tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Σοκ και δέος από τις ανατιμήσεις σε αγαθά και υπηρεσίές

Πολλαπλάσιες οι αυξήσεις στη Στέγαση, στην Ένδυση, στις Μεταφορές για τους Έλληνες σε σχέση με τους Ευρωπαίόύς

Το ότι η Ελλάδα μπήκε ή μάλλον προσγειώθηκε στο Ευρώ, ολίγον ανώμαλα δεν είναι μυστικό, καθώς από την επόμένη κιόλας της εισόδου του νέου νομίσματος στη ζωή των Ελλήνων, έγινε αντιληπτό ότι κύματα ανατιμήσεων έπληξαν τα νοικοκυριά, που δεν είχαν καταλάβει τι εστί ισοτιμίά και ποια η διαφορά του ενός ευρώ από τη μια δραχμή. 

Η ακρίβεια κρύφτηκε ουσιαστικά κάτω από την ευδαιμονίά του φτηνού και εύκολου δανεισμού, αλλά όπως συμβαίνει πάντα, το καλό δεν κρατά για πάντα. Και κάπως έτσι φτάσαμε στο ξέσπασμα της κρίσης και στον κυκεώνα της εσωτερικής υποτίμησης, που πρακτικά συνεπάγεται δραστική μείώση των εισοδημάτων, με αντίστοιχη μείώση των τιμών, αλλά κάπου χάλασε η συνταγή λόγω των αλλεπάλληλων φόρων, με αποτέλεσμα και τα εισοδήματα να συρρικνωθούν και οι τιμές να πάρουν τον ανήφορο. 

Έρευνα της Eurostat για την περίοδο 2000- 2017 ρίχνει φως στο καλάθι της νοικοκυράς και αποκαλύπτει ότι το κόστος ζωής στην Ελλάδα αυξήθηκε εντυπωσιακά, αν λάβει κανείς ότι συνολικά καταγράφεται μια αύξηση της τάξης του 42,4%, όταν κατά μέσο όρο στην Ε.Ε. η αύξηση είναι 36,5%. 

Ειδικότερα, στο πεδίο της Στέγασης, που καλύπτει τους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ, τα ενοίκια, το κόστος θέρμανσης, το κόστος έχει αυξηθεί κατά 76,7% για τους Έλληνες, έναντι 57,2% του μέσου κοινοτικού όρου. Ανεξήγητα μεγάλες είναι οι ανατιμήσεις σε ρούχα και παπούτσια, όπου καταγράφεται αύξηση 22,4% έναντι μόλις 0,8% στην Ε.Ε. Πού αλλού οι τιμές στην Ελλάδα χτύπησαν «κόκκινο» κυρίως λόγω των αλλεπάλληλων αυξήσεων στη φορολογία; Σε οινοπνευματώδη και τσιγάρα: + 124,2% έναντι + 92,1% του μέσου κοινοτικού όρου.

Πανάκριβες έχουν γίνει, επίσης, οι μεταφορές στη χώρα μας- κυρίως λόγω αυξήσεων στους φόρους καυσίμων- με αποτέλεσμα ενώ η μέση αύξηση στην Ε.Ε. να είναι 41,2%, στην Ελλάδα να φτάνει στο 53,3%. Ακόμα και στο πεδίο των τηλεπικοινωνιών, παρά τον ανταγωνισμό, οι Έλληνες είδαν το κόστος να μειώνεται κατά 18,8%, όταν στην Ε.Ε. η μείωση έφτασε στο 21,7% κατά μέσο όρο. 

Στο πεδίό του Τουρισμού, οι τιμές σε εστίαση και ξενοδοχεία έχουν αυξηθεί κατά 57,1% έναντι 56,1% του μέσου κοινοτικού όρου, ενώ ψυχαγωγία και πολιτισμός κοστίζουν 13,6% ακριβότερα από το 2000 (+ 7,1% η μέση αύξηση στην Ε.Ε.).