tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Τσακαλώτος: Στόχος πολιτική λύση στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου

Πολιτική λύση "σε όλο το πακέτο", στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, επιδιώκει η κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Πολιτική λύση "σε όλο το πακέτο", στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, επιδιώκει η κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας τη Δευτέρα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.
«Εμείς θα επιδιώξουμε μια πολιτική συμφωνία στις 20 Φεβρουαρίου σε όλο το πακέτο και μετά μπορούμε να διευκρινίσουμε τις λεπτομέρειες» ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «γι' αυτό τον λόγο έχουμε καθυστερήσει, γιατί έχουμε να αποφασίσουμε για πολλά πράγματα ταυτοχρόνως, όπως τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, οι μεταρρυθμίσεις και πολλά άλλα».
«Αυτά που έχουν μείνει για νομοθέτηση, μπορούμε να τα κλείσουμε σε δέκα ημέρες, δεν καθυστερεί αυτό την διαπραγμάτευση», υποστήριξε ο κ. Τσακαλώτος, σημειώνοντας ότι «αυτό που επιδιώκουμε εμείς, το επιδιώκει και ο κ. Μοσκοβισί και ο κ. Ντάισελμπλουμ», χωρίς ωστόσο να αναφερθεί ούτε μία φορά στον Γερμανό ομόλογο του.
Ο κ. Τσακαλώτος αρνήθηκε ότι υπάρχει τελεσίγραφο 48 ωρών για συμφωνία, ωστόσο κληθείς να θέσει ένα χρονικό ορόσημο για το κλείδωμα της αξιολόγησης αρνήθηκε, διότι όπως είπε «αν σας προσδιορίσω τον χρόνο, αυτό μελλοντικά θα μου δένει τα χέρια».
Υποστήριξε, πάντως, απαντώντας στις ερωτήσεις του Νίκου Χατζηνικολάου, ότι «είμαστε σε τελείως διαφορετική θέση από το 2015» και ότι ο ίδιος θεωρεί ότι δεν πρέπει η κυβέρνηση να βιαστεί για να κλείσει η διαπραγμάτευση.
«Εγώ λέω ότι δεν πρέπει να το λήξουμε τώρα. Η Ευρώπη έχει πάρα πολλά προβλήματα, όχι μόνο με την Λεπέν, αλλά και με την τραπεζική ένωση, με την Γερμανία να επιδιώκει πλεόνασμα 300 δις και πολλά άλλα», συμπλήρωσε ο κ. Τσακαλώτος, συμπληρώνοντας: «βλέπω ένα διαφορετικό τοπίο, όπου μπορούμε να κάνουμε κάτι καλό».
Eρωτηθείς για την πίεση των δανειστών απάντησε «δεν μπορώ να σας πω για ένα συγκεκριμένο μέτρο. Δεν διαπραγματευόμαστε μόνο για το αφορολόγητο, αλλά και για θετικά πράγματα, όπως το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης, άρα το συνολικό πακέτο έχει και θετικά μέτρα, γι΄ αυτό οπι πολίτες πρέπει να είναι πιο χαλαροί και να περιμένουν το συνολικό πακέτο».
Σε ό,τι αφορά τις «κόκκινες γραμμές της Αθήνας», ο κ Τσακαλώτος είπε «οι κόκκινες γραμμές είναι ο κόσμος της εργασίας να αισθάνεται ότι είναι καλύτερα από ότι ήταν νωρίτερα, να αισθάνονται αυτοί οι άνθρωποι που έχουν υποφέρει ό,τι θα κερδίσουν περισσότερο, θα έχουν μεγαλύτερο μερίδιο από την ανάπτυξη που δέχεται και το ΔΝΤ ότι έρχεται στην Ελλάδα».
Απαντώντας σε όσα είπε νωρίτερα στη Βουλή ο Διοικητής της ΤτΕ, ο κ. Τσακαλώτος δήλvσε: «ομολογώ ότι έχουμε αδικήσει πολλούς, αλλά δεν μπορεί να μειώσουμε τους φόρους και να μειώσουμε τις δαπάνες και να αυξήσουμε τα έσοδα»,
Αναφορικά με την τοποθέτηση της Γενικής Διευθύντριας του ΔΝΤ ότι δεν μπορεί να γίνει «ειδική συμφωνία» για την Ελλάδα, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε: «εγώ δεν ζήτησα από κανέναν εξαίρεση, αλλά μπορώ να ζητήσω από την Λαγκάρντ να μην λέει ότι το πλεόνασμα δεν θα είναι 1,5% το 2018, όταν φέτος είναι 2%».
Ο yπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι το ΔΝΤ δεν έχει ξεκαθαρίσει την θέση του – κάτι που πολλές φορές στην διάρκεια της συνέντευξης το κάλεσε να κάνει – προφανώς διότι έχει εσωτερικά προβλήματα, επισημαίνοντας ότι «δεν θεωρώ ότι το ΔΝΤ θέλει να δημιουργήσει πρόβλημα στην Ευρώπη, αλλά μπήκαν σε ένα πρόγραμμα χωρίς αναδιάρθωση χρέους, τους έπεισε ο Τόμσεν γι΄ αυτό και τώρα θέλουν να κατηγορήσουν την Ελλάδα. Τώρα έχουν και τον Τραμπ από πίσω και καθυστερούν».
Ο κ. Τσακαλώτος κατηγόρησε πολλάκις τα στελέχη του Ταμείου ότι «ζητούν από την Ελλάδα πρόσθετα μέτρα με στοιχεία που δεν προκύπτουν από πουθενά», προσθέτοντας ότι «δεν συγχωρείται στην Λαγκάρντ να ροκανίζει τον χρόνο χωρίς να δείχνει τις προθέσεις της».
Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, οι Eυρωπαίοι είναι στην ίδια γραμμή με την ελληνική κυβέρνηση, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι το πρόβλημα δημιουργείται διότι «μερικές χώρες στο Eurogroup θέλουν το ΔΝΤ μέσα στο πρόγραμμα, έτσι δημιουργούν πρόβλημα στην Κομισιόν και την ΕΚΤ, γιατί πρέπει να φέρουν το ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Θεωρώ ότι η θέση των Κομισόν και ΕΚΤ είναι ίδια με την δική μας, βάσει των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων που έχουμε. Η Κομισιόν προσπαθεί να ισορροπήσει τις θέσεις των χωρών».
Πηγή:ant1news.gr