Τα νέα φορολογικά μέτρα

Έρχονται ανατροπές σε φόρο εισοδήματος, ακινήτων και ΦΠΑ.

Έρχονται ανατροπές σε φόρο εισοδήματος, ακινήτων και ΦΠΑ.

Πρόκειται για μέτρα που περιλαμβάνονται στη λίστα με τα 82 προαπαιτούμενα προκειμένου να ολοκληρωθεί έως τις αρχές καλοκαιριού η τέταρτη αξιολόγηση.

Επίσης ανάμεσα στις  δεσμεύσεις που έχει η χώρα έναντι των δανειστών είναι και οι παρεμβάσεις στα τεκμήρια διαβίωσης (φορολογία των Ι.Χ., ακινήτων και σκαφών αναψυχής). Παράλληλα θα πρέπει να ρυθμιστούν και οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων ώστε να προσεγγίσουν τις εμπορικές και στη συνέχεια να γίνουν διορθωτικές κινήσεις και στους συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ.

Ποια είναι τα φορολογικά προαπαιτούμενα του 2018

Νομοθετική παρέμβαση στις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων προκειμένου να ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και από το Ελληνικό Δημόσιο. Θα πραγματοποιούνται στην εμπορική αξία των ακινήτων. Η διάταξη αναμένεται να κατατεθεί από το ΥΠΟΙΚ εντός του Ιανουαρίου.

Αξιολόγηση της πιθανής αύξησης του κατώτατου ορίου ακαθαρίστων εσόδων για την επιβολή του ΦΠΑ. Σήμερα βρίσκεται στα 10.000 ευρώ, εξετάζεται να ανέβει στα 25.000 ευρώ.

Ευθυγράμμιση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με τις αγοραίες τιμές τους και σύσταση εξειδικευμένης ομάδας εμπειρογνωμόνων. Αναμένεται να επηρεάσουν το ύψος των φορολογικών επιβαρύνσεων στις αγοραπωλησίες, τις κληρονομιές, τις δωρεές και τις γονικές παροχές ακινήτων, αλλά σε πλήθος άλλων φόρων και τελών επί της απόκτησης και της χρήσης ακινήτων.

Προσαρμογή των συντελεστών υπολογισμού και τη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του ΕΝΦΙΑ μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών

Επανεξέταση του ευνοϊκού καθεστώτος φορολόγησης της ναυτιλίας υπό το πρίσμα των υποδείξεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τεχνική επανεξέταση των διατάξεων του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος μετά την τριετή εφαρμογή τους, προκειμένου να προσδιορίσει τα προβλήματα και τα «παραθυράκια» στην εφαρμογή τους και να υποβάλουν προτάσεις τροποποιήσεων για τη αποσαφήνιση και βελτίωσή τους και την εξάλειψη των αντικρουόμενων ρυθμίσεων.

Κωδικοποίηση και απλοποίηση της νομοθεσίας για τον ΦΠΑ, ώστε να ευθυγραμμιστεί με τον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών και να εξαλειφθούν τα κενά και οι εκκρεμότητες.

Επανεξέταση του νομοθετικού καθεστώτος για την επιβολή τόκων εκπρόθεσμης υποβολής δηλώσεων, όπως αυτό αποτυπώνεται στον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών.

 

 

Πηγή : www.iefimerida.gr