tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Το Ε.Ε.Α. στηρίζει έμπρακτα τη Γυναικεία Επιχειρηματικότητα – Παρέμβασή του στη Βουλή

Οδό διαλόγου – συνεργασίας  με τη Βουλή και για το γυναικείο επιχειρείν άνοιξε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών.

Ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου και τα μέλη της Επιτροπής Γυναικείας Επιχειρηματικότητας παρουσίασαν τις θέσεις και τις προτάσεις του Ε.Ε.Α. με σκοπό την ενίσχυση του γυναικείου επιχειρείν, σε συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής με τίτλο «Η διάσταση του φύλου στην επιχειρηματικότητα», η οποία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30/9/2019 σε αίθουσα του Κοινοβουλίου.

Θέτοντας το πλαίσιο της συζήτησης η Πρόεδρος της εν λόγω Επιτροπής της Βουλής κα. Σοφία Βούλτεψη κάλεσε τους εκπροσώπους του Ε.Ε.Α. και των άλλων φορέων που συμμετείχαν στη συνεδρίαση, να μεταφέρουν τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στον εργασιακό στίβο, τόσο ως εργαζόμενες σε επιχειρήσεις, όσο και ως επαγγελματίες και επιχειρηματίες, με σκοπό την προώθηση ουσιαστικών λύσεων.  Στο πλαίσιο της συνεργασίας η κα. Βούλτεψη πρότεινε, επίσης, τη διοργάνωση κοινών δράσεων με αφορμή την επικείμενη Παγκόσμια Ημέρα Γυναικείας Επιχειρηματικότητας στις 19 Νοεμβρίου.

O Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου χαιρέτισε την πρωτοβουλία της Επιτροπής της Βουλής για συνεργασία με τους φορείς, υπογραμμίζοντας τη βαρύτητα που δίνει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο στο γυναικείο επιχειρείν μέσα από μία σειρά στοχευμένων δράσεων της Επιτροπής του, εστιασμένων αφενός στην εκπαίδευση και αφετέρου στην εξεύρεση εγχώριων και ευρωπαϊκών πηγών χρηματοδότησης. Σε αυτήν την κατεύθυνση, το Ε.Ε.Α. δρομολογεί ειδική μελέτη για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, ενώ στην επικείμενη 4η διοργάνωση των βραβείων «Βιώσιμης-Καινοτόμου & Υπεύθυνης Επιχειρηματικότητας» θα τιμηθεί από το Ε.Ε.Α. και το γυναικείο επιχειρείν.

Τις πρωτοβουλίες της Επιτροπής Γυναικείας Επιχειρηματικότητας του Ε.Ε.Α., αλλά και τα ζητήματα που αποτελούν τροχοπέδη για την ανάπτυξη επιχειρηματικών δράσεων από γυναίκες ανέδειξαν με τις ουσιαστικές τοποθετήσεις τους η Πρόεδρος της Επιτροπής και Γενική Γραμματέας του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Γυναικών Επιχειρηματιών, κα. Χριστίνα Φυτέα, και τα μέλη της Επιτροπής – Ελένη Τσικούρη, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων Επαγγελματιών Διπλωματούχων Αισθητικών Ελλάδας (Ο.Σ.Ε.Δ.Α.Ε.) και της Επιτροπής Αισθητικών του Ε.Ε.Α., Μίνα Καστανιά Γιαζιτζόγλου, Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών και της Επιτροπής Βρεφονηπιακών Σταθμών του Ε.Ε.Α., Χριστίνα-Ελευθερία Λάζου, Πρόεδρος της Επιτροπής Κομμωτών του Ε.Ε.Α. – Μέλος της Ομοσπονδίας Κομμωτών Ελλάδας, Θεανώ Βενέτη, Μέλος της Ομοσπονδίας Κομμωτών Ελλάδας και Μαρία Κάπαρη, Υπεύθυνη Επικοινωνίας στη Διοικητική Γραμματεία της Ο.Σ.Ε.Δ.Α.Ε.

