Το σχέδιο για «διπλές» αντικειμενικές αξίες

Διαφορετική Τιμή Ζώνης για τον ΕΝΦΙΑ, διαφορετική για τους υπόλοιπους φόρους ακινήτων

Ως την τελευταία στιγμή θα "παλέψει" το υπουργείο Οικονομικών για να περάσει από τους δανειστές το σχέδιο του για "διπλές" Τιμές Ζώνης, με στόχο να αποφευχθούν υπέρμετρες επιβαρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ, χωρίς να τίθεται, πάντως, σε κίνδυνο ο εισπρακτικός στόχος των 2,65 δισ ευρώ. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο προβλέπει τα εξής:

1ο βήμα: Προσδιορισμός των νέων Τιμών Ζώνης π.χ. από 1.500 ευρώ να πάει στις 2.000 ευρώ. Η μεθοδολογία για τη διόρθωση των μεγάλων αποκλίσεων συμφωνήθηκε με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών τις προηγούμενες ημέρες και μένουν μόνο κάποιες ακραίες περιπτώσεις, που θα παραπεμφθούν στη Δευτεροβάθμια Επιτροπή

2ο βήμα: Η νέα Τιμή Ζώνης να ισχύσει ΜΟΝΟ για λοιπούς φόρους ακινήτων (αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, κληρονομιές κ.λ.π.)

3ο βήμα: ΕΙΔΙΚΑ για τον ΕΝΦΙΑ να ισχύσει σταδιακή αύξηση από τα 1.500 ευρώ στις 2.000 ευρώ π.χ. φέτος στα 1.700 ευρώ, το 2019 στα 1.900 ευρώ κ.λ.π. 

Η κρίσιμη, τελική δοκιμαστική εκκαθάριση στις αρχές Ιουνίου, θα δείξει αν βγαίνει η εξίσωση και αν θα άρουν, τελικά, τις επιφυλάξεις τους οι δανειστές. Αρμόδιες πηγές σημειώνουν ότι το πιο δύσκολο σημείο της εξίσωσης είναι ο Συμπληρωματικός Φόρος, ο οποίος επιβάλλεται στις περιπτώσεις όπου η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ.