμα εκμίσθωσής του και την εκχώρηση του μισθώματος σε αυτήν μέχρι να αποπληρωθεί το δάνειο.

Με άλλο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή, ξεκαθαρίζει το τοπίο γύρω από τους συνεταιρισμούς- σφραγίδα και όσους δεν είναι ενεργοί. Υπολογίζεται ότι από τους συνολικά 6.800 πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς, πάνω από το 50% είναι ανενεργοί.