tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Συναγερμός (και) στην ΑΑΔΕ για το Brexit!

Κοινοτικές πηγές σημειώνουν ότι οι διαβουλεύσεις για το Brexit είναι σε οριακό σημείο, οι προθεσμίες “τρέχουν”, άπαντες έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού για το ενδεχόμενο ατυχήματος παρά τις εκτιμήσεις ότι την τελευταία στιγμή οι Βρετανοί θα ζητήσουν παράταση κι από αυτόν τον πανικό δεν θα μπορούσαν να μείνουν ανεπηρέαστες ούτε οι Ελληνικές Αρχές.

Στο υπουργείο Εξωτερικών λειτουργεί ήδη ειδική ηλεκτρονική σελίδα, με οδηγίες προς πολίτες κι επιχειρήσεις για τις επιπτώσεις ενός Brexit, ειδικά στην περίπτωση που αυτό συμβεί χωρίς συμφωνία. Ωστόσο, το μεγάλο βάρος της διαχείρισης αυτής της κατάστασης θα κληθούν να σηκώσουν οι φορολογικές και τελωνειακές υπηρεσίες.

Εν όψει λειτουργίας ειδικής σελίδας στο site της ΑΑΔΕ, ο Διοικητής της Αρχής ανέδειξε τα σημεία που πρέπει να προσέξουν μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, που έχουν εμπορικές συναλλαγές με το Ηνωμένο Βασίλειο, κάνοντας δύο βασικές παρατηρήσεις:

  • γίνεται «τρίτη χώρα» για τα κράτη μέλη της ΕΕ των 27
  • δεν θα υφίσταται πλέον η ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των κρατών μελών της ΕΕ των 27.

Επιγραμματικά, για την πραγματοποίηση συναλλαγών με το Ηνωμένο Βασίλειο:
1. Απαιτείται οι εγκατεστημένοι στη χώρα μας και στα άλλα κράτη μέλη συναλλασσόμενοι με το Ηνωμένο Βασίλειο να αποκτήσουν αριθμό EORI, που χορηγείται από τις αρμόδιες Τελωνειακές Αρχές.

2. Για εμπορεύματα που εισέρχονται στο τελωνειακό έδαφος της ΕΕ από το Ηνωμένο
Βασίλειο:
 Θα υποβάλλονται διασαφήσεις εισαγωγής, υποχρεωτικά ηλεκτρονικά, μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφορικού Συστήματος ICISnet
 Θα υπόκεινται σε επιτήρηση και τελωνειακούς ελέγχους,
 Θα υπόκεινται σε φυτοϋγειονομικούς και κτηνιατρικούς ελέγχους,
 Θα επιβάλλονται οι σχετικοί εισαγωγικοί δασμοί,
 Θα προσκομίζονται άδειες, εφόσον τα εμπορεύματα υπόκεινται σε απαγορεύσεις ή περιορισμούς για λόγους δημόσιας τάξης/ασφάλειας, προστασίας της υγείας, όπως είναι π.χ. ορισμένα χημικά προϊόντα.

3. Τα προαναφερθέντα ισχύουν και για ταχυδρομικά αντικείμενα που αποστέλλονται στη χώρα μας από το Ηνωμένο Βασίλειο, είτε μέσω ΕΛ.ΤΑ. είτε μέσω εταιρειών ταχυμεταφοράς.

4. Όλα τα ανωτέρω, αναφορικά με τους ελέγχους, τις διατυπώσεις, τα τελωνειακά παραστατικά, θα εφαρμόζονται και για τα εμπορεύματα που θα εξάγονται από το τελωνειακό έδαφος της ΕΕ προς το Ηνωμένο Βασίλειο, με εξαίρεση βέβαια την επιβολή δασμών, που ούτως ή άλως δεν επιβάλλονται στην εξαγωγή.

5. Τα προϊόντα που υπόκεινται σε Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης, δεν θα διακινούνται πλέον από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο υπό καθεστώς αναστολής, αλλά θα υπόκεινται σε διατυπώσεις εισαγωγής και εξαγωγής, αντίστοιχα.

6. Πλέον, θα πραγματοποιούνται δηλώσεις και έλεγχοι ρευστών διαθεσίμων (αξίας ίσης ή μεγαλύτερης των 10.000 ευρώ) και έλεγχοι αποσκευών στους επιβάτες προέλευσης Ηνωμένου Βασιλείου. Έλεγχοι ρευστών διαθεσίμων θα πραγματοποιούνται και στους ταξιδιώτες προς το Ηνωμένο Βασίλειο.

7. Η διακίνηση των εμπορευμάτων και υπηρεσιών από το Ηνωμένο Βασίλειο προς την χώρα μας και αντίστροφα, θα υπόκειται στους κανόνες επιβολής ΦΠΑ που ισχύουν για τις τρίτες χώρες και δεν θα εφαρμόζονται οι γενικές διατάξεις για τις ενδοενωσιακές συναλλαγές.