tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Συνάντηση Βαρουφάκη – Σόιμπλε στην τελική ευθεία της διαπραγμάτευσης

Με ραντεβού του Έλληνα ΥΠΟΙΚ Γ. Βαρουφάκη με τον Γερμανό ομόλογό του Wolfgang Schaeuble στο Βερολίνο, ξεκινά ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων

Με ραντεβού του Έλληνα ΥΠΟΙΚ Γ. Βαρουφάκη με τον Γερμανό ομόλογό του Wolfgang Schaeuble στο Βερολίνο, ξεκινά ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων με επίκεντρο την αντιπρόταση της ελληνικής πλευράς. Μία αντιπρόταση που επιχειρείται να στηριχθεί σε πρόσθετα μέτρα ελληνικής «προέλευσης» που θα διατηρούν τις κόκκινες γραμμές ειδικά σε ασφαλιστικό και στο δημόσιο.

Οι «θεσμοί» φέρεται να επιμένουν ειδικά στα μέτρα που απαιτούνται για να κλείσει δημοσιονομικά το 2015, με την κυβέρνηση να επιχειρεί κάποια βήματα επικεντρωμένα στο πεδίο των εσόδων και τους δανειστές να ζητούν περικοπές δαπανών στο δημόσιο και στο ασφαλιστικό.

Υποχωρήσεις 70- 30

Ωστόσο, το «χάσμα» ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι πάρα πολύ μεγάλο. Και όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες ένας τέτοιου είδους συμβιβασμός συνήθως για να οδηγήσει σε συμφωνία απαιτεί πολύ μεγαλύτερες υποχωρήσεις από την πιο «αδύναμη πλευρά». «Η εμπειρία τόσων χρόνων έχει δείξει ότι ο δανειζόμενος καλύπτει το 70% της διαδρομής και οι δανειστές το 30%», εξηγούν περιγράφοντας τον βαθμό δυσκολίας του εγχειρήματος…

Πολιτικές επαφές
Αύριο δεν αποκλείονται επαφές στελεχών της κυβέρνησης στις Βρυξέλλες με στόχο να προετοιμαστεί καλύτερα το ραντεβού «κορυφής» της Τετάρτης μεταξύ του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, της Γερμανίδας Καγκελαρίου Angela Merkel και του Γάλλου Προέδρου Francois Hollande, στο περιθώριο της Συνόδου της  ΕΕ με την Λατινική  Αμερική και την Καραϊβική. Έντονη ήταν η τηλεφωνική δραστηριότητα τις προηγούμενες ημέρες σε επίπεδο Πρωθυπουργού, ΥΠΟΙΚ και άλλων κυβερνητικών στελεχών, με στόχο να διαμορφωθεί η ατζέντα και των επόμενων ημερών που είναι "πλούσια" από διεθνή γεγονότα.

Η ελληνική θέση
Η ελληνική αντιπρόταση που… προκάλεσε τριγμούς με επίκεντρο τον Juncker τις προηγούμενης ημέρες λόγω… καθυστέρησης στην αποστολή της – σύμφωνα με τον επικεφαλής της Κομισιόν  – επιχειρείται να προσεγγίσει την πλευρά των δανειστών, χωρίς όμως να αναιρεί τις βασικές τουλάχιστον θέσεις της κυβέρνησης: συνολική συμφωνία με λύση για το χρέος, την χρηματοδότηση των επόμενων ετών και το αναπτυξιακό αντιστάθμισμα με διατήρηση ελληνικών θέσεων ειδικά στο εργασιακό/ασφαλιστικό/δημόσιο.

Ωστόσο, η απόσταση ανάμεσα στις δύο πλευρές όπως φάνηκε στα δύο κείμενα προτάσεων της προηγούμενης εβδομάδας ήταν πολύ μεγάλη. Στελέχη των θεσμών εξηγούν ότι καθρεφτίζει και το χάσμα των θέσεων των δύο πλευρών σε επίπεδο Brussels Group, ένα χάσμα που δεν έγινε εφικτό να γεφυρωθεί ειδικά στο πεδίο του ασφαλιστικού και του δημοσίου με τους δανειστές να συνεχίζουν να πιέζουν για μεγαλύτερο πακέτο μέτρων με έμφαση στην περικοπή δαπανών.

Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση επιχειρεί μεν σύμφωνα με πληροφορίες να δώσει περισσότερα εισπρακτικά μέτρα για φέτος (σ.σ.  το αρχικό κυβερνητικό  σχέδιο προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 0,6% του ΑΕΠ και των θεσμών 1% του ΑΕΠ) αλλά από την πλευρά των εσόδων κυρίως και με επίκεντρο τον ΦΠΑ.

ΦΠΑ
Ο ΥΠΟΙΚ Γ. Βαρουφάκης δημοσιοποίησε τις δεύτερες σκέψεις του για την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά. Δήλωσε πως "αλλάζει η σκέψη του για αυτό το θέμα μετά τη συνάντησή του με τους περιφερειάρχες και τους βουλευτές του Αιγαίου", ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για διαφορετικά σενάρια κατανομής προϊόντων – υπηρεσιών (σ.σ. η Ελλάδα προτείνει συντελεστές 6%, 11% και 23%). Σενάρια αναπτύσσονται και για αύξηση της απόδοσης άλλων μέτρων όπως η έκτακτη εισφορά.

Ωστόσο, η κυβέρνηση κάνει σαφές ότι δεν θέλει να «πειράξει» το ΕΚΑΣ ούτε να αυξήσει την ΔΕΗ σε συντελεστή 23% ΦΠΑ όπως ζητούν οι δανειστές.

Παραμένουν και οι κόκκινες γραμμές ειδικά στο ασφαλιστικό και στο δημοσιονομικό, με τους δανειστές να επιμένουν ειδικά στα μέτρα που θα αποδώσουν το 2015.

Πηγή www.capital.gr