tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Τσίπρας : Η αξιολόγηση θα κλείσει σύντομα

Με αφορμή την έκτακτη σύνοδο κορυφής Ελλάδας-Τουρκίας, ο Αλέξης Τσίπρας συγκάλεσε την κεντρική επιτροπή του κόμματός του

Με αφορμή την έκτακτη σύνοδο κορυφής Ελλάδας-Τουρκίας, ο Αλέξης Τσίπρας συγκάλεσε την κεντρική επιτροπή του κόμματός του, προχωρώντας σε εφ' όλης της πολιτικής ύλης ενημέρωση  τόσο για την Προσφυγική κρίση όσο και για τις οικονομικές εξελίξεις με αιχμή την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Ως εκ τούτου, ο κ. Τσίπρας, προχώρησε σε εκτενείς αναφορές για τα επιτεύγματα της κυβέρνησής του, υπερασπίστηκε τη στρατηγική της στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος, επιτέθηκε μετωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις θέσεις της Ν.Δ στην προσφυγική κρίση και προανήγγειλε σύντομη ολοκλήρωση της αξιολόγησης παρά την "παρελκυστική" όπως τη χαρακτήρισε, τακτική που ακολουθεί το ΔΝΤ. Από το εγχείρημα "συσπείρωσης" του εσωτερικού του ΣΥΡΙΖΑ, δεν απουσίασε η επίθεση του πρωθυπουργού στη "διαπλοκή" και τα ΜΜΕ, και η επαναλαμβανόμενη διαβεβαίωση ότι η πολιτική της κυβέρνησης έχει "ταξικό" χαρακτήρα, υπέρ των αδυνάτων.

Σταχυολογώντας  την ομιλία του Α. Τσίπρα στην Κ.Ε

*Βρισκόμαστε στο μέσο μιας κρίσης που δοκιμάζει τις αντοχές ολόκληρης της Ε.Ε

Ο δυτικός κόσμος βλέπει ότι υπάρχουν επιπτώσεις από τις άλογες επιλογές στην εύθραυστη περιοχή της Μέσης Ανατολής , άλογες επιλογές ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, διάλυση ολόκληρων κρατών. Σήμερα για πρώτη φορά η Ευρώπη συνειδητοποιεί ότι τα αποτελέσματα δεν αφορούν μόνον την περιοχή αλλά φτάνουν στον πυρήνα της Ευρώπης.

* Η Ευρώπη βρίσκεται σε νευρική κρίση όχι γιατί δε δύναται να εντάξει στον ιστό της τους πρόσφυγες,  αλλά για λόγους πολιτικής αδυναμίας. Γιατί οι πολιτικές λιτότητας έχουν εκθρέψει αυτό το τέρας της ακροδεξιάς και γιατί η καθοριστική απόφαση διεύρυνσης της Ε.Ε με χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ ήταν απόφαση υψηλού ρίσκου όπως αποδείχθηκε.

*Η Ε.Ε των 28 υποχρεώνεται σήμερα να συνεργάζεται με κυβερνήσεις που έχουν ακροδεξιό λόγο και κατεύθυνση. Αυτό που διακυβεύεται στην Ε.Ε είναι η πολιτική της ηγεμονία. Θα υπερισχύσει η Ευρώπη του φόβου ή της πολύ-πολιτισμικότητας;

Είναι ξεκάθαρο ότι ο τρόπος με τον οποίο η Ε.Ε θα διαχειριστεί την Προσφυγική και οικονομική κρίση θα κρίνει και το μέλλον της. Η Ε.Ε συντρίβεται ανάμεσα στη λιτότητα και στα κλειστά σύνορα. Κρατά ανοιχτά τα σύνορα της λιτότητας και κλειστά στους ανθρώπους που ζητούν μια σανίδα σωτηρίας.

* Ο νεοφιλελευθερισμός είναι ο καταλύτης του ευρωσκεπτικισμού. Δικό τους δημιούργημα είναι η εθνική αναδίπλωση στο προσφυγικό. Η αντίφαση αυτή εξηγεί τη στάση των χωρών του Βίζεγκραντ που πρωτοστατούν μαζί με την Αυστρία θέλουν να επιβάλουν την πολιτική των κλειστών συνόρων απέναντι στους πρόσφυγες.

Η χώρα μας ευρισκόμενη στο επίκεντρο της προσφυγικής κρίσης και βιώνοντας με έντονο τρόπο και την οικονομική κρίση  (προσφυγικό-οικονομία-ασφάλεια) παλεύει και υπερασπίζεται αξίες. Στο πρόσφατο ευρωπαϊκό  συμβούλιο επιφυλαχθήκαμε να δώσουμε την έγκρισή μας στα κοινά συμπεράσματα τόσο στο προσφυγικό όσο και  στα ζητήματα της Βρετανίας, εάν τα συμπεράσματα δεν άλλαζαν προκειμένου να επιβεβαιωθεί η ακεραιότητα του χώρου Σένγκεν και το ότι οι μονομερείς ενέργειες δεν είναι αποδεκτές. Με αυτή την απειλή βέτο, εντάξαμε και τα δύο αυτά συμπεράσματα.

