tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Σχόλιο. Σε κρίσιμο σημείο οι εξελίξεις για το χρέος

Παρότι ακόμη δεν έχουν διατυπωθεί και ψηφιστεί οι Προγραμματικές Δηλώσεις της κυβέρνησης, οι εκπρόσωποι της είναι αναγκασμένοι να αποκαλύπτουν τα χαρτιά τους

Σε πολύ κρίσιμο σημείο έχουν φτάσει οι συνομιλίες της κυβέρνησης για το χρέος με τους διάφορους παράγοντες της ΕΕ.

 

Παρότι ακόμη δεν έχουν διατυπωθεί και ψηφιστεί οι Προγραμματικές Δηλώσεις της νέας κυβέρνησης, οι εκπρόσωποί της είναι αναγκασμένοι να αποκαλύπτουν τα χαρτιά τους σιγά – σιγα κάτω από την πίεση των δανειστών και ιδίως των χωρών του «γερμανικού άξονα». Η κατάσταση αυτή δυσκολεύει τις δυνατότητες ευελιξίας της Ελλάδος για το επόμενο διάστημα αλλά γίνεται προκειμένου να ισορροπηθούν κινήσεις κεφαλαίων από τις αγορές, οι οποίες δεν εννοούν να περιμένουν τα σχέδια της νέας κυβέρνησης για την αντιμετώπισης του χρέους και τις συνομιλίες  που θα ακολουθήσουν.

 

Για το σκοπό της έκθεσης των ελληνικών θέσεων βρίσκονται σήμερα, 3 Φεβρουαρίου, στη Ρώμη  ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

 

Ο κ. πρωθυπουργός θα συναντήσει τον Ιταλό ομόλογό του Ματέο Ρέντσι, στο πλαίσιο του μαραθώνιου με στόχο την επίτευξη κοινά αποδεκτής νέας συμφωνίας με τους εταίρους με έμφαση στην ανάπτυξη αντί της λιτότητας.

 

Πριν από τη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης είχε διεξοδική συνομιλία με τον ιταλό ομόλογό του Πιερ Κάρλο Παντοάν. Ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει κάθε εργαλείο πολιτικής προκειμένου να διευθετηθεί το χρέος και να περάσουμε στην ανάπτυξη.

 

Χθες, 2 Φεβρουαρίου, δημιουργήθηκε σύγχυση από δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη ο οποίος με νεώτερες δηλώσεις διόρθωσε τα μέσα ενημέρωσης στις σωστά αποδιδόμενες.

 

Όπως είπε, τα μέσα ενημέρωσης δίνουν  εσφαλμένες ερμηνείες τα δημοσιεύματα για ανταλλαγή ομολόγων και όχι κούρεμα. Η κυβέρνηση και ο Υπουργός Οικονομικών «δεν κάνουν πίσω, όσο κι αν θλίβονται ορισμένοι από την αποφασιστικότητά μας»!

 

Οι πολίτες από την πλευρά τους που γνωρίζοντας τις προεκλογικές δηλώσεις για το χρέος, και τις μετέπειτα συγκρούσεις με τους εταίρους ζητούν να γνωρίζουν που ακριβώς βρίσκονται οι συνομιλίες και οι θέσεις της κυβέρνησης. Το θέμα είναι από αυτές να μην εκπέμπονται μηνύματα αποσταθεροποίησης και τάσεις συνεχούς διολίσθησης σε νέες πιο δυσμενείς θέσεις.

 

Σύμφωνα με τη ΓΓ Ενημέρωσης και Επικοινωνίας: Επειδή δίνονται εσφαλμένες ερμηνείες σε τοποθέτηση του Υπουργού Οικονομικών σε επενδυτές στο Λονδίνο, o Γιάνης Βαρουφάκης διευκρινίζει:

«Αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε ευφημισμούς και εργαλεία χρηματοπιστωτικής μηχανικής ώστε να βγάλουμε την Ελλάδα από την χρεοδουλοπαροικία, θα το κάνουμε. 

Η ουσία, όμως, είναι μια. Το ελληνικό δημόσιο χρέος, θα γίνει βιώσιμο, θα ανοίξει η προοπτική της πραγματικής ανάπτυξης και ο ελληνικός λαός επιτέλους θα ανασάνει.

Η κυβέρνηση και ο Υπουργός Οικονομικών δεν κάνουν πίσω, όσο κι αν θλίβονται ορισμένοι από την αποφασιστικότητα μας».

Οι ανωτέρω δηλώσεις έγιναν με αφορμή τα δημοσιεύματα μέσων μαζικής ενημέρωσης τα οποία αναφέρουν :

"Ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων και όχι κούρεμα, ζητά ο Βαρουφάκης " ή  "Νέα πρόταση Βαρουφάκη: Ανταλλαγή ομολόγων αντί για διαγραφή χρέους"

Το δημοσίευμα στους Financial Times στο οποίο αναφέρονται τα ΜΜΕ :

"Η ελληνική κυβέρνηση δεν ζητά πλέον την ονομαστική διαγραφή χρέους, δήλωσε στους Financial Times ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, προτείνοντας αντί του «κουρέματος» ένα «μενού ανταλλαγών χρέους» (menu of debt swaps) με δύο ειδών ομόλογα: Ένα είδος με ρήτρα ανάπτυξης και ένα είδος χωρίς ημερομηνία λήξης.

Ο πρώτος τύπος, τα ομόλογα που είναι συνδεδεμένα με την οικονομική ανάπτυξη, θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τα ευρωπαϊκά δάνεια διάσωσης. Ο δεύτερος τύπος, τα λεγόμενα «perpetual bonds θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τα ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ.

Ο Γ. Βαρουφάκης δήλωσε στους FT ότι η πρότασή του για την ανταλλαγή χρέους θα είναι μία μορφή «έξυπνης μηχανικής χρέους» (smart debt engineering) η οποία επιτρέπει την αποφυγή χρήσης όρων όπως «κούρεμα», πολιτικά απαράδεκτους στη Γερμανία και άλλους πιστωτές.

 

Σύμφωνα με τα ανωτέρω δημοσιεύματα  ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε σε επίσης ότι η Αθήνα δεν θα ζητήσει σε τέτοια περίπτωση την διαγραφή μέρους του χρέους της Ελλάδας (κούρεμα), το οποίο ανέρχεται σε 315 δισεκατομμύρια ευρώ. Αντ' αυτού, θα επιδιώξει μια σειρά «ανταλλαγών χρεογράφων»,

 

Όπως αναφέρουν οι FT, η πρότασή του για «έξυπνη μηχανική ανταλλαγή χρέους» διαγράφει τον όρο «κούρεμα» από το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης."

 

Παρά τις διευκρινήσεις όμως παραμένει η επιβεβαίωση ότι δεν απαιτείται «κούρεμα» του χρέους και ότι αυτό θα είναι βιώσιμο με έξυπνες κινήσεις. Κάτι που πριν τις εκλογές θεωρούνταν αδιανόητο.