tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Σαμαράς : Ο φόρος στα ακίνητα μπορεί να είναι ανταποδοτικός μέσω Δήμων

Ανταποδοτικό χαρακτήρα στον ενιαίο φόρο ακινήτων εξετάζει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και μάλιστα μέσω των Δήμων.

Ανταποδοτικό χαρακτήρα στον ενιαίο φόρο ακινήτων εξετάζει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και μάλιστα μέσω των Δήμων.

Όπως ανέφερε στην συνέντευξη που παραχώρησε απόψε στην «Ανατροπή» του Mega, έγινε δέκτης της πρότασης «να περάσουμε τον φόρο στους Δήμους με ανταποδοτικότητα» όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες, «κάτι που θα μας έβγαζε από την υποχρέωση να πληρώνουμε εμείς τους Δήμους με τα ελλείμματα τα οποία δημιουργούνται και πολλές φορές είναι ανεξέλεγκτα».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι την σκέφτεται αυτή την κίνηση, ενώ στην ερώτηση εάν η τρόικα την συζητά διευκρίνισε ότι δεν έχει κάνει ακόμη σχετική συζήτηση με τους εκπροσώπους της.

Πέραν τούτου, ο κ. Σαμαράς:

— Επέμεινε και δεσμεύθηκε ότι δεν θα υπάρξουν νέα οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα αλλά διαρθρωτικά, τα οποία έτσι κι αλλιώς πρέπει να ληφθούν.

— Επέμεινε στην άποψή του ότι δεν θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό («θα το δούμε με τα νούμερα»), ενώ για το χρηματοδοτικό επέμεινε ότι «είναι δική τους υποχρέωση» (σ.σ. των δανειστών) καθώς, υπενθυμίζοντας την απόφαση του περσινού Νοεμβρίου: «πιάσαμε το πρωτογενές πλεόνασμα, που είπαν ότι αν το πιάναμε θα μας καλύπτανε το θέμα του χρηματοδοτικού κενού, με τη μείωση των χρεών που έχουμε.

— Χαρακτήρισε «κακή» την αρνητική συζήτηση γύρω από την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους «διότι θα δημιουργήσει μια διστακτικότητα στον ξένο επενδυτή κυρίως».

Τρίτο Μνημόνιο

— Εμφανίσθηκε επιφυλακτικός για το εάν θα υπάρξει τρίτο Μνημόνιο: «Εγώ νομίζω ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή πίεση για νέο μνημόνιο, γιατί δεν πρέπει να υπάρχει πίεση για νέο μνημόνιο. Είναι ορισμένοι, αν θέλετε μέσα στην Ευρώπη, οι οποίοι δεν λένε για νέο μνημόνιο αλλά λένε για μία προέκταση του υπάρχοντος προγράμματος για ορισμένα χρόνια ακόμα».

— Ανάλογη ήταν η απάντηση και στο εάν η τρόικα θα φύγει από τη χώρα το 2014: «Πιστεύω ότι αυτό δεν έχει αν θέλετε συζητηθεί με την έννοια πότε φεύγεις πότε έρχεσαι».

— Στην ερώτηση πότε θα κάνει πολιτική διαπραγμάτευση με τους δανειστές η απάντηση ήταν … «τη στιγμή που θα έχω στο μαντήλι μου το πρωτογενές πλεόνασμα». Δηλαδή: Πολιτική διαπραγμάτευση, αν εννοείτε αλλαγή των όρων του προγράμματος, δηλαδή εκεί που με περιμένουν να έχω 1,5% πλεόνασμα το ’14 να έχω 0,8%, ασφαλώς μου δίνει μεγάλα ανάσα. Αυτό όμως θα πρέπει να πάει πίσω σε όλα τα Κοινοβούλια και δεν το έχω ζητήσει. Δεν το έχουμε ζητήσει, ούτε μπορεί τώρα να γίνει.

Εκλογές στο τέλος της τετραετίας

— Απέκλεισε τις πρόωρες εκλογές, όχι μόνο το επόμενο έτος αλλά και το μεθεπόμενο σημειώνοντας μάλιστα ότι θα βρεθεί στη χώρα το κατάλληλο πρόσωπο για την Προεδρία της Δημοκρατίας έτσι ώστε η Προεδρική εκλογή να μην οδηγήσει σε διάλυση της Βουλής.

— Απέκλεισε, επίσης, το ενδεχόμενο να συνεργασθούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στις δημοτικές εκλογές προτείνοντας κοινούς υποψηφίους: Δεν κατεβαίνουμε μαζί με το ΠΑΣΟΚ. Είμαστε άλλο κόμμα. Ούτε υπάρχει συμβίωση με το ΠΑΣΟΚ. Είμαστε άλλο κόμμα. Κοινή ευθύνη υπάρχει με το ΠΑΣΟΚ, ενόψει της Ελλάδος και των προβλημάτων της. Αυτό είναι σήμερα η σχέση με το ΠΑΣΟΚ. Δεν έχω τίποτε άλλο να πω σε αυτό.

— Επανέλαβε ότι στόχος του είναι να βγει η χώρα από το Μνημόνιο αλλά αρνήθηκε να προβεί σε χρονικές προβλέψεις.