*Η στάση αυτή ενεργοποίησε συμμαχίες εντός της Ε.Ε με αποτέλεσμα να απομονώσει όσες χώρες ακολούθησαν αυτές τις ενέργειες. Εάν δεν είχαμε ακολουθήσει αυτή τη στρατηγική τότε ο εγκαλούμενος θα ήταν και πάλι η Ελλάδα και όχι οι χώρες αυτές.

Με τη στάση μας αυτή τελειώσαμε κι αυτή την απαράδεκτη συζήτηση για την πιθανότητα εξόδου της  Ελλάδας από τη Σένγκεν.  Τελειώνοντας αυτή την άθλια συζήτηση, πήραμε το ψωμί από το στόμα των επικριτών μας, του επικεφαλής του ΕΛΚ που ζητούσε την αποπομπή της Ελλάδας από τη Σένγκεν αλλά και όσων εντός συνόρων κινδυνολογούσαν Αποδείξαμε ότι σε σέβονται όταν έχεις δική σου φωνή και όχι όταν ακολουθείς τις φωνές των άλλων όπως μας υπαγορεύει να κάνουμε η Ν.Δ.

*Για εμάς η προσφυγική κρίση δεν διαιρεί χώρες αλλά αναδεικνύει τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στη δεξιά και την αριστερά, τη συντήρηση και την πρόοδο. Οι προοδευτικές δυνάμεις στην Ε.Ε έχουν χρέος να υψώσουν τα δικά τους τείχη της ντροπής απέναντι στα τείχη που υψώνει η ακροδεξιά. Με την Ε.Ε που κλείνει τα μάτια απέναντι στην πραγματικότητα δεν είμαστε σε ρητορική αντιπαράθεση. Αλλά σε αντιπαράθεση στην πράξη.

* Δεν μπορεί μια μικρή χώρα να σηκώσει μόνη το βάρος της προσφυγικής κρίσης. Είμαστε η μόνη χώρα που υλοποιεί απαρέγκλιτα τη συμφωνία που λάβαμε από κοινού οι χώρες της βαλκανικής διαδρομής, είναι όμως απολύτως σαφές για εμάς ότι αξίες που ρητά συμπεριλαμβάνονται στις συνθήκες της Ένωσης ( αλληλεγγύη, ισότιμη κατανομή των βαρών) πρέπει να γίνει πράξη στην επόμενη σύνοδο.

Είναι απαραίτητη μια κατ' ελάχιστο ενιαία εθνική στρατηγική και αυτός ήταν ο σκοπός του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών

1) αλληλεγγύη στους πρόσφυγες

2) προσπάθεια για μείωση των ροών από την Τουρκία

3) δίκαιη κατανομή υποχρεώσεων στην Ε.Ε με συνέπειες για όσους δεν τηρούν τις αποφάσεις.

*Η Ν.Δ αποδέχθηκε μεν την ελάχιστη σύγκλιση σε μια ενιαία εθνική στρατηγική αλλά προσπάθησε έξω από την αίθουσα να διαστρεβλώσει γεγονότα ειδικά στο θέμα των προαναχωρησιακών κέντρων, ενδεχομένως απαντώντας σε εσωτερικά της θέματα.

Τα κέντρα αυτά λειτουργούν εδώ και πέντε μήνες αλλά δεν πρέπει να μετατραπούν σε φυλακές ανθρώπων που δεν έχουν διαπράξει κανένα αδίκημα. Τα κέντρα αυτά θα χρησιμοποιηθούν με εξαιρετική φειδώ και με μέριμνα. Στην Τουρκία μια από τις αποφάσεις θα είναι η επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου επανεισδοχής ώστε για τους ανθρώπους που έρχονται από Μαρόκο, Αλγερία κλπ να υπάρχει η δυνατότητα της γρήγορης επιστροφής τους με ασφάλεια και να δοθεί το μήνυμα ότι ο δρόμος των προσφύγων στην Ε.Ε δεν είναι τα νερά του Αιγαίου και οι διακινητές.

*Έχει μια αντίφαση ο κ. Μητσοτάκης: δεν μπορεί να θέλει να παριστάνει τον ευρωπαίο πολιτικό κι απ την άλλη να θέλει να συγκεράσει τις απόψεις του αντιπροέδρου του.

Είναι λάθος να πέσουμε στην παγίδα της ρητορικής της Ν.Δ και των ακροδεξιών φωνών της. Οι ρητορικές ευκολίες που δεν λαμβάνουν υπόψη τους συσχετισμούς δύναμης πάσχουν σε ένα σημείο: Δεν μπορούν να συγκροτήσουν ηγεμονίες στο πολιτικό πεδίο.

