tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Τι παράδοξο ισχύει με τους δημοσίους υπαλλήλους σε ΕΕ και Ελλάδα

Ενδιαφέρουσα συμπεράσματα προκύπτουν από σχετική έρευνα που διενήργησε το Ελεγκτικό Συνέδριο της Γαλλίας.

Ενδιαφέρουσα συμπεράσματα προκύπτουν από σχετική έρευνα που διενήργησε το Ελεγκτικό Συνέδριο της Γαλλίας.

 

Την ώρα λοιπόν που αποδεικνύεται από τα στοιχεία ότι η χώρα μας είναι πρώτη σε μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, ταυτόχρονα βρίσκεται στην έκτη θέση σε ό,τι αφορά το μισθολογικό κόστος ως ποσοστό του ΑΕΠ.

 

Σύμφωνα με την έρευνα, που δημοσιοποίησε την Τετάρτη το γαλλικό Ελεγκτικό Συνέδριο και βασίζεται σε στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΟΟΣΑ για το έτος 2014, η Ελλάδα δαπανά το 12% του ΑΕΠ της για τη μισθοδοσία των δημοσίων λειτουργών της. Πρώτη στην κατάταξη βρίσκεται η Δανία με το αντίστοιχο ποσοστό δαπανών στο 16,9% του ΑΕΠ της.

 

Ακολουθούν η Φινλανδία με 14,3% του ΑΕΠ της, η Γαλλία με 13%, η Σουηδία με 12,7% και το Βέλγιο με 12,5%. Πολύ κοντά στην Ελλάδα βρίσκεται η Πορτογαλία, με ποσοστό δαπανών 11,8% του ΑΕΠ.

 

Στις χαμηλότερες θέσεις της κατάταξης, στις χώρες δηλαδή με τον λιγότερο δαπανηρό δημοσιοϋπαλληλικό δυναμικό, εμφανίζονται η Δημοκρατία της Τσεχίας (μόνο το 7,1% του ΑΕΠ της δαπανά για τον σκοπό αυτό), η Γερμανία με ποσοστό 7,7%, το Λουξεμβούργο με 8,4% και η Σλοβακία με 8,7%.

 

Από τις άλλες χώρες της ΕΕ η Ισπανία δαπανά το 10,8% του ΑΕΠ της για μισθοδοσία δημοσίων υπαλλήλων, η Ιταλία το 10,1%, η Ιρλανδία το 10% και η Βρετανία το 9,5%.

 

Πάντως πολλές χώρες της ευρωζώνης επιδιώκουν τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων τους. Η προσπάθεια αυτή

αποδίδεται στις προσπάθειες των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να εξυγιάνουν τα δημόσια οικονομικά τους. Και πρώτη στην προσπάθεια αυτή εμφανίζεται η Ελλάδα όπου, σύμφωνα με την έρευνα, το διάστημα 2010-2013 ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων μειώθηκε κατά 7%.

 

Δεύτερη σε μείωση του δημοσιοϋπαλληλικού της δυναμικού εμφανίζεται η επίσης μνημονιακή Πορτογαλία με πτώση 2,80% και τρίτη η επίσης συγκλονισθείσα από την κρίση Ισπανία με πτώση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων της κατά 1,40%.

 

Πηγή : vima.gr