tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Σάλο έχει προκαλέσει η ομολογία λάθους από το ΔΝΤ

Στην 50σέλιδη έκθεση του που έγινε γνωστή το βράδυ της Τετάρτης, το ΔΝΤ προχώρησε σε μία πρωτοφανή ομολογία λάθους στους υπολογισμούς για την αντιμετώπιση της κρίσης στην ελληνική οικονομία. Αυτή η δημόσια παραδοχή έχει προκαλέσει τριβές ακόμα και εντός Τρόικας, αλλά και πολιτικές αντιπαραθέσεις εντός Ελλάδας.

Στην 50σέλιδη έκθεση του που έγινε γνωστή το βράδυ της Τετάρτης, το ΔΝΤ προχώρησε σε μία πρωτοφανή ομολογία λάθους στους υπολογισμούς για την αντιμετώπιση της κρίσης στην ελληνική οικονομία. Αυτή η δημόσια παραδοχή έχει προκαλέσει τριβές ακόμα και εντός Τρόικας, αλλά και πολιτικές αντιπαραθέσεις εντός Ελλάδας.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι υπήρξαν υπερβολικά αισιόδοξες προβλέψεις για την ανάπτυξη, ότι η αναδιάρθρωση χρέους έπρεπε να έχει γίνει νωρίτερα και ότι η ΕΕ δεν διέθετε τα κατάλληλα εργαλεία για να αντιμετωπίσει την κρίση. Αρνητικό σημείο που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις ήταν και το γεγονός ότι, σύμφωνα πάντα με την έκθεση του Ταμείου, οι χώρες της ευρωζώνης δεν ήθελαν να δώσουν επιπλέον χρήματα.

 

Ο Αντώνης Σαμαράς, από την Φινλανδία όπου βρισκόταν το πρωί της Πέμπτης, αναφέρθηκε στις εξελίξεις τονίζοντας ότι είχε επισημάνει τον λάθος τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι τώρα διορθώνονται τα λάθη.

 

Πάντως αυτή η δημόσια παραδοχή στάθηκε αφορμή να ξεσπάσει “εμφύλιος” και μέσα στην Τρόικα. Όπως τόνισε η Κομισιόν, η οποία διαφωνεί με το ΔΝΤ, αν το “κούρεμα” είχε γίνει νωρίτερα, τότε θα υπήρχαν εξαιρετικά δυσάρεστες συνέπειες για το σύνολο της ευρωζώνης.

 

Για το εξαιρετικά λεπτό θέμα της αντιμετώπισης της κρίσης στην Ελλάδα, μίλησε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, που διευκρίνισε πως το “mea culpa” αφορά στο πρώτο πρόγραμμα του 2010, συμπληρώνοντας μάλιστα, πως εάν και σήμερα καλούνταν να αποφασίσουν με βάση τα ίδια δεδομένα, θα έπαιρναν την ίδια απόφαση.

 

Ιδιαίτερης αναφοράς χρήζει η έκθεση αξιολόγησης του Ταμείου, καθώς βάζει στο τραπέζι θέμα νέου “κουρέματος” του ελληνικού χρέους.

 

Αυτή όμως που είναι εξαιρετικά ανησυχητική, είναι η πρόβλεψη για την ύφεση, καθώς το Ταμείο εκτιμά ότι θα συνεχιστεί και για 7η χρονιά το 2014 και θα φθάσει το 1,4%.

Όπως υποστηρίζουν οι ελεγκτές, δεν θα απαιτηθούν νέα μέτρα της διετία 2013-2014, όμως το δημοσιονομικό κενό έως το 2017 θα φθάσει στα 4,4 δισ. Ευρώ. Παράλληλα, σταματούν οποιαδήποτε συζήτηση έχει ανοίξει για φορολογικές ελαφρύνσεις, ζητώντας παράταση της έκτακτης εισφοράς και μετά το 2014. Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του Πόουλ Τόμσεν:

"Κατά την άποψή μας, οι ελληνικές αρχές δεν θα πρέπει να εξετάσουν τη μείωση των φόρων, προτού να υπάρξουν ξεκάθαρες ενδείξεις πως οι μεταρρυθμίσεις έχουν αποτέλεσμα, αν και μπορεί κανείς πάντα να εξετάσει τα ήδη συμφωνηθέντα δημοσιονομικά μέτρα"

 

Επίσης το ΔΝΤ ζητά την άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας από τον Αύγουστο του 2013, περισσότερες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, ενώ θεωρεί ότι πρέπει να τοποθετηθούν ξένοι στο ΤΑΙΠΕΔ, ώστε να μην υπάρχουν πολιτικές παρεμβάσεις.

 

Πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε τη διαγραφή μέρους του χρέους για τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, στα πρότυπα του 1953 για τη Γερμανία, τονίζοντας μάλιστα ότι κάτι τέτοιο θα το ζητήσουν οι ίδιοι οι δανειστές καθώς έτσι θα υπάρχει μεγαλύτερη βεβαιότητα ότι θα πάρουν χρήματα πίσω.