*Θα κάνουμε το ανθρωπιστικό καθήκον μας αλλά δε θα γίνουμε και αποθήκη ψυχών. Έχουμε 30.000 πρόσφυγες. Δουλεύουμε εντατικά για να καλύψουμε τις ανάγκες τους για θέσεις προσωρινής αλλά αξιοπρεπούς διαμονής και να δεχθούμε πιθανότατα άλλες 20.000.  Εφόσον όμως η Ειδομένη είναι κλειστή , πρέπει να γίνει σαφές ότι η άμεση έναρξη εγκατάστασης από τη χώρα μας σε άλλες χώρες της Ε.Ε είναι επείγουσα.  Να ενεγοποιηθεί άμεσα η συμφωνία με την Τουρκία για επανειδοχή. Η πλήρης ανάσχεση των ροών θα είναι εφικτή μόνο μέσα από τον οριστικό τερματισμό του πολέμου στη Συρία. Πρέπει άμεσα να υπάρξει οδικός χάρτης ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή.

*Η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα είμναι εύθραυστη, οι συνθήκες περίπλοκες αλλά είμαστε αποφασισμένοι να υλοποιήσουμε το σχέδιό μας για ανακατανομή των βαρών της κρίσης. Αυτό δε θα γίνει σε συνθήκες γαλήνης αλλά μεσα από συγκρούσεις: Με τη διαπλοκή, με μιντιακά συστήματα. Στη σύγκρουση αυτή δε θα κερδίσουν αυτοί που κέρδιζαν πάντα. Κερδισμένος θα είναι ο λαός και οι μεγάλοι χαμένοι αυτής της κρίσης: Τα χαμηλά στρώματα, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι.

*Εφαρμόζουμε μια δύσκολη συμφωνία, προϊόν εκβιασμού και συμβιβασμού. Αλλά σε τίποτα δε θυμίζει τις βάρβαρες πολιτικές των Μητσοτάκη, Σαμαρά, Βενιζέλου. Με την ολοκλήρωση της α’ αξιολόγησης ανοίγει τον δρόμο για τη συζήτηση απομείωσης του χρέους. Την υλοποιούμε προκειμένου να φτάσουμε γρήγορα στην Ιθάκη: Απομείωση χρέους και ένταξη Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση.

Η πρώτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί σύντομα παρά την παρελκυστική τακτική που κρατά το ΔΝΤ. Γιατί υπάρχει σύγκλιση ανάμεσα στην Ελλάδα και τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς. Το ΔΝΤ προβάλλει τις δικές του αυθαίρετες εκτιμήσεις και μη ρεαλιστικές απαιτήσεις. Είναι βέβαιον ότι θα κληθεί η Ε.Ε στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο να ζητήσει από όλα τα μέρη να σεβαστούν τη συμφωνία του περασμένου Ιουλίου.

*Υλοποιούμε το παράλληλο πρόγραμμα που έχει ξεκάθαρο ταξικό πρόσημο. Είναι σε πλήρη εξέλιξη το σχέδιό μας για την αναχαίτιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

*Κάποια μέτρα που εφαρμόζουμε προκαλούν κοινωνικές αντιδράσεις. Τις αντιμετωπίζουμε με διάλογο και όχι με καταστολή. Για αυτό και εξαγγείλαμε ότι θα φέρουμε σύντομα διάταξη στη Βουλή που θα αποποινικοποιεί τις διεκδικήσεις. Για εμάς οι ομάδες που διεκδικούν δεν είναι αντίπαλος αλλά σύμμαχος. Οι συναντήσεις μου με εκπροσώπους των αγροτικών μπλόκων αποδεικνύει τις προθέσεις της κυβέρνησης. Οι αγρότες γνωρίζουν καλύτερα από όλους ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις έταζαν όλα τα λεφτά την ώρα που διέλυαν τον ΟΓΑ. Εμείς δεν πήγαμε για να τάξουμε. Αλλά για να βρούμε λύσεις.

*Εμείς δεν κρύβουμε τις λίστες και τα CD των φοροφυγάδων στα συρτάρια. Τα δίνουμε στη Δικαιοσύνη και νομοθετούμε, θίγοντας κεκτημένα συμφέροντα… Έχουν βάλει στόχο να δημιουργήσουν συνθήκες ανατροπής εν όψει της αξιολόγησης, αδιαφορώντας για τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης, προκειμένου να γλιτώσουν τις οικονομικές τους εκκρεμότητές και να συνεχίσουν να ελέγχουν την οικονομική και πολιτική ζωή του τόπου… Δεν κατάφεραν να ρίξουν την κυβέρνηση στο δημοψήφισμα του καλοκαιριού. Ούτε και τώρα θα το καταφέρουν. Απέναντι στον πόλεμο που δεχόμαστε από τα διαπλεκόμενα Μέσα Ενημέρωσης θα τα καταφέρουμε. Εμείς απαντάμε με το δημοκρατικό διάλογο και την ανάπτυξη σχέσης εμπιστοσύνης με την κοινωνία. 

Πηγή www.capital.gr