tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Στουρνάρας: Με καλύτερους όρους αποπληρωμής, βιώσιμο το χρέος

Μιλώντας στη Liberation, ο υπουργός Οικονομικών έδωσε το στίγμα για το πώς μπορεί να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος.

Μιλώντας στη Liberation, ο υπουργός Οικονομικών έδωσε το στίγμα για το πώς μπορεί να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος.

Σύμφωνα λοιπόν με τον Γιάννη Στουρνάρα, το ιδανικό θα ήταν να «κοπεί» το ήμισυ του χρέους, επειδή όμως παραδέχθηκε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι ρεαλιστικό σενάριο, η ελληνική πλευρά ζητά καλύτερους όρους αποπληρωμής, όπως είναι η περαιτέρω μείωση των επιτοκίων και η επιμήκυνση του χρόνου εξόφλησης. Πάντως όπως και να χει, ο υπουργός Οικονομικών σημειώνει στην συνέντευξη του ότι: «Πρέπει να βοηθηθούμε για να κάνουμε βιώσιμο το χρέος».

Παράλληλα όμως ο Γιάννης Στουρνάρας στέλνει και μήνυμα στους εκπροσώπους των δανειστών, ότι η Ελλάδα δεν μπορεί άλλο να συνεχίσει την αύξηση των φόρων και τη μείωση μισθών και συντάξεων.

« Δεν θα πρέπει για θέματα δευτερεύουσας σημασίας, περιφερειακά, να τεθεί σε κίνδυνο η κυβέρνηση τη στιγμή που τα πράγματα πάνε καλύτερα. Η τρόικα θα πρέπει και αυτή να καταλάβει ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να αυξάνουμε τους φόρους και να μειώνουμε συγχρόνως τους μισθούς και τις συντάξεις», τόνισε με νόημα ο υπουργός.

Δεν έκρυψε όμως και την αισιοδοξία του για την πορεία της χώρας, με εκτίμηση για περαιτέρω αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος τον επόμενο χρόνο.

«Για δε το 2014 το πρωτογενές πλεόνασμα θα φθάσει τα 2,8 δισ. ευρώ. Είμαστε πολύ κοντά στην έξοδο από το τούνελ. Πρέπει να το υπογραμμίσουμε: μέσα σε τρία χρόνια, η Ελλάδα έχει εκτελέσει ένα τεράστιο έργο, τόσο για την αποκατάσταση των δημόσιων οικονομικών, όσο και για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών. Όσο για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνει η χώρα, ανέφερε ότι :«Μας απομένει ακόμη το 20% του δρόμου, για να καλύψουμε το σύνολο των στόχων που έχουν τεθεί από την ΕΕ και το ΔΝΤ».

 

Όσο για την αδυναμία αύξησης των φορολογικών εσόδων που μπαίνουν στα κρατικά ταμεία,  ο υπουργός απέδωσε το φαινόμενο στη φοροδιαφυγή και στις φορολογικές εξαιρέσεις.