— Υπερασπίσθηκε την αντιπολιτευτική του στάση, δηλαδή την καταψήφιση του πρώτου Μνημονίου. «Το προηγούμενο μνημόνιο ήταν ανεφάρμοστο τελικά. Η ίδια η τρόικα είπε ότι οι πολλαπλασιαστές ήταν λάθος. Το θυμίζω. Θέλετε να είναι δικό μας λάθος; Δε με ενδιαφέρει. Το θέμα είναι το καινούριο αυτό πρόγραμμα το οποίο έχουμε σήμερα είναι εφαρμόσιμο, είναι πρόγραμμα το οποίο μπορεί να βγει».

Στήριξη σε Στουρνάρα και Βενιζέλο

— Στήριξε ευθέως τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ενώ απέδωσε τις επικρίσεις που δέχεται από τους κυβερνητικούς βουλευτές στο γεγονός ότι δεν κινείται όπως οι πολιτικοί: «Μιλάει ευθέως, δεν κρύβει, ούτε κρύβεται. Και πιστεύω ότι ο Στουρνάρας σε 15 μήνες βοήθησε πάρα πολύ και γυρίσαμε το καράβι. Εγώ πραγματικά θεωρώ ότι έχει βάλει την σφραγίδα του κυρίως γιατί είναι κατασκευαστικά ο τύπος του ανθρώπου που δεν πιστεύει στο πολιτικό κόστος.

— Την ίδια στήριξη παρέσχε και στον πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ.Βενιζέλο. Απαντώντας μάλιστα στις επιθέσεις που δέχεται για την σύμβαση των υποβρυχίων ή για τη λίστα Λαγκάρντ, παρέπεμψε στις έρευνες που έγιναν και για τα δύο θέματα (μέσα από Εξεταστική και Προανακριτική επιτροπή της Βουλής, αντίστοιχα) από τις οποίες δεν βρέθηκε τίποτα εναντίον του.

— Κάλυψε επίσης τον στενό συνεργάτη του και βουλευτή Επικρατείας Χρύσανθο Λαζαρίδη από τις κατηγορίες περί «ακραίου» επικαλούμενος την αντιδικτατορική δράση του.

ΣΥΡΙΖΑ και «κομπογιαννιτισμός»

— Δεν χαρίσθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Αλέξη Τσίπρα – τον οποίον μάλιστα κατηγόρησε εμμέσως πλην σαφώς για «κομπογιαννιτισμό»: «Ο Τσίπρας δίνει μάχη να μην βγούμε από την κρίση. Δεν δέχεται το πρωτογενές πλεόνασμα, απειλεί τους επενδυτές, δηλαδή, «σκοτώνει» την οικονομία. Έρχεται και λέει ότι «ο δημόσιος υπάλληλος αν βοηθήσει και ο βουλευτής άμα ψηφίσει και ο επενδυτής άμα βάλει τα λεφτά του, θα μας βρει μπροστά του». Αυτά είναι απίστευτα πράγματα και νομίζω ότι είναι ασυγχώρητα πράγματα, να καταδιώκεις δηλαδή τον επενδυτή στη Δικαιοσύνη».

Και σε άλλο σημείο: «Πιστεύω ότι (ο κ.Τσίπρας) είναι και δημιουργός, αλλά και θύμα κακόφωνων συνιστωσών που υπάρχουν σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή εδώ πατάει, εκεί βρίσκεται ο καθένας. Δεν μπορείς να δεις κάτι το σταθερό και επικαλούνται από τη Βενεζουέλα του Τσάβες, από την Κούβα του Κάστρο;

Εγώ πιστεύω ότι πρέπει επιτέλους να ξεπεζέψουν από αυτά τα ιδεολογήματα τα οποία έχουν πεθάνει. Αυτό ο Ίωνας Δραγούμης το ονόμαζε «κομπογιαννιτισμό». Δηλαδή να πρέπει να αντιγράφεις κάποιον άλλον συνέχεια, που τελικά χάνεται».

Κανένας εμφύλιος

— Όσο για τους φόβους που εκφράζονται, μετά τις τρεις δολοφονίες στο Κερατσίνι και στο Ν. Ηράκλειο, ότι η χώρα κινδυνεύει να πάει σε εμφύλιο, ο κ. Σαμαράς ήταν κατηγορηματικός: «Κανένας εμφύλιος. Οι Έλληνες είναι ενωμένοι κατά της βίας. Θα έλεγα ότι είναι λαϊκή εντολή αυτή, λαϊκή απαίτηση. Όπως είναι και ξεκάθαρη η θέση της κυβέρνησης να είμαστε ανελέητοι εναντίον των πρωταιτίων.

— Για την αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής αρνήθηκε ότι υπήρξε καθυστέρηση («υπήρξε πολιτική βούληση και μάλιστα με το ισχύον νομικό πλαίσιο») τονίζοντας ότι για πρώτη φορά στα ελληνικά δεδομένα το κράτος κινήθηκε τόσο άμεσα και οργανωμένα.

Υπενθύμισε ότι «εγώ ο ίδιος φωνάζω από τον Μάιο για τη Χρυσή Αυγή», αλλά διευκρίνισε εκ νέου ότι «η δημοκρατία «καταδικάζει πράξεις, όχι προθέσεις και θα σας πω ότι θέλει στοιχεία».

Διέψευσε δε, ότι ο συνεργάτης του και γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Τάκης Μπαλτάκος εισηγήθηκε στο παρελθόν συνεργασία ΝΔ-ΧΑ.

                                                                                  Πηγή www.capital.gr