Συνέχιση των πολιτικών λιτότητας «βλέπει» το 89%

Το 67% θεωρεί ότι τα πράγματα πηγαίνουν προς τη λάθος κατεύθυνση

Το 89% των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό της ΓΣΕΕ και παρουσιάστηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη, πιστεύει ότι οι πολιτικές λιτότητας θα συνεχισθούν παρά το τέλος των μνημονίων, λόγω των υφιστάμενων συμφωνιών.
Το 67% θεωρεί ότι τα πράγματα πηγαίνουν προς τη λάθος κατεύθυνση και το 27% ότι πηγαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση (27%).
Η έρευνα, που παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο της Metron Αnalysis Στράτο Φαναρά, έγινε τηλεφωνικά σε 1.003 άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω, διεξήχθη από 28/8 έως 30/8/2018 και το δείγμα σταθμίσθηκε εκ των υστέρων ως προς το φύλο, την ηλικία και την ψήφο στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015.
Πιο θετικοί για την πορεία της χώρας εμφανίζονται, με βάση την απασχόληση, σε ποσοστό 40%, οι μισθωτοί του δημόσιου τομέα  και πιο αρνητικοί, οι γεωργοί (74%).
Η ολοκλήρωση του 3ου μνημονίου θεωρείται ότι θα έχει θετικές επιπτώσεις από το 30% των ερωτώμενων, το 41% λέει ότι δεν θα έχει θετικές ή αρνητικές επιπτώσεις και ένα 25% θεωρεί ότι θα έχει αρνητικές. Σημαντικότερη παράμετρος που διαφοροποιεί τις απόψεις είναι η απασχόληση, με τους δημοσίους υπαλλήλους να έχουν τις θετικότερες εκτιμήσεις.
"Στην ουσία μιλάμε για δύο κόσμους δύο ταχυτήτων, κάτι που θέτει το ευρύτερο ζήτημα στις προτεραιότητες του συνδικαλιστικού κινήματος" σχολίασε ο κ. Φαναράς.
Σχετικά με την αγορά εργασίας, πάνω από τους 7 στους 10 θα ήθελαν ο κατώτατος μισθός να αποφασίζεται μετά από συνεργασία της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των εργαζομένων και των εργοδοτών. Επιπλέον, το 83% θα ήθελε να συναντάται ο πρωθυπουργός με εκπροσώπους των εργαζομένων και των εργοδοτών για να ανταλλάσσουν απόψεις και να συνεργάζονται για τα θέματα της αγοράς εργασίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η σχετική πλειοψηφία των ερωτωμένων θεωρεί ότι ο πρωθυπουργός αποφεύγει να συναντήσει τους εκπροσώπους των εργαζομένων γιατί δεν μπορεί να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους (24%), δεν είναι αρμοδιότητά του (17%), είναι αδιάφορος (11%) ή δεν του επιτρέπουν οι εταίροι (6%). 
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