tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Θρίλερ με απαίτηση της τρόικας

Λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, η τρόικα ζήτησε τις απολύσεις 22.000 δημοσίων υπαλλήλων το 2014. Αντέδρασε η ελληνική πλευρά και απεσύρθη το αίτημα των δανειστών.

Λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, η τρόικα ζήτησε τις απολύσεις 22.000 δημοσίων υπαλλήλων το 2014. Αντέδρασε η ελληνική πλευρά και απεσύρθη το αίτημα των δανειστών.
Υποτίθεται ότι όλα είχαν δρομολογηθεί, έτσι ώστε να μην υπάρχουν εκκρεμότητες της ελληνικής πλευράς, ενόψει Eurogroup. Όμως μία απαίτηση της τελευταίας στιγμής από την τρόικα, παρολίγο να φέρει τα «πάνω-κάτω». Αντί για τον όρο «διαθεσιμότητα», οι δανειστές ήθελαν από την κυβέρνηση να προχωρήσει στην απόλυση 22.000 υπαλλήλων του δημοσίου μέσα στο 2014.
Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικούς κύκλους, κάτι τέτοιο δεν είναι αποδεκτό καθώς τα μέτρα έχουν αποφασισθεί και για την υλοποίηση τους έχουν εκδοθεί ακόμα και Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, ενώ από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, δηλώνουν ότι, προς το παρόν, δεν έχουν ενημερωθεί για τη νέα απαίτηση της τρόικας. Τελικά όπως έγινε γνωστό από κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, αργά το βράδυ, οι δανειστές απέσυραν το αίτημα τους.
Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι αντιδράσεις της ΠΟΕ-ΟΤΑ κατά των αποχωρήσεων υπαλλήλων από τους δήμους. Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ουσιαστικά παραδέχεται ότι υπάρχουν δήμοι που δεν έχουν αποστείλει τα στοιχεία, αναφέροντας όμως ότι αυτά μπορούν να βρεθούν από τη βάση δεδομένων της απογραφής. Η δυνατότητα αυτή αμφισβητείται από πολλούς που θεωρούν ότι πρόκειται για έναν ελιγμό του υπουργείου. 
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕ-ΟΤΑ, κ. Θ. Μπαλασόπουλο, μόνο 20 δήμοι έχουν στείλει στοιχεία που σχετίζονται με το θέμα της διαθεσιμότητας, με τους περισσότερους από αυτούς να ενημερώνουν ότι δεν απασχολούν υπαλλήλους που ανήκουν στην κατηγορία όσων πρόκειται να αποχωρήσουν.
Το θέμα της διαθεσιμότητας αναμένεται να παραμείνει στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, καθώς ακόμα και αν ξεπεραστεί το ζήτημα της αποστολής των στοιχείων, δηλαδή των ονομάτων των υπαλλήλων που θα αποχωρήσουν, σειρά έχει η υπογραφή από τους δημάρχους των διαπιστωτικών πράξεων για τις συγκεκριμένες αποχωρήσεις. Κάτι τέτοιο όμως δεν φαίνεται τόσο εύκολο καθώς αρκετοί δήμαρχοι έχουν ταχθεί κατά του συγκεκριμένου μέτρου.