tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Τι μένει να γίνει στην οικονομία. Οι προτάσεις του εκπροσώπου της Ε.Ε

Διεξοδική εικόνα της προόδου του προγράμματος της ελληνικής κυβέρνησης έδωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα (Advisor in Athens office, European Commission) Ζήνων Κοντολαίμης, μιλώντας στο συνέδριο Capital+Vision.

Διεξοδική εικόνα της προόδου του προγράμματος της ελληνικής κυβέρνησης έδωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα (Advisor in Athens office, European Commission) Ζήνων Κοντολαίμης, μιλώντας στο συνέδριο Capital+Vision.

Επεσήμανε τη μεγάλη πρόοδο που έχει κάνει η ελληνική οικονομία, αλλά και την πλειάδα πεδίων στα οποία υπάρχουν καθυστερήσεις, οι οποίες πρέπει να καλυφθούν για να βγει η χώρα από την κρίση. Σημαντικό είναι ότι έμφαση δόθηκε περισσότερο σε διαρθρωτικά και λιγότερο σε δημοσιονομικά πεδία, αλλά και από την παρουσίαση απουσίαζαν προτάσεις για νέα μέτρα.

Ο κ. Κοντολαίμης ανέφερε ότι «ακόμη υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν», προσθέτοντας ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας είναι πλέον ορατή και θεωρείται δεδομένη η μετάβαση σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης το 2014. Μεταξύ των «κόκκινων» σημείων που θέλουν πρόσθετη προσπάθεια ανέφερε:

-παρεμβάσεις για τη διατηρησιμότητα της δημοσιονομικής προσαρμογής

-ισχυρότερο έλεγχο σε δήμους και σε ΔΕΚΟ

-μεγαλύτερη προσοχή στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και στην κουλτούρα πληρωμών της ελληνικής κοινωνίας

-νέες παρεμβάσεις στο θεσμικό πλαίσιο της αγοράς εργασίας, δράσεις καταπολέμησης της μαύρης εργασίας και ενίσχυσης της κατάρτισης

-στο φορολογικό πεδίο, πλήρης μεταφορά αρμοδιοτήτων στη Γενική Γραμματεία Εσόδων, ενίσχυση του μηχανισμού είσπραξης φόρων, πλήρης εφαρμογή ηλεκτρονικών πληρωμών, ενίσχυση πληροφοριακών συστημάτων και αξιολόγηση προσωπικού

-στο δημόσιο, μόνιμο σύστημα αξιολόγησης με επιβράβευση των ικανών υπαλλήλων και «αντιμετώπιση» όσων υποαποδίδουν

-να τεθεί πλήρως σε εφαρμογή η Ενιαία Αρχή Προμηθειών

-κατέγραψε σημαντικές δυσκολίες στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου. Αναφερόμενος στα 80.000 ακίνητα, είπε ότι πρέπει να ενοποιηθούν στον ΕΤΑΔ, ενώ τόνισε την ανάγκη το ΤΑΙΠΕΔ να βρει τρόπο αξιοποίησής τους

-στο πεδίο της υγείας, ως προτεραιότητα έθεσε τη μεγαλύτερη ενοποίηση των ταμείων με στόχο την ενίσχυσή της διαχειριστικής απόδοσής τους, ενίσχυση των πληροφοριακών συστημάτων, του συστήματος προμηθειών και του ελέγχου δαπανών.

-για το ΤΑΙΠΕΔ, επεσήμανε ότι η πρόοδος φέτος ήταν περιορισμένη, υπάρχουν δυσκολίες στην αναγκαία αναδιάρθρωση των εταιρειών πριν αυτές πωληθούν, σύστησε ενίσχυσε της διαχειριστικής επάρκειας του Ταμείου και της ταχύτητας ωρίμανσης των προς αξιοποίηση ακινήτων, αν και παραδέχτηκε ότι οι συνθήκες στην αγορά ακινήτων δεν είναι καλές.

-για το επιχειρηματικό περιβάλλον εκτίμησε ότι χρειάζονται πρόσθετες παρεμβάσεις στο πεδίο της αδειοδότησης, της πάταξης της γραφειοκρατίας, της άρσης των εμποδίων στον ανταγωνισμό αλλά και της ολοκλήρωσης του
κτηματολογίου.

-στο πεδίο της ενέργειας προέταξε την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, παρεμβάσεις για μείωση τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, ενίσχυση των ΑΠΕ και παρεμβάσεων στην αγορά φυσικού αερίου.

-για τη δικαιοσύνη, κατέγραψε καθυστέρηση στην εκδίκαση δικαστικών υποθέσεων αλλά και στη μείωση του διαχειριστικού φόρτου, στην πάταξη φαινομένων διαφθοράς αλλά και στις παρεμβάσεις στον αστικό κώδικα. Συμπερασματικά ανέφερε ότι τους τελευταίους 18 μήνες σημειώθηκε σημαντική πρόοδος, ωστόσο «είναι περισσότερες οι προκλήσεις που παραμένουν. Πρέπει να έχουμε κατά νου που θέλουμε να πάμε», πρόσθεσε, αναφερόμενος και στο θέμα των ομιλητών που ήταν η πορεία προς την ανάπτυξη.

                                                                                                      Πηγή www.capital.gr