tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Συνεχίζεται το θρίλερ με τις συντάξεις

"Δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία" παραδέχονται κυβερνητικές πηγές- Στα χέρια των δανειστών ο φάκελος με τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς

Στις αρχές Νοεμβρίου, θα φανεί εάν οι συνταξιούχοι θα γλιτώσουν τελικά τις περικοπές, καθώς δεν επιβεβαιώνονται ούτε από τις Βρυξέλλες ούτε από την Αθήνα, τα όσα μετέδωσε το πρωί το ΑΠΕ περί συμφωνίας με τους δανειστές για ακύρωση του μέτρου. 

"Δεν είναι αλήθεια αυτό γιατί δεν μπορεί να αποφασιστεί κάτι τέτοιο εδώ" δήλωσε χαρακτηριστικά κυβερνητικός αξιωματούχος, με φόντο την "παγερή" διάψευση της Κομισιόν. Στην πραγματικότητα, η ελληνική πλευρά έθεσε στους Θεσμούς το ζήτημα  της ακύρωσης της περικοπής των συντάξεων, παρουσιάζοντας στοιχεία  σύμφωνα με τα οποία:

  • Η περικοπή των συντάξεων δεν αποτελεί διαρθρωτικό μέτρο, αλλά δημοσιονομικό.
  • Υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος να μην εφαρμοστεί η περικοπή των συντάξεων και παράλληλα να υλοποιηθεί ένα μεγάλο κομμάτι των αντιμέτρων.
  • Η μη περικοπή των συντάξεων (προσωπικής διαφοράς) δεν επηρεάζει την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού  συστήματος για τις επόμενες δεκαετίες. Και για το θέμα αυτό η ελληνική πλευρά κατέθεσε στοιχεία και πίνακες σύμφωνα με τα οποία εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα.

Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι η τελική απάντηση των Ευρωπαίων θα δοθεί ως τις 5 Νοεμβρίου, οπότε συνεδριάζει το Eurogroup, αν και φαίνεται ότι υπάρχει διάθεση εκ μέρους της ελληνικής πλευράς να πιέσει στο μέτρο του δυνατού, προκειμένου να έχει ξεκαθαρίσει το θέμα μέσα στις επόμενες 15 ημέρες, έτσι ώστε να μην συμπεριληφθούν οι περικοπές στο Προσχέδιο του Προϋπολογισμού. 

Στο πλαίσιο της συζήτησης για τις συντάξεις έγινε ανταλλαγή θέσεων για το δημοσιονομικό χώρο του 2019 και των επόμενων ετών, από τον οποίο εξαρτάται άλλωστε και η διάσωση των συντάξεων. Αν και υπάρχει μεγάλη σύγκλιση, δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία για το εύρος του χώρου του επόμενου έτους. Επιπλέον, φαίνεται ότι υπάρχουν ακόμα μικρές αποκλίσεις στην αποτίμηση του κόστους των μέτρων που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, ενώ παραμένει ανοικτό το πότε ακριβώς αυτά θα εφαρμοστούν. 

Στο τραπέζι με τους Θεσμούς έπεσε, επίσης, η πορεία μείωσης των "κόκκινων" δανείων, αλλά και η διαδικασία για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού. 

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΘΕΣΜΩΝ 

Στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε συνεργασία με στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, επισκέφθηκαν την Αθήνα από τις 10 έως τις 14 Σεπτεμβρίου για την πρώτη αποστολή στην Ελλάδα μετά το πρόγραμμα. Στις συσκέψεις συμμετείχαν στελέχη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, στο πλαίσιο του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης.

Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος του ΕΜΣ, η Ελλάδα επανεντάσσεται στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο για τον συντονισμό της οικονομικής πολιτικής. Η Επιτροπή έχει επίσης ενεργοποιήσει το πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας βάσει του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 472/2013 για την Ελλάδα, που τέθηκε σε ισχύ με τη λήξη του προγράμματος.

Η αποστολή διεξήγαγε συζητήσεις σχετικά με την κατάσταση και τις κυριότερες προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία κατά την μετά το πρόγραμμα περίοδο, καθώς και σχετικά με την πορεία των εργασιών και τα επόμενα βήματα για την υλοποίηση της δέσμευσης της Ελλάδας να συνεχίσει και να ολοκληρώσει τις βασικές μεταρρυθμίσεις που δρομολογήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος. Μεταξύ αυτών, υπήρξαν συζητήσεις όσον αφορά την οικονομική κατάσταση και τις προοπτικές, οι οποίες θα τροφοδοτήσουν την προετοιμασία του σχεδίου δημοσιονομικού προγράμματος της Ελλάδας για το 2019, που θα υποβληθεί στην Επιτροπή έως τις 15 Οκτωβρίου, καθώς και σχετικά με την εφαρμογή της στρατηγικής για την εξυγίανση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η αποστολή ήταν επίσης μια ευκαιρία συναντήσεων με εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων,  κοινωνικών εταίρων και τραπεζών, με σκοπό την ενημέρωσή τους σχετικά με τον τρόπο συμμετοχής τους στην μετά το πρόγραμμα περίοδο και την ανταλλαγή απόψεων πάνω σε βασικά ζητήματα πολιτικής.

Ο εκ του σύνεγγυς διάλογος για τις προκλήσεις και τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής θα συνεχιστεί και στο μέλλον. Η πρώτη τριμηνιαία έκθεση ενισχυμένης εποπτείας θα εκδοθεί τον Νοέμβριο, μαζί με τη φθινοπωρινή δέσμη του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου της Επιτροπής.