tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Συμφωνία ενόψει!

Η νέα συμφωνία δεν είναι καθόλου στα μέτρα που είχε σχεδιάσει στην αρχή η κυβέρνηση. Αντίθετα, μάλλον είναι ένα νέο βαρύ μνημόνιο

Ώρα 00:25΄ 23/6/2015. Μετά από 5 μήνες άκαρπων διαβουλεύσεων με τους «θεσμούς» και τους εταίρους της ΕΕ και μετά από οξύτατο πόλεμο ανακοινώσεων και νεύρων, φαίνεται ότι όλες οι πλευρές, ΕΕ, Ελλάδα και «Θεσμοί», βρίσκονται σε τροχιά συμφωνίας. Το τελικό αποτέλεσμα θα φανεί στη σύνοδο του ευρωγκρούπ της Τετάρτης 24 Ιουνίου ώστε να μπορεί να αποφασίσει η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, την Πέμπτη – Παρασκευή.

 

Η νέα συμφωνία δεν είναι καθόλου στα μέτρα που είχε σχεδιάσει στην αρχή η κυβέρνηση. Αντίθετα, μάλλον είναι ένα νέο βαρύ μνημόνιο, άσχετα από το όνομα που θα πάρει.

 

Παράλληλα πληροφορίες του γαλλικού πρακτορείου λένε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία παράτασης όλου του παλιού μνημονίου με όλες τις υποχρεώσεις για 4 ή 6 μήνες. Αυτό δεν επιβεβαιώθηκε. Από την πλευρά ο Γάλλος πρόεδρος Φ. Ολάντ δήλωσε ότι η αναδιάρθρωση χρέους και η παράταση του προγράμματος θα τεθούν σε δεύτερη φάση.

 

Δεν έγινε γνωστό αν συζητήθηκε διεξοδικά η διευθέτηση του χρέους αλλά η κα Μέρκελ παρέπεμψε στη συμφωνία απο το 2012 για επανεξέταση όταν γίνει εφικτό, ισχυριζόμενη ότι το χρέος είναι βιώσιμο!

 

Οι εταίροι διέψευσαν όσους πρόβλεπαν έξοδο της Ελλάδος από την ΕΕ και αποδέχτηκαν ότι η Ελλάδα έκανε θετικά βήματα προς τη συμφωνία. Οι προτάσεις θα αποτιμηθούν και στο νέο ευρωγκρούπ, την Τετάρτη βράδυ, θα αποφασίσουν όλοι μαζί.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ χαρακτήρισε την ελληνική πρόταση «σημαντικό βήμα» και πρόσθεσε ότι ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα έχει διάθεση να συνεργάζεται με τον πιο εποικοδομητικό τρόπο με τους Θεσμούς.

Όλα τα συμβαλλόμενα μέρη θέλουν λύση, τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και επανέλαβε ότι η νέα ελληνική πρόταση είναι ένα θετικό βήμα, επί της οποίας θα υπάρξει περαιτέρω αποτίμηση τις επόμενες ώρες. Για ένα πιο ουσιαστικό αποτέλεσμα ο κ. Τουσκ παρέπεμψε την Τετάρτη το βράδυ, στο Eurogroup.

 

Τα νέα μέτρα προβλέπουν έσοδα και περικοπές ύψους 8 δισ. ευρώ για το 2015 και το 2016 όπως τελικώς πρότεινε η κυβέρνησης προς τους δανειστές. Σύμφωνα με έγγραφο που διέρρευσε σε διεθνή ΜΜΕ, η κυβέρνηση προτείνει μέτρα ύψους 2,7 δισ. ευρώ για το 2015 και 5,2 δισ. ευρώ για το 2016. Τα μέτρα περιλαμβάνουν και αύξηση φορολογικών εσόδων και αύξηση των εισφορών σε κυρίες και επικουρικές συντάξεις.