Η κα. Χριστίνα Φυτέα εστίασε στο μείζον ζήτημα της υπογεννητικότητας, την ανάγκη κινήτρων για απόκτηση παιδιού, καθώς και οικονομικής ενίσχυσης. Αναφερόμενη παράλληλα στα προγράμματα ΕΣΠΑ, τόνισε ότι χρειάζεται αυξημένη μοριοδότηση της γυναικείας επιχειρηματικότητας, αλλά και σχεδιασμός – προκήρυξη ενός στοχευμένου νέου Προγράμματος ενίσχυσης του γυναικείου επιχειρείν. Μιλώντας για τις πρωτοβουλίες της Επιτροπής του Ε.Ε.Α. αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο σχεδιαζόμενο επιμορφωτικό πρόγραμμα με τίτλο «Συστημική –Ψηφιακή Οργάνωση για την Γυναικεία Επιχειρηματικότητα», υπό την Αιγίδα του Πανεπιστημίου Πειραιώς και του ΚΕΔΙΜΙΜ.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΦΥΤΕΑ

Τα προβλήματα του κλάδου των αισθητικών έθεσαν υπόψη της Επιτροπής της Βουλής η κα. Ελένη Τσικούρη αλλά και η κα. Μαρία Κάπαρη. Μεταξύ των κρίσιμων ζητημάτων που τέθηκαν είναι ο εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου που διέπει το επάγγελμα, η επιβολή προστίμων στην αντιποίηση επαγγέλματος, η χρηματοδότηση των νέων επιχειρήσεων, αλλά και των επιχειρήσεων, που θέλουν να ανανεώσουν τον εξοπλισμό τους.

Από την πλευρά της η κα. Μίνα Καστανιά, εκπροσωπώντας την ιδιωτική προσχολική αγωγή, επισήμανε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος είναι πολλά, αναφέροντας ενδεικτικά «την ανεπαρκή πολυνομία που εμπλέκει 5 υπουργεία», το γεγονός ότι 1 στους 3 παιδικούς σταθμούς λύγισε την περίοδο της κρίσης, αλλά κυρίως ότι ο κλάδος είναι ο πρώτος που πλήττεται άμεσα από την υπογεννητικότητα, ενώ ζήτησε τη συμβολή της Επιτροπής της Βουλής για να συνεχισθεί η οικονομική ενίσχυση της ελληνικής οικογένειας που έχει μικρά παιδιά.

Τέλος, οι κυρίες Χριστίνα Λάζου και Θεανώ Βενέτη, κωδικοποίησαν τα σημαντικότερα ζητήματα για τον κλάδο των κομμωτών, ανάμεσα στα οποία είναι η ανάγκη για καλύτερη εκπαίδευση – μετεκπαίδευση καθώς και για πιστοποίηση με πραγματικά κριτήρια και από άρτια εκπαιδευμένους επαγγελματίες, όπως και για πιστοποίηση των προϊόντων που χρησιμοποιούνται.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης τοποθετήθηκαν ακόμη οι κυρίες:  Μαρία Βουτσίνου, Ειδική Επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη (Κύκλος Ίσης Μεταχείρισης), Ελένη Χρυσικοπούλου, Μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος – Υπεύθυνη για θέματα δημόσιας διαβούλευσης (Σ.Ε.Γ.Ε.), Ιωάννα Προφύρη, Υπεύθυνη Γραφείου Ισότητας του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) και Στέλλα Κάσδαγλη, Συνιδρύτρια  του Οργανισμού για την Επαγγελματική Ενδυνάμωση των Γυναικών (Women on Top).
BINTEO

Ακολουθούν τα βίντεο με τις τοποθετήσεις:

 

Ψηφιακός Βοηθός Ε.Ε.Α.
Έναρξη συνομιλίας