tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

«Σαφάρι» για τα ανασφάλιστα οχήματα. Βαριές ποινές για τους ιδιοκτήτες

Σε σχέδιο νόμου που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση έως τις 5 Φεβρουαρίου, προβλέπονται αυστηρές ποινές για όσους αφήνουν ανασφάλιστα τα οχήματα τους.

Σε σχέδιο νόμου που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση έως τις 5 Φεβρουαρίου, προβλέπονται αυστηρές ποινές για όσους αφήνουν ανασφάλιστα τα οχήματα τους.

Πρόκειται για σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «επενδυτικά εργαλεία ανάπτυξης, παροχή πιστώσεων και άλλες διατάξεις». Στόχος του οικονομικού επιτελείου, είναι η άμεση συμμόρφωση των ιδιοκτητών που αγνοώντας τους νόμους δεν ασφαλίζουν τα οχήματα τους, με αποτέλεσμα αυτή την στιγμή να κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους πάνω από 1,5 εκατ ανασφάλιστα αυτοκίνητα.
Σε περίπτωση που κάποιο όχημα κυκλοφορεί χωρίς ασφαλιστική κάλυψη, προβλέπεται:

    * Αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδηγού και της άδειας κυκλοφορίας μετά των κρατικών πινακίδων του οχήματος για δέκα ημέρες με πράξη της Αστυνομικής Αρχής.

Επί προκλήσεως ατυχήματος από όχημα αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας για δύο χρόνια και επί υποτροπής για τρία χρόνια.

Για την επιστροφή των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας, απαιτείται η προσκόμιση από τον ιδιοκτήτη του σχετικού σήματος ασφάλισης.
Επίσης προβλέπεται χρηματικό πρόστιμο, 1000 ευρώ για λεωφορεία και φορτηγά δημόσιας χρήσης, 500 ευρώ για τα ιχ και 250 ευρώ για τα δίκυκλα.
Ο εντοπισμός των ανασφάλιστων οχημάτων, πέρα από τους αστυνομικούς ελέγχους, θα γίνεται και ηλεκτρονικά από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, η οποία θα προχωρά σε διασταύρωση των στοιχείων που υπάρχουν στις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων.

Όταν εντοπιστεί κάποιο ανασφάλιστο όχημα, τότε η Γ.Γ.Π.Σ. θα στέλνει στον ιδιοκτήτη ειδοποιητήρια επιστολή που θα τον καλεί να δώσει εξηγήσεις μέσα σε διάστημα οκτώ ημερών.
Ο ιδιοκτήτης θα είναι υποχρεωμένος να καλύψει ασφαλιστικά το όχημα και να καταβάλει παράβολο υπέρ του ελληνικού δημοσίου, ύψους 250 ευρώ.
Αν δεν το κάνει και αγνοήσει την ειδοποιητήρια επιστολή, τότε η Γ.Γ.Π.Σ. θα στέλνει τα στοιχεία οχήματος και ιδιοκτήτη στις αστυνομικές αρχές για να φροντίσουν για την επιβολή των σχετικών κυρώσεων.