 

  • Πάνω από 2 δισ. ευρώ επιπλέον φορολογικά έσοδα προβλέπονται με τις αλλαγές στο ΦΠΑ καθώς τα έσοδα αυξάνονται κατά 680 εκατ. ευρώ το 2015 και κατά 1,4 δισ. ευρώ το 2016. Δενέχει γίνει γνωστό ποια προϊόντα και ποιες υπηρεσίες υπάγονται σε ποιους φορολογικούς συντελεστές.  

  • Συνολικά 470 εκατ. ευρώ είναι τα επιπλέον έσοδα της διετίας από το χαράτσι της «αλληλεγγύης» που διατηρείται και αυξάνεται. 

  • Πάνω από 2,5 δισ. ευρώ είναι η μείωση των δαπανών στο ασφαλιστικό καθώς προτείνονται μέτρα ύψους 665 εκατ. ευρώ για το 2015 και 1,86 δισ. ευρώ για το 2016.

  • Με την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων η μείωση των δαπανών είναι 60 εκατ. ευρώ για φέτος και 300 εκατ. ευρώ για την επόμενη χρονιά. Δεν είναι γνωστό από πότε θα ισχύσει το «μαχαίρι» στις πρόωρες συντάξεις. 

  • Από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών προϋπολογίζονται 350 εκατ. ευρώ για το 2015 και 800 εκατ. ευρώ για το 2016.

  • Από την αύξηση των εισφορών για τον κλάδων υγείας από 4% στο 5% προϋπολογίζονται 135 εκατ. ευρώ και 270 εκατ. ευρώ για το 2016. 

  • Από την επιβολή εισφοράς για τον κλάδο υγείας κατά 5% στις επικουρικές συντάξεις από το 2016 προβλέπονται  240 εκατ. ευρώ, ενώ από την αύξηση των εισφορών για τις επικουρικές από το 3% στο 3,5% υπολογίζονται 120 εκατ. ευρώ για το 2015 και 250 εκατ. ευρώ για το 2016. 

 

Στη νέα πρόταση προβλέπεται επίσης η μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 200 εκατ. ευρώ για το 2016, η επιβολή ειδικής εισφοράς 12% σε επιχειρήσεις με κέρδη άνω των 500 εκατ. ευρώ, η αύξηση της φορολογίας των επιχειρήσεων κατά 3%. Επιπλέον προβλέπονται έσοδα από την αδειοδότηση των καναλιών, από τις άδειες για 4G και 5G και την αύξηση του φόρου πολυτελείας. 

 

Ο κ. Γιούνκερ μετά τη συνεδρίαση του ευρωγκρούπ, υποσχέθηκε ότι μέχρι το 2020 η Ελλάδα θα λάβει αναπτυξιακή βοήθεια ύψους 35 δισεκατομμύρια.

 

Η κα Μέρκελ εκτίμησε ότι η Ελλάδα έκανε πολλά βήματα προς θετική κατεύθυνση και οι θεσμοί το εκτίμησαν θετικά. Μέχρι την Τετάρτη θα ξέρουμε τις ακριβείς θέσεις των θεσμών και της Ελλάδας για να αποφασίσουμε στη σύνοδο της Πέμπτης και Παρασκευής.

 

Πρέπει ακόμη να γίνει πάρα πολύ δουλειά στις επόμενες 48 ώρες. Οι ελληνικές προτάσεις είναι πιο λεπτομερείς αλλά δεν ανταποκρίνονται πλήρως σε αυτά που έχουμε ζητήσει, δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ.

 

«Πολύ θετικό βήμα» χαρακτήρισε τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, και πρόσθεσε ότι ο στόχος είναι «να επιτευχθεί συμφωνία εντός της εβδομάδας».

 

Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι «στέρεες και σφαιρικές», δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, συμπληρώνοντας ότι «αναζητούμε λύση στην οποία ακόμα δεν έχουμε φτάσει».