tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

ΤτΕ: Οι προβλέψεις για την ελληνική οικονομία

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος, το 2019 η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να αυξηθεί με ρυθμό 1,9%, ο οποίος θα επιταχυνθεί τα έτη 2020 και 2021 κατά 2,1% και 2,2%, αντίστοιχα (βλ. Πίνακα IV.8).

Η ιδιωτική κατανάλωση εκτιμάται ότι θα επιταχυνθεί ελαφρώς το τρέχον έτος και θα αυξηθεί με ήπιους ρυθμούς καθ’ όλη την περίοδο της πρόβλεψης. Η βελτίωση του πραγματικού

διαθέσιμου εισοδήματος, ως αποτέλεσμα της αύξησης της απασχόλησης και των αμοιβών ανά απασχολούμενο, αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην ενίσχυση της καταναλωτικής δαπάνης, ενώ ανασταλτικά ενδέχεται να επιδράσει η αποταμίευση των νοικοκυριών, η οποία αναμένεται να μειωθεί, αλλά με χαμηλότερο ρυθμό.

Οι επενδύσεις εκτιμάται ότι θα έχουν θετική συμβολή κατά την περίοδο 2019-2021. Η σταδιακή εμπέδωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και η αποκατάσταση της ρευστότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, με τη συνεχιζόμενη επιστροφή των καταθέσεων και τη μείωση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, θα συντείνουν στην υλοποίηση νέων επενδυτικών σχεδίων και στην αντικατάσταση και ενίσχυση του υπάρχοντος κεφαλαιακού εξοπλισμού.

Οι εξαγωγές αγαθών αναμένεται να συνεχίσουν τη θετική πορεία των προηγούμενων ετών ως αποτέλεσμα της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας που έχει επιτευχθεί από την αρχή της κρίσης, με βραδύτερους όμως ρυθμούς, καθώς η επιδείνωση του διεθνούς περιβάλλοντος αναμένεται να επηρεάσει εν μέρει τις ελληνικές εξαγωγές. Οι εξαγωγές υπηρεσιών προβλέπεται ότι θα αυξηθούν, καθώς θα αυξάνεται η ζήτηση τουριστικών κυρίως υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αναμένεται να αυξηθούν συμβαδίζοντας με την εξέλιξη της εγχώριας ζήτησης και των εξαγωγών.

Η συνέχιση της εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και η ανάπτυξη της οικονομίας με θετικούς ρυθμούς θα συμβάλουν στην περαιτέρω αποκλιμάκωση της ανεργίας και την αύξηση της απασχόλησης, με βραδύτερους όμως ρυθμούς.

Ο πληθωρισμός, όπως καταγράφεται από τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή, αναμένεται να αυξηθεί ελαφρώς έως το τέλος της περιόδου πρόβλεψης, παραμένοντας σε χαμηλά όμως επίπεδα, κυρίως λόγω της ήπιας αύξησης του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος αλλά και των υποθέσεων για την εξέλιξη της πορείας των τιμών του πετρελαίου. Ο πυρήνας του πληθωρισμού αναμένεται να κινηθεί σε λίγο υψηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με εκείνα του γενικού δείκτη.

Όσον αφορά τους κινδύνους που περιβάλλουν το βασικό σενάριο των προβλέψεων της Τράπεζας της Ελλάδος, εγχώριοι παράγοντες, όπως καθυστερήσεις και υπαναχώρηση στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, επιδρούν αρνητικά στις επενδύσεις και την οικονομική δραστηριότητα. Από την άλλη πλευρά, μια θετικότερη του αναμενόμενου έκβαση σχετίζεται με την υιοθέτηση μιας συστημικής λύσης στο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα μπορούσε να απελευθερώσει πόρους για να διοχετευθούν σε παραγωγικές επενδύσεις.

Στο διεθνές περιβάλλον, καθοδικούς κινδύνους αποτελούν η αύξηση του εμπορικού προστατευτισμού, το ενδεχόμενο μιας μη συντεταγμένης αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Brexit), καθώς και μια απότομη διόρθωση στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές.

Πηγή: ΤτΕ – Νομισματική Πολιτική 2018-2019

Β