tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Τι γίνεται με τη ρύθμιση των 100 δόσεων και ποιοι μένουν εκτός

Σχεδόν ένας στους πέντε οφειλέτες του ΙΚΑ και άλλων ταμείων, θα μείνει εκτός της ρύθμισης των 100 δόσεων, κάτι που θα επηρεάσει και τις εισπράξεις.

Σχεδόν ένας στους πέντε οφειλέτες του ΙΚΑ και άλλων ταμείων, θα μείνει εκτός της ρύθμισης των 100 δόσεων, κάτι που θα επηρεάσει και τις εισπράξεις.

Από τα τέλη Μαρτίου στη ρύθμιση των 100 δόσεων έχουν ενταχθεί 133.300 οφειλέτες με χρέη που διαχειρίζεται το ΙΚΑ και το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (οφειλές πάνω από 5.000 ευρώ από ΙΚΑ και άλλα Ταμεία). Χρωστούν συνολικά 3,6 δισ. ευρώ. Από αυτούς, οι 25.500 με συνολικό ύψος χρεών 1,062 δισ. ευρώ είχαν χάσει τη ρύθμισή τους μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου, μόλις δύο ημέρες πριν λήξει η προθεσμία που είχε δοθεί για την τακτοποίηση των δόσεων. Πρόκειται για οφειλέτες που δεν κατέβαλαν εμπρόθεσμα δύο δόσεις, με αποτέλεσμα να βρεθούν εκτός. Η μεγάλη πλειοψηφία χρωστά μέχρι 100.000. Oσον αφορά το ύψος των χρεών τους, σημειώνεται πως τα 936,7 εκατ. ευρώ είναι οφειλές άνω των 5.000 ευρώ και τα 126 εκατ. ευρώ μικρότερες.

 

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ Γιώργος Κυριακόπουλος, εκτιμά ότι θα πληγούν άμεσα τα οικονομικά των Ταμείων «αφού 1 δισ. θα παραμείνει ανείσπρακτο. Είναι υποχρέωση της κυβέρνησης να επαναφέρει στους θεσμούς το ζήτημα της επανένταξης των οφειλετών στις ρυθμίσεις των 100 δόσεων που λόγω της οικονομικής συγκυρίας και των δυσμενών συνθηκών από τα capital controls απώλεσαν την πραγματικά ευνοϊκή ρύθμιση», λέει χαρακτηριστικά.

Υψηλός αριθμός απωλειών σημειώθηκε τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο, όταν δηλαδή επιβλήθηκε η τραπεζική αργία. Γι' αυτό και στα τέλη Αυγούστου το ΙΚΑ έδωσε χρονικό παράθυρο μέχρι 30 Σεπτεμβρίου για τακτοποίηση των δόσεων.

Είναι χαρακτηριστικό πως στις 4/9 οι απωλεσθείσες ρυθμίσεις είχαν φτάσει ήδη τις 26.948, με 1,114 δισ. να μένει εκτός. Τις ημέρες που ακολούθησαν έγινε μια μικρή «διόρθωση». Στελέχη του ΚΕΑΟ εκτιμούν πως η «διόρθωση» αυτή θα είναι μεγαλύτερη τις δύο τελευταίες ημέρες του Σεπτεμβρίου, όταν δηλαδή έληγε η προθεσμία και παρατηρήθηκε μεγάλη προσέλευση στα υποκαταστήματα, ενώ δεν αποκλείουν το «απωλεσθέν» ποσό να πέσει τελικά κάτω από ένα δισ. ευρώ.

 

Πηγή : ΕΘΝΟΣ On